Αγιουρβέδα & αποτοξίνωση

Κατηγορία Ayurveda
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 4044 φορές
Issue 69

Η Δρ Ντίπα Απτέ εξηγεί πώς μπορούμε να καθαρίσουμε τον οργανισμό μας με τη βοήθεια της Αγιουρβέδα

Το «oilpulling» ή ελαιοκάθαρση είναι μία κλασική αγιουρβεδική τεχνική που ακολουθείται εδώ και αιώνες για την αποφυγή ασθενειών και την επίτευξη καλύτερης υγείας. Ο αγιουρβεδικός όρος για την τεχνική αυτή είναι είτε gandusha ή kavalagraha. Στόχος είναι να καθαρίσει τον οργανισμό και να τον απελευθερώσει από βλαβερές τοξίνες που μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες και γήρανση.

Κατά την ελαιοκάθαρση, οι γαργάρες με ζεστό σησαμέλαιο μόλις ξυπνήσουμε το πρωί, βοηθούν τα ευαίσθητα ούλα, καταπολεμούν την κακή αναπνοή και μειώνουν την ευαισθησία των δοντιών. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, όταν γίνεται τακτικά, η πρακτική θα βοηθήσει στη μείωση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Είναι επίσης μία από τις καλύτερες τεχνικές για την πρόληψη των μαύρων κύκλων και του πρηξίματος γύρω από τα μάτια. Επίσης βοηθά σε παθήσεις όπως ο πόνος μέσης, η δυσκοιλιότητα, η ισχιαλγία, οι ανωμαλίες στον κύκλο περιόδου και η δυσμηνόρροια.

Δοκιμάστε το!

Μόλις ξυπνήσετε το πρωί και πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας, ζεστάνετε λίγο σησαμέλαιο ψυχρής έκθλιψης. Βάλτε δύο ή τρεις κουταλιές της σούπας στο στόμα σας. Αυτή η ποσότητα θα πρέπει να το γεμίζει κατά το μισό έτσι ώστε να μπορείτε να στριφογυρίζετε το έλαιο. Τώρα κινήστε το έλαιο στο στόμα σας για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια απλώς κρατήστε το στο στόμα σας για 30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία για περίπου 3 λεπτά και στη συνέχεια φτύστε το λάδι. Το σησαμέλαιο έχει συνήθως πορτοκαλί χρυσίζον χρώμα. Όμως όταν το φτύνετε μετά τη διαδικασία της ελαιοκάθαρσης, το χρώμα αλλάζει. Μπορεί να αλλάξει σε οτιδήποτε, από άσπρο μέχρι κόκκινο και ανομοιογενές. Αυτή η αλλαγή στο χρώμα του ελαίου οφείλεται στις τοξίνες που βγαίνουν και με αυτό τον τρόπο εξαλείφονται από το σώμα. Βεβαιωθείτε ότι μετά το τέλος της διαδικασίας βουρτσίσατε τα δόντια σας πολύ προσεκτικά και πλύνατε το στόμα σας έτσι ώστε να μην μείνει καθόλου έλαιο. Επίσης βεβαιωθείτε ότι κάνατε γαργάρες με ζεστό νερό στο τέλος. Περιμένετε περίπου 20 λεπτά πριν πιείτε ή φάτε οτιδήποτε. Θα ήταν ιδανικό να αρχίσετε με ένα τσάι με τζίντζερ και λεμόνι για να καθαρίσετε επιπλέον και να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας.

Η Δρ Ντίπα Απτέ είναι διαπιστευμένη ιατρός της ινδικής ιατρικής, καθηγήτρια γιόγκα και θεραπεύτρια αγιουρβέδα. Κάνει συχνά διαλέξεις για την αγιουρβέδα και τη γιόγκα και διευθύνει το δικό της ιατρείο στο Λονδίνο (ayurvedapura.com)