Έρευνα: Πώς το κοινό κρυολόγημα κτυπά τον καρκίνο

Κατηγορία Έρευνα
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 07:37 Διαβάστηκε 1396 φορές
Online Ιορδάνης Βελισσάρης

Κανείς δεν έχει βρει μια θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα όμως επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο ιός του κρυολογήματος μπορεί να αντιστρέψει τον καρκίνο και θα μπορούσε κάποια μέρα να αντικαταστήσει τη χημειοθεραπεία.

Ο ιός έχει αναστρέψει 15 περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε μόλις μία εβδομάδα και οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την καταπολέμηση άλλων καρκίνων. Η ιογενής θεραπεία εξετάζεται σε άλλους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του εντέρου, του πνεύμονα και του δέρματος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη δοκιμή για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, εκτιμούν ότι η θεραπεία θα μπορούσε να διατεθεί γενικά εντός τριών ετών.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε έναν καθετήρα για να στείλει ένα στέλεχος του κοινού ιού του κρυολογήματος, γνωστού ως ιού coxsackie (CVA21), απευθείας στην ασθενή κύστη 15 καρκινοπαθών. Μετά από μόλις μία εβδομάδα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα καρκινικά κύτταρα στις κύστεις και των 15 ασθενών είχαν καταστραφεί και σε μια περίπτωση είχαν εξαφανιστεί εντελώς.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή οι όγκοι δεν αναπτύσσουν ανοσιακά κύτταρα. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια έγχυση του ιού έπληξε την κύστη και προκάλεσε μια ανοσοαπόκριση, η οποία σκότωσε τα καρκινικά κύτταρα.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Hardew Pandha δήλωσε: "Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι: ο ιός εισέρχεται στον καρκίνο και αναπαράγεται, σαν ένα μικρό εργοστάσιο ιού, θερμαίνει το περιβάλλον του όγκου και στοχεύει πολύ συγκεκριμένα στον καρκίνο, ενώ είχε την μικρότερη τοξικότητα που έχω δει εδώ και χρόνια."

Όταν η ομάδα του εξέτασε δείγματα ιστών από τους ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ανακάλυψαν ότι όλα τα υγιή κύτταρα ήταν ακόμα άθικτα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία που καταστρέφει όλα τα αναπτυσσόμενα κύτταρα, είτε είναι καρκινικά είτε υγιή.

Η ιολογική θεραπεία είναι σαν ένας «γενικός παράγοντας», αναφέρει ο καθηγητής Pandha και θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου.

Πηγή: Clinical Cancer Research, 2019, doi: 10.1158 / 1078-0432.CCR-18-4022