Νέα έρευνα: Οι γιατροί προειδοποιούν κατά της ιατρικοποίησης της εμμηνόπαυσης!

Κατηγορία Έρευνα
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 07:55 Διαβάστηκε 1152 φορές
Online Holistic Life : Γεράσιμος Κατραμάδος

Γιατροί από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, δήλωσαν σε δημοσίευσή τους στο BMJ, ότι η θεώρηση της εμμηνόπαυσης ως μια ορμονική ανεπάρκεια που απαιτεί ιατρική παρέμβαση, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει αρνητικές προσδοκίες για την εμμηνόπαυση και να επιδεινώσει τα πράγματα για τις γυναίκες που περνούν αυτή την απολύτως φυσιολογική μετάβαση στη ζωή τους. Αμφισβητούν την αντίληψη ότι η εμμηνόπαυση θα οδηγήσει σε επιβάρυνση της υγείας των γυναικών που δεν χρησιμοποιούν φάρμακα όπως η Θεραπεία Ορμονικής Αποκατάστασης (Hormone Replacement Therapy) προκειμένου να διαχειριστούν την αλλαγή, και ζητούν μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση για τους αναρίθμητους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί η εμμηνόπαυση. Προειδοποιούν ότι η ιατρικοποίηση της εμμηνόπαυσης θα μπορούσε να οδηγήσει στο να θεωρείται η εμμηνόπαυση ασθένεια αντί να θεωρείται ως ένα φυσικό γεγονός της φυσιολογικής εξέλιξης στη ζωή της γυναίκας.

Το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησε όταν το Σεπτέμβριο του 2017 η βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, η Advertising Standards Authority (ASA), χαρακτήρισε την εμμηνόπαυση ως «σοβαρή ιατρική πάθηση».

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2016, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Οργανισμός Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), χαρακτήρισε 3 συμπληρώματα διατροφής που αποσκοπούν στην υποστήριξη της εμμηνόπαυσης, ως μη εγκεκριμένα φάρμακα. Τα προϊόντα, τα οποία περιείχαν τα βότανα black cohosh και Agnus castus, έπρεπε να αποσυρθούν από την αγορά, ώστε οι κατασκευαστές να αποφύγουν την ποινική δίωξη.

Μία εταιρεία υπερασπίστηκε σθεναρά το δικαίωμά της να πουλάει τα προϊόντα ως συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιώντας τη νόμιμη διαδικασία. Κεντρική θέση σε κάθε υπεράσπιση κατέχει η άποψη ότι η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό στάδιο της ζωής που σηματοδοτεί το τέλος της εμμήνου ρύσεως στη γυναίκα. Οι ορισμοί των λεξικών το καθιστούν αυτό απολύτως σαφές, όπως και η κύρια υγειονομική αρχή που καθοδηγεί την ιατρική πρακτική, το NICE, (National Institute for Health and Care Excellence ).

Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα της δράσης των ίδιων των βοτάνων. Εδώ βλέπουμε τη διερεύνηση του κεντρικού δόγματος του ορισμού του φαρμάκου της ΕΕ που δηλώνει ότι κάθε προϊόν είναι φάρμακο,  είτε παρουσιάζεται για τη θεραπεία ή την πρόληψη μιας ασθένειας, είτε η λειτουργία του είναι να διορθώνει, να τροποποιεί ή να αποκαθιστά φυσιολογικές λειτουργίες ασκώντας φαρμακολογική, ανοσολογική λειτουργία.

Ωστόσο τον Νοέμβριο του 2017 η ASA (Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων ) τροποποίησε τη διατύπωσή της ως εξής: "Ενώ η ίδια η εμμηνόπαυση προφανώς δεν αποτελεί ιατρική κατάσταση, η ASA είναι πιθανό να θεωρήσει ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αποτελούν καταστάσεις για τις οποίες θα πρέπει να ζητείται ιατρική παρακολούθηση. Οι ισχυρισμοί για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων είναι πιθανό να αποθαρρύνουν την απαραίτητη θεραπεία, εκτός εάν η αντιμετώπιση αυτή πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη κατάλληλα καταρτισμένου επαγγελματία υγείας."

Η έρευνα: https://www.bmj.com/content/377/bmj-2021-069369