Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις

Κατηγορία Έρευνα
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 08:23 Διαβάστηκε 269 φορές
Holistic Life - Τεύχος 111 International Journal of Epidemiology - Απόδοση: Holistic Life

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται άμεσα για τον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιακές παθήσεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Η βιταμίνη D ρυθμίζει τη φλεγμονή, η οποία αποτελεί ζωτικό μέρος της επούλωσης, αλλά όταν επιμένει και γίνεται χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, καρδιακά προβλήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας αναφέρουν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D και της χρόνιας φλεγμονής. Ανέπτυξαν το προφίλ σχεδόν 295.000 συμμετεχόντων στη μελέτη UK Biobank και μέτρησαν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, ενός δείκτη φλεγμονής.
Η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης με λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά διαβήτη και καρδιακών παθήσεων και να γλιτώσει περισσότερους ανθρώπους από νοσηλεία στο νοσοκομείο, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Πιστεύουν ακόμη ότι η ύπαρξη επαρκών επιπέδων βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των ασθενειών που προκύπτουν από το υπερβολικό βάρος.
Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό και μια ορμόνη που ρυθμίζει βιολογικές διεργασίες όπως, για παράδειγμα, την οικοδόμηση των οστών, την ανάσχεση της ανάπτυξης καρκίνου, τον έλεγχος των λοιμώξεων και τη μείωση της φλεγμονής.
Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ συνιστούν ένα ημερήσιο συμπλήρωμα βιταμίνης D τουλάχιστον 400 IU, αλλά όπως συμβαίνει με τις περισσότερες συστάσεις των οργανισμών υγείας, η δόση αυτή θα έχει πολύ μικρή θεραπευτική αξία. Αντ' αυτού, ορισμένοι ερευνητές έχουν δώσει καθημερινές δόσεις 5000 IU σε συμμετέχοντες σε μελέτες, με μεγαλύτερο όφελος, χωρίς αρνητικές καθόλου επιπτώσεις.
Εκτός από τη λήψη συμπληρωμάτων, η έκθεση στον ήλιο και η προσθήκη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D -όπως τα λιπαρά ψάρια, το συκώτι και οι κρόκοι αβγών- στη διατροφή σας μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα.
Πηγή:International Journal of Epidemiology, 2022; doi: 10.1093/ije/dyac087