Η Φιλοσοφία της Yoga - Prana η δύναμη της Ζωής (μέρος 2ο)

Κατηγορία Yoga
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 06:45 Διαβάστηκε 939 φορές
Τεύχος 101 Ομοιοπαθητικός, Φυσικοπαθητικός, Yoga instruction - Hatha Yoga

«Κάποτε οι πέντε κύριες ικανότητες της ανθρώπινης φύσης μας το μυαλό, η αναπνοή Prana, η ομιλία, η ακοή και η όραση, διαφωνούσαν για το ποια ήταν το πιο σημαντική. Για να επιλύσουν τη διαφωνία τους, αποφάσισαν ότι η καθεμία τους θα φύγει για λίγο από το σώμα για να αποδειχθεί ποια θα έλειπε περισσότερο. Πρώτη έφυγε η ομιλία, αλλά το σώμα συνέχισε να ανθίζει αν και ήταν σιωπηλό. Στη συνέχεια αναχώρησε η όραση, αλλά το σώμα άνθιζε και ας ήταν τυφλό. Στη συνέχεια έφυγε η ακοή, αλλά το σώμα συνέχιζε να ανθίζει αν και ήταν κωφό. Στο τέλος έφυγε και το μυαλό, αλλά ακόμα το σώμα παρέμεινε ζωντανό, αν και ήταν σαν αναίσθητο. Αλλά τη στιγμή που η Prana άρχισε να φεύγει, τότε το σώμα άρχισε να πεθαίνει. Τότε οι άλλες ανθρώπινες ικανότητες έχασαν γρήγορα τη ζωτική δύναμή τους, οπότε όλες μαζί έσπευσαν απεγνωσμένα στην Prana, παραδέχτηκαν την υπεροχή της και της ζήτησαν να μείνει».
Το παραμύθι αυτό των Βεδών υπάρχει σε διάφορες αρχαίες Ουπανισάδες (Upanishads). Το δίδαγμα της ιστορίας είναι να αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η Prana σε σχέση με όλες τις άλλες ανθρώπινες ικανότητες, καθότι η Prana δίνει ενέργεια σε όλες και καμία από αυτές δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την ενέργειά της. Δίχως την Prana δεν υπάρχει ζωή. Το σημαντικό επίσης είναι ότι για να ελέγχει κάποιος αυτές τις ικανότητες χρειάζεται να ελέγχει την Prana.
Η Prana είναι η λεπτοφυής δύναμη που είναι υπεύθυνη για τις ενεργειακές διεργασίες που προηγούνται των φυσικών διεργασιών. Για παράδειγμα, κάθε βράδυ που πηγαίνουμε για ύπνο χωρίς να σκεφτούμε ή να δράσουμε με κάποιο τρόπο, υπάρχει κάτι που κρατά το αίμα και τα επίπεδα του pH μας σταθερά, καθώς και τη διαδικασία της αναπνοής, ώστε να ρέει αρμονικά εσωτερικά και εξωτερικά του σώματος. Κάθε δευτερόλεπτο που περνά στο σώμα συντελούνται εκατομμύρια χημικές διεργασίες που συμβαίνουν ανά δευτερόλεπτο τέλεια συντονισμένες και εναρμονισμένες μεταξύ τους, χωρίς καμία προσπάθεια είτε του μυαλού μας είτε μηχανική. Η δύναμη που είναι υπεύθυνη για αυτό το θαύμα είναι η Prana, μια ενεργειακή νοημοσύνη, ένα είδος λεπτοφυούς ηλεκτρικής ενέργειας, ή ένας θεϊκός αγγελιοφόρος, ο μαέστρος που κρατά την ορχήστρα του σώματος να ρέει ομαλά και να μας κρατά στη ζωή.
Το Pranamaya kosha το σώμα της Prana ρυθμίζει τη ζωτικότητα ενός ανθρώπου, την Υγεία και το βαθμό ενεργητικότητας και ευεξίας, αντλώντας ζωτική ενέργεια από το περιβάλλον. Οι φωτογραφίες Κίρλιαν μπορούν να αποτυπώσουν εκτός από την αιθερική ενέργεια και αυτή την ακτινοβολία που εκπέμπει η ζωτικότητα της Prana την ζωτική αυτή φωτιά, την Οργόνη ή Βιοενέργεια. Το σώμα της Prana συνυπάρχει με όλα τα σώματα κυρίως όμως με το σώμα του Manomaya kosha, το τρίτο στη σειρά από το Φυσικό σώμα. Πρόκειται για το εξωτερικό ή χαμηλότερο επίπεδο του Νου, που εμπεριέχει τα πέντε είδη αισθητηριακών εντυπώσεων.
Το σώμα της Prana είναι δομημένο πάνω στο Φυσικό σώμα. Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό που τρώμε επηρεάζει την Prana και το σώμα της το Pranamaya kosha. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας επηρεάζουν παρομοίως την Prana. Και η ενέργειά μας η Prana με τη σειρά της, επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε. Οι άνθρωποι είμαστε σαν μια μεγάλη κούκλα babouska που η πιο μεγάλη εμπεριέχει μέσα της τις μικρότερες. Κάθε σώμα επηρεάζει το επόμενο και όλα μαζί συνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται. Οι yogis αντιλαμβανόμενοι μέσα από το βίωμα την αίσθηση που δίνει το σώμα της Prana, κατάλαβαν ότι ήταν δύσκολο να τιθασεύσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Βέβαια η φιλοσοφία της Yoga σε πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από την ηθική διδασκαλία της. Ασκήσεις πνευματικές και σωματικές πρακτικές δυναμώνοντας τις αρετές της θέλησης και της επιμονής, είναι απαραίτητες για να τιθασευτεί η δύναμη της φωτιάς. Τα πάθη και οι επιθυμίες της ψυχής από κοινού είναι σαν ένα ατίθασο άγριο άλογο, που χρειάζονται δυναμική προσπάθεια υποταγής και επιμονή για να μην μας υποτάξουν αυτά και μας οδηγήσουν στην καταστροφή.
Η άσκηση βοηθάει επίσης για να καεί ή να ανακατανεμηθεί η ενέργεια της Prana. Έτσι μέσα από την πρακτική της Hatha Yoga αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μάλιστα γρήγορα, μέσω πρακτικών όπως της dharana-συγκέντρωσης, της εστιασμένης asana και της pranayama-αναπνοής.
Όταν αισθάνεστε ότι η ενέργεια επεκτείνεται στην καρδιά ή το κεφάλι σας κατά τη διάρκεια του διαλογισμού ή της πρακτικής http://www.yogajournal.com/category/poses/της Hatha Yoga, ή όταν κύματα θερμότητας πλημυρίζουν το σώμα σας, τότε είστε σε επαφή με το σώμα ζωτικής ενέργειας ή Pranamaya kosha. Όταν αισθάνεστε το άδειασμα της ενέργειας και την ενεργειακή κούραση του σώματός σας, με αποτέλεσμα την υπνηλία, τότε είναι η στιγμή της ελαχιστοποίησης της ζωτικής δύναμης Prana από το φυσικό σώμα.
Οι αρχαίοι yogis ήξεραν ότι η Prana είναι ο μεγάλος διαλύτης. Έχει την ικανότητα να διαλύει τους παλιούς πόνους και να ελευθερώνει την καρδιά. Διασπά το σκοτάδι στο σώμα. Μπορεί να θεραπεύσει παλιές ή και εγγενείς αναμνήσεις που έχουν αποθηκευτεί μέσα μας, απελευθερώνοντας τον ασυνείδητο έλεγχό τους πάνω μας. Στην ουσία, η σύνδεση αυτού του υπέροχου διαλύτη ελευθερώνει τα εσωτερικά μας ενεργειακά μπλοκαρίσματα, αφαιρεί το σκοτεινό πέπλο της συνείδησης και αναδεικνύει το πνευματικό μας φως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πιο αφυπνισμένοι και πιο απελευθερωμένοι από τα πάθη και τις επιθυμίες μας.

Μπαίνοντας στο σώμα και βιώνοντας την Prana
Το πρώτο βήμα για τη σύνδεση με το σώμα της Prana είναι να μάθουμε πώς να το βρίσκουμε. Είναι εύκολο να νιώσουμε το Φυσικό σώμα μας, ειδικά όταν μας ενοχλεί ή μας πονάει. Παρομοίως όλοι γνωρίζουμε πώς αισθάνεται η ψυχική μας υπόσταση που εμπεριέχεται στα δύο αυτά σώματα στο Pranamaya kosha και στο Manomaya kosha, ειδικά όταν αισθανόμαστε συναισθηματικά θλιμμένοι, σοκαρισμένοι, θυμωμένοι, ή ζηλεύουμε. Όμως δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να νιώσεις την καθαρή ενέργεια της  Prana, τουλάχιστον αρχικά.
Για να μπείτε στο σώμα της Prana, χρειάζεται να επιστρέψετε σε κάποια από τα κείμενα των αρχαίων guru και σε κάποιες ενδείξεις που μας υποδεικνύουν για το πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό. Η Yoga μας λέει ότι η prana shakti εκδηλώνεται στη συνειδητότητά μας όπως η spanda ο παλμός, ή όπως μία δόνηση, ή όπως ένα ελαφρύ τράνταγμα. Εάν κλείσετε τα μάτια σας και αισθανθείτε το λεπτό σφυγμό σας, ή δείτε κάποιο εσωτερικό χρώμα ή φως, τότε είναι μία καλή αρχή ώστε να έχετε πρόσβαση στο σώμα της Prana σας. Ακούγεται πολύ απλό, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό.
Εάν δεν βλέπετε λεπτό φως ή δεν αισθάνεστε παλμούς, μην ανησυχείτε. Όπου εστιάζετε η Prana πηγαίνει. Τελικά μέσα από την πρακτική θα αισθανθείτε κάποια στιγμή τη λεπτή παρουσία της ενέργειας Prana, σαν να ακούτε ένα συνεχόμενο βόμβο ή ένα λεπτό βουητό, απλώς ησυχάζοντας το μυαλό και εστιάζοντας σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός σας, ή σε κάποιο σταθερό υποθετικό σημείο για λίγα λεπτά. Επίσης το σώμα κατακλύζεται από την Prana όταν είμαστε σε εγρήγορση, όταν είμαστε συγκεντρωμένοι και εστιασμένοι σε κάτι που το κάνουμε δυναμικά και αποφασιστικά, ή όταν ασκούμαστε. Τότε απλά είμαστε συνδεδεμένοι με το σώμα της Prana.

Hatha Yoga και Prana
Η πρακτική της Hatha Yoga είναι κάτι παραπάνω από ευελιξία, αντοχή και δύναμη που αποκτά κάποια-ος μέσα από τις asanas. Είναι μία πολύ αποτελεσματική διαχείρισης της Prana. Μέσω της βαθιάς και ισορροπημένης αναπνοής-Pranayama (σημαίνει τον έλεγχο της ενέργειας Prana μέσω της αναπνοής), μπορούμε να ενισχύσουμε και να κατευθύνουμε τη ροή της Prana, αναζωογονώντας το σώμα και το πνεύμα. Η Pranayama αυξάνει και επεκτείνει τη ζωτική δύναμη της Prana και μαζί με τις τεχνικές καθαρισμού (γνωστές ως shat kriyas ή έξι δράσεις), καθαρίζει τα nadis ή τα κανάλια της ροής της Prana. Επίσης μέσα από αυτές τις πρακτικές μπορούμε να αναπτύξουμε μια διευρυμένη εσωτερική αντίληψη και να ανοίξουμε τις πύλες της συνείδησης σε υψηλότερες καταστάσεις πνευματικότητας.
Σύμφωνα με τον Paramahansa Yogananda το αρχαίο κείμενο «The Yoga Sutras of Patanjali», περιέχει περιγραφή της Kriya Yoga στο δεύτερο κεφάλαιο (II.49) όπου αναφέρει: «Η απελευθέρωση μπορεί να επιτευχθεί μέσω της Pranayama, η οποία κατορθώνεται με την αποσύνδεση της ροής της εισπνοής και της εκπνοής».
Το σύστημα της Kriya Yoga διαμορφώνεται από δύο τεχνικές: μία αυτοσυγκέντρωσης και μία διαλογισμού μέσω Pranayama που είναι ο έλεγχος της ζωτικής ενέργειας της Prana κυρίως και λιγότερο της αναπνοής και κάποιες moudras που είναι κάποιες σωματικές στάσεις σε συνδυασμό με χειρονομίες, που τελούνται μετά την εκτέλεση της Kriya, βασισμένες σε τεχνικές που έχουν ως στόχο την επιτάχυνση της πνευματικής ανάπτυξης επιτυγχάνοντας μια βαθιά κατάσταση ηρεμίας και επικοινωνίας με την πνευματική μας Φύση. Όλη αυτή η πρακτική ξεκινά από τη Raja Yoga του Patanjali και από την Bhagavad Gita.
Η Kriya Yoga αναφέρεται δύο φορές από τον Κρίσνα, τον μυθικό θεάνθρωπο της Ινδίας, στην Bhagavad Gita: «Προσφέροντας την εισπνεόμενη ανάσα στην εκπνεόμενη ανάσα και προσφέροντας την εκπνεόμενη ανάσα στην εισπνεόμενη ανάσα, ο γιόγκι εξουδετερώνει και τις δύο ανάσες, έτσι απελευθερώνει την prana από την καρδιά και θέτει υπό τον έλεγχό του τη ζωική δύναμη» (Bhagavad Gita IV:29). Ένας άλλος στίχος της Bhagavad Gita (V:27-28) δηλώνει: «Αιώνια ελεύθερος γίνεται ο άριστος στο διαλογισμό, ο οποίος, αναζητώντας τον υπέρτατο στόχο, μπορεί να αποσύρεται από εξωτερικά φαινόμενα, εστιάζοντας το βλέμμα του στο σημείο ανάμεσα στα φρύδια, εξουδετερώνοντας τα ίσα ρεύματα της prana και της apana που ρέουν μέσα στα ρουθούνια και στους πνεύμονες και να ελέγχει έτσι τον αισθητήριο νου και τη διάνοια, για να εξαφανίζει την επιθυμία, τον φόβο και τον θυμό».
Η παράδοση της Yoga περιγράφει πέντε δράσεις ή λειτουργίες της Prana γνωστές ως Vayus «άνεμοι». Αυτές είναι: Prana Vayu, Apana Vayu, Samana Vayu, Udana Vayu, και Vyana Vayu . Αυτές οι πέντε δράσεις διέπουν διαφορετικές περιοχές του σώματος και διαφορετικές φυσικές και λεπτές δραστηριότητες. Όταν λειτουργούν αρμονικά, διασφαλίζουν την Υγεία και τη ζωτικότητα του σώματος και του νου, επιτρέποντάς μας να απολαύσουμε τα μοναδικά ταλέντα μας και να ζήσουμε τη ζωή με νόημα και σκοπό.

Επίλογος
Η Yoga η φιλοσοφία της και οι πρακτικές της μας δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχουμε την ζωτική δύναμη Prana που ρέει μέσα μας και βρίσκεται παντού γύρω μας, διαποτίζοντας τα πάντα μέσα στην ενέργεια της ζωής. Η Yoga είναι εδώ για να μας κρατά υγιείς, νέους και δυνατούς, να μας αφυπνίσει, να μας λύσει τους γρίφους και τα αναπάντητα ερωτήματα της ζωής και να μας δείξει το δρόμο προς τη Φώτιση.


Βασίλης Μαυρομμάτης
Ιπποκράτειο Κέντρο Κλασικής Ομοιοπαθητικής
Bachelor of Health Science (Naturopathy) στο Warnborough College Ireland
e-mail: bmavromatis@gmail.com
Facebook: @greekmedicine

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η Φιλοσοφία της Yoga - Prana η δύναμη της Ζωής (μέρος 1ο)