Για άλλη μια φορά τα εμβόλια συνδέονται με τον αυτισμό

Κατηγορία Έρευνα
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 08:19 Διαβάστηκε 1704 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Επιστήμονας ισχυρίζεται ότι τα παιδιά με αυτισμό έχουν «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα αλουμινίου στον εγκέφαλό τους - και μια πηγή μπορεί να είναι εμβολιασμοί. Στα εμβόλια προστίθενται άλατα αλουμινίου για να βοηθήσουν στην διέγερση της ανοσοαπόκρισης.

Ο Δρ Κρίστοφερ Έξλευ του Πανεπιστημίου Keele στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψε μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα αλουμινίου που καταγράφηκαν ποτέ στον εγκέφαλο πέντε ατόμων που είχαν αυτισμό όταν ζούσαν.

Τα επίπεδα ήταν παρόμοια σε όλους τους εγκεφάλους που εξετάστηκαν, ακόμη και στον εγκέφαλο ενός 15χρονου, πράγμα που θα απέκλειε την περίπτωση να είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Τα επίπεδα στο δείγμα εγκεφάλου ήταν τουλάχιστον 10 φορές υψηλότερα από ό, τι θα έπρεπε να είναι σε κάποιον στην ηλικία του. " Ίσως τώρα έχουμε την πιθανή σχέση μεταξύ εμβολιασμού και διαταραχής του φάσματος αυτισμού, καθώς η σύνδεση είναι η προσθήκη ενός ανοσοενισχυτικού αλουμινίου (ενός ενεργοποιητή ανοσοαπόκρισης) στο εμβόλιο", γράφει ο Δρ Έξλευ.

Το μεγαλύτερο μέρος του αλουμινίου βρέθηκε εντός μη νευρωνικών κυττάρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα φλεγμονώδη κύτταρα - ήδη φορτωμένα με αλουμίνιο - εισήρθαν στον εγκέφαλο από μια εξωτερική πηγή και διέσχισαν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, το μοτίβο είναι μοναδικό για τους πάσχοντες από διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Υπήρχαν αρκετές θεωρίες για το γιατί οι πάσχοντες από αυτισμό έχουν τόσο μεγάλες ποσότητες μετάλλου στον εγκέφαλό τους. Θα μπορούσαν να έχουν μια γενετική προδιάθεση, η οποία τους καθιστά πιο πιθανό να συσσωρεύουν και να συγκρατούν αλουμίνιο, ή θα μπορούσαν να ευθύνονται τα έκδοχα στα εμβόλια - ή ακόμη και ένας συνδυασμός των δύο.

(Πηγή: Journal of Trace Elements in Biology, 2018; 46: 76-82)