Έρευνα: Τα οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα προκαλούν μαθησιακά προβλήματα

Κατηγορία Info
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 08:44 Διαβάστηκε 798 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας ζητούν την άμεση απαγόρευση των οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων διότι προκαλούν μαθησιακά προβλήματα και έλλειψη προσοχής στα παιδιά.

Υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τώρα «επαρκή αποδεικτικά στοιχεία» ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε αυτά τα εντομοκτόνα ενώ βρίσκονται στη μήτρα μπορούν να έχουν χαμηλότερα IQs και να αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες όταν φτάσουν στη σχολική ηλικία.

Τα οργανοφωσφορικά αναπτύχθηκαν ως αέρια για στρατιωτική χρήση καθώς δρουν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όμως τώρα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των εντόμων σε αγροκτήματα, γήπεδα γκολφ, ανοιχτούς χώρους, πάρκα και σχολεία.

Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν μικρές ποσότητες μέσω των τροφών, του πόσιμου νερού και του αέρα που αναπνέουν. Αν και οι δοκιμές έχουν δείξει ότι σχεδόν κάθε άτομο στις ΗΠΑ έχει αρκετές χημικές ουσίες στο σώμα του, αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες και για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στη νευρολογική ανάπτυξη του αγέννητου παιδιού τους, λένε ερευνητές του επιστημονικού περιβαλλοντικού κέντρου του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Υπήρξαν μειώσεις στα ασφαλή επίπεδα οργανοφωσφορικής έκθεσης, αλλά αυτές οι βελτιώσεις δεν επαρκούν για τη διασφάλιση της υγείας του αγέννητου παιδιού, υποστηρίζουν οι ερευνητές. "Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι αυτά τα χημικά αλλοιώνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, δεδομένου ότι αρχικά σχεδιάστηκαν για να επηρεάσουν αρνητικά το κεντρικό νευρικό σύστημα", δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Καθηγητής Irva Hertz-Picciotto.

Οι ερευνητές λένε ότι η πλήρης απαγόρευση είναι η μόνη ασφαλής λύση, αλλά μέχρις ότου εφαρμοστεί, ζητούν να εκπαιδεύεται όλο το ιατρικό προσωπικό για τον εντοπισμό και τη θεραπεία δηλητηρίασης από οργανοφωσφορικά, οι εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας να λαμβάνουν οδηγίες για τον ασφαλή χειρισμό των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούν και ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν λιγότερο τοξικές εναλλακτικές λύσεις.

(Πηγή: PLOS Medicine, 2018; 15: e1002671)