Πόσο ασφαλή είναι τα κινητά;

Κατηγορία Έρευνα
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 2891 φορές
Issue 72

Δεν υπάρχουν «αθώα» κινητά και ασφαλείς κλήσεις. Μία κλήση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας όγκου εγκεφάλου, αφού το σήμα του κινητού μπορεί να διαπερνά το κρανίο κατά 5 εκατοστά (σε ενήλικες) και πολύ βαθύτερα το κρανίο ενός μικρού παιδιού.

Οι κλήσεις από κινητά καταστρέφουν το DNA, μια αναγνωρισμένη συνέπεια δημιουργίας καρκίνου, από σημαντική έρευνα που έχει γίνει από τον Καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας κ. Λουκά Χ. Μαργαρίτη, στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ακτινοβολία αυτή, μεταξύ άλλων, δημιουργεί διαρροή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, συνέπεια που κατά κάποιες έρευνεςδιπλασιάζει τον κίνδυνο όγκου στον εγκέφαλο (J. Comput Assist Tomogr, ApeejayCollegeofEngineering στη Sohna, Ινδία).

Τα κινητά και τα ασύρματα τηλέφωνα είναι πολύ πιο επικίνδυνα, από ό,τι πίστευαν λίγο παλαιότερα οι οργανισμοί υγείας, διότι υποτιμήθηκε συστηματικά η ένταση της ακτινοβολίας που εκπέμπουν κινητά και ασύρματα τηλέφωνα.

Ακόμη και παλαιότερες μελέτες είχαν κάνει τη συσχέτιση χρήσης κινητού και δημιουργίας όγκου εγκεφάλου, όπου αναφέρεται ότι ο αναμενόμενος κίνδυνος εμφάνισης όγκου, διπλασιάζεται με 10 έτη συχνή χρήση κινητού.

Αυτά τα αποτελέσματα πιέζουν σήμερα τις επίσημες αρχές να χαμηλώσουν δραματικά τα επιτρεπόμενα όρια, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες (νέους, παιδιά και εγκύους).

Συμβουλές μείωσης στην έκθεση από την ακτινοβολία:

 1. Μειώστε τη χρήση του κινητού (αποφεύγετε να καλείτε, μειώστε τη διάρκεια κλήσης).
 2. Τα παιδιά να μπορούν να χρησιμοποιούν κινητό μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
 3. Χρησιμοποιείτε ακουστικό ή βάζετε την κλήση σε ανοικτή συνομιλία (όχι το κινητό κατευθείαν στο κεφάλι).
 4. Μην κυκλοφορείτε με κινητό χωρίς κάποια προστασία (π.χ. ειδική θήκη ή πλάτη θωράκισης). Οι μαλακοί ιστοί στο σώμα απορροφούν πιο άμεσα την ακτινοβολία από το κεφάλι. Σύγχρονες έρευνες δείχνουν μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας, πάνω από 30% σε άνδρες και γυναίκες, όταν κρατάνε το κινητό κοντά την περιοχή αυτή.
 5. Μόλις καλείτε περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να πλησιάσετε το κινητό στο αυτί καθώς η ένταση της ακτινοβολίας συχνά μειώνεται αφού απαντηθεί η γραμμή.
 6. Μην χρησιμοποιείτε κινητό σε χώρους που έχουν επένδυση με μέταλλο (π.χ. αυτοκίνητο ή ασανσέρ). Σε αυτοκίνητα, κρατάτε το κινητό κοντά σε επιφάνεια με τζάμι, καθώς η ακτινοβολία το διαπερνά χωρίς πρόβλημα.
 7. Μην καλείτε όταν το κινητό έχει σήμα ισχύος 1 (μίας) γραμμής μόνο. Τότε το κινητό εκπέμπει πολύ περισσότερο για να αντισταθμίσει τη σύνδεση με κακό σήμα.
 8. Χρησιμοποιείτε κινητό με χαμηλό SAR.
 9. Προτιμήστε την κλήση από σταθερό ή την αποστολή SMS από την φωνητική κλήση κινητής τηλεφωνίας. Ακόμα και η κλήση με χρήση Wi-Fi (messenger, facetime, skype κλπ) είναι προτιμότερη.
 10. Στη χρήση internet (για email, youtube κλπ) κρατήστε αποστάσεις από το Modem / Router τουλάχιστον 4 μέτρων από τον router και χρησιμοποιήστε ένα θωρακισμένο RouterBox, που μειώνει την ακτινοβολία του router κατά 95%.
 11. Κλείνετε το κινητό το βράδυ ή βάλτε το σε λειτουργία πτήσης. Στην λειτουργία πτήσης δεν εκπέμπει, εφόσον δεν ανοίξετε επί τούτου την κεραία για Wi-Fi.
 12. Αν θέλετε να δώσετε ένα κινητό ή ένα tablet στα παιδιά για να παίζουν, δώστε το σε κατάσταση πτήσης, χωρίς το Wi-Fi ανοικτό. Τότε θα μπορούν να παίζουν με παιχνίδια και άλλες εφαρμογές που έχουν τα κινητά μέσα τους και δεν απαιτείται η σύνδεση στο internet.

Πρωτότυποάρθρο: A mobile call is never safe, απότον Bryan Hubbard.

Γράφει ο Γιάννης Δ. Μαρούδας