Νέα έρευνα: "Ασφαλές" παυσίπονο για έγκυες συνδέεται με ΔΕΠΥ στο παιδί

Κατηγορία Έρευνα
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022 07:23 Διαβάστηκε 2661 φορές
Holistic Life: On line Plos One - Απόδοση: Holistic Life

Ένα κοινό παυσίπονο που υποτίθεται ότι είναι ασφαλές για τις έγκυες, μπορεί να προκαλέσει κλασικά συμπτώματα ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητα) στο παιδί μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Η ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) -που συνήθως λαμβάνεται για την αντιμετώπιση του πυρετού, των πόνων και των πονοκεφάλων- μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ, προειδοποιούν ερευνητές του Penn State College of Medicine. 
Το φάρμακο υποτίθεται ότι είναι ασφαλές να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων ΔΕΠΥ, όπως προβλήματα προσοχής και αϋπνία. Παρακολούθησαν περίπου 2.400 γυναίκες και παράλληλα την υγεία του παιδιού για τρία χρόνια μετά τη γέννηση. Περίπου το 41% των γυναικών είχαν λάβει παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Από εκείνες που είχαν πάρει το φάρμακο, το 22% δήλωσε ότι το παιδί τους είχε προβλήματα ύπνου και το 33% προβλήματα προσοχής.
Συγκριτικά, το 18% στην ομάδα που δεν είχε πάρει φάρμακο δήλωσε ότι το παιδί τους είχε προβλήματα ύπνου και το 28% ανέφερε προβλήματα προσοχής. 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να βλάψει τον πλακούντα, και έτσι να διαταράξει την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου, ή θα μπορούσε να βλάψει τα ηπατικά κύτταρα του εμβρύου, οδηγώντας σε κακή υγεία του εντέρου και μειωμένη νευρική ανάπτυξη.

PLOS ONE, 2022; 17: e0272593; doi: 10.1371/journal.pone.0272593