Η Νοημοσύνη της Καρδιάς

Κατηγορία Info
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 07:57 Διαβάστηκε 3074 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Στην αγγλική γλώσσα, η λέξη "καρδιά" (heart) είναι αναγραμματισμός της λέξης "γη" (earth). Από εκεί και η φράση "το σπίτι είναι εκεί που είναι η καρδιά".

Η ανθρώπινη καρδιά είναι το όργανο που παράγει το ισχυρότερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο από οποιοδήποτε άλλο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Στην πραγματικότητα, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιάς μπορεί να μετρηθεί μέχρι και λίγα μέτρα μακριά από το ανθρώπινο σώμα. Επιπλέον, αυτό το ενεργειακό πεδίο αλλάζει σε σχέση με τα συναισθήματά μας. Κάθε όργανο και κύτταρο στο σώμα μας δημιουργεί ένα ενεργειακό πεδίο.

Επειδή η καρδιά παράγει το ισχυρότερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στο πεδίο αυτό επηρεάζουν κάθε όργανο και κύτταρο στο σώμα. Πιθανότατα αυτός να είναι ο λόγος για τον οποίο η καρδιά είναι το πρώτο όργανο που λειτουργεί σε ένα έμβρυο. Εκτός από τη δημιουργία του ισχυρότερου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, η καρδιά έχει δική της νοημοσύνη, γι’ αυτό ορισμένοι νευροκαρδιολόγοι την αναφέρουν ως τον καρδιακό-εγκέφαλο ή τον πέμπτο εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους νευροκαρδιολόγους, η καρδιά δεν αποτελείται μόνο από μυϊκά κύτταρα αλλά και από νευρώνες. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου HeartMath έχουν κάνει πειράματα που αποδεικνύουν ότι ο ρόλος της καρδιάς δεν περιορίζεται στην άντληση αίματος. Πιστεύουν ότι έχει νοημοσύνη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη της πραγματικότητας.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το βιβλίο Staradigm που μιλά για τους βαθύτερους ρόλους της καρδιάς:

"Η καρδιά είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα, επειδή είναι ένα από τα κύρια μέσα επικοινωνίας μας με το Σύμπαν. Η συμβατική επιστήμη μας έχει διδάξει ότι ο κύριος ρόλος της καρδιάς είναι να αντλεί αίμα σε όλα τα συστήματα του σώματος. Αυτός ο ορισμός της καρδιάς δεν είναι πολύ ακριβής. Εκτός από την άντληση αίματος, η καρδιά έχει επίσης τη δική της νοημοσύνη.

Σύμφωνα με νευροκαρδιολόγους, το 60-65% των καρδιακών κυττάρων είναι κύτταρα νευρώνων και όχι μυϊκά κύτταρα. Αυτή η ανακάλυψη τους βοήθησε να αναπτύξουν πειράματα που απέδειξαν ότι η καρδιά λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως ο εγκέφαλος και κατά κάποιο τρόπο είναι ανώτερη από τον εγκέφαλο. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που η καρδιά είναι το πρώτο όργανο που λειτουργεί μετά τη σύλληψη. Εντός περίπου 20 ημερών μετά τη σύλληψη, η καρδιά αρχίζει να λειτουργεί, ενώ ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί παρά μετά από περίπου 90 ημέρες " .

Η καρδιά, ο εγκέφαλος και τα συναισθήματα

Ο εγκέφαλος και η καρδιά φαίνεται ότι ορισμένες φορές εργάζονται αντίθετα. Προσπαθούμε να αποφασίσουμε αν θα δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στις σκέψεις ή τα συναισθήματά μας. Οι ορθολογιστές θα έλεγαν ότι το μυαλό είναι το κλειδί για να μένουμε μακριά από προβλήματα, καθώς ο νους υπολογίζει ό, τι είναι πιο αποδοτικό και πιθανότατα ασφαλέστερο.

Η καρδιά από την άλλη πλευρά μάς επιτρέπει να νιώσουμε τι είναι καλύτερο σε ένα εσωτερικό επίπεδο που συνδέεται με την διαίσθησή μας. Η λειτουργία με ένα μόνο από αυτά, μόνο με το μυαλό ή μόνο με την καρδιά, μπορεί μερικές φορές να μας οδηγήσει σε φασαρίες. Ο νους μπορεί να φοβάται να αναζητήσει την ευτυχία έξω από τα επίπεδα ασφάλειας και η καρδιά μερικές φορές προτρέπει σε αποφάσεις που είναι άγνωστες και επικίνδυνες, αλλά η χρήση και των δύο σε ισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη διαύγεια.

Η φράση «ακολούθησε την καρδιά» χρησιμοποιείται συχνά, αλλά δεν είναι απαραίτητα εύκολο να τεθεί σε ισχύ. Το να ακολουθούμε την καρδιά σημαίνει να αφήνουμε τα βαθιά συναισθήματα να μας παρασύρουν προς κάποια κατεύθυνση χωρίς λογική απάντηση ή προφανή συλλογισμό. Αυτό το όργανο παρέχει μια αίσθηση διαίσθησης ή καθοδήγησης, αλλά πρέπει να μπορούμε με αυτοπεποίθηση να κατανοούμε πότε μας ωθεί προς μια κατεύθυνση και στη συνέχεια να λειτουργούμε με πλήρη πίστη στο αποτέλεσμα. Τα συναισθήματά μας είναι αυτά που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο πέρα από τη λογική και ως εκ τούτου είναι τα κλειδιά για την κατανόηση των πνευματικών πτυχών του εαυτού μας.

Η Νοημοσύνη της Καρδιάς

Μερικοί ερευνητές και νευροκαρδιολόγοι υποστηρίζουν την ιδέα ότι η καρδιά μπορεί πραγματικά να δράσει σαν ένας άλλος εγκέφαλος, βοηθώντας στο να μας καθοδηγήσει με μια διαφορετική μορφή νοημοσύνης. Διενεργούνται πλέον πολλές μελέτες φυσιολογίας σχετικά με τη διασύνδεση της καρδιάς και του εγκεφάλου και ερευνούν το ερώτημα γιατί ορισμένες αισθήσεις και αισθήματα βιώνονται στο επίπεδο της καρδιάς. Γενικά, η αγάπη και συγκεκριμένες συναισθηματικές καταστάσεις είναι αισθητές στο επίπεδο της καρδιάς, προκαλώντας διαφορετικές σωματικές αντιδράσεις.

Οι καρδιακοί παλμοί βρέθηκαν να επηρεάζονται από εσωτερικές καταστάσεις και συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής του καρδιακού ρυθμού όταν βιώνουμε άγχος ή κάποιο αρνητικό συναίσθημα. Αντίθετα, όταν βιώνουμε θετικά συναισθήματα, οι καρδιακοί παλμοί είναι πιο συνεκτικοί και κτυπούν πιο τακτικά και σταθερά.

Το νευρικό σύστημα της καρδιάς περιέχει περίπου 40.000 νευρώνες ή αισθητικούς νευρίτες. Ένας από τους ρόλους του είναι η παρακολούθηση των ορμονών της καρδιάς, των νευροχημικών, του καρδιακού ρυθμού και των πληροφοριών για την πίεση. Οι πληροφορίες για το πώς συμπεριφέρονται αυτές οι χημικές ουσίες αποστέλλονται επίσης στον εγκέφαλο. Η καρδιά και ο εγκέφαλος επικοινωνούν πάντα μέσω του νευρικού συστήματος και του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου του σώματος. Μέσω αυτής της δυναμικής διαδικασίας επικοινωνίας η συνείδηση της καρδιάς μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διεκπεραιώνεται η πληροφορία του εγκεφάλου. Αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο ροής της ενέργειας στο σώμα.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η καρδιά λειτουργεί με τον εγκέφαλο και το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλής, για να επεξεργάζεται τα συναισθήματα και να ενσωματώνει συναισθηματικές μνήμες. Η αμυγδαλή είναι το μέρος του εγκεφάλου που μας βοηθά στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις εισερχόμενες πληροφορίες και την επεξεργασία τους με βάση τις εμπειρίες μας στο παρελθόν. Αυτό δείχνει μια σχέση μεταξύ αισθημάτων και συναισθημάτων και της φυσιολογίας του εγκεφάλου και του σώματος.

Άλλες ψυχικές συμπεριφορές και άγχη επηρεάζουν επίσης το σώμα και τη γενική υγεία μας, και αυτά τα θέματα μπορούν επίσης να συνδεθούν με την καρδιά. Επιστημονικές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι συναισθήματα όπως ο θυμός, το άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επομένως, οι αγχωτικές καταστάσεις και τα υψηλά επίπεδα στρες επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά ως όργανο.

Η σύνδεση του εγκέφαλου και της καρδιάς ως κέντρου συναισθηματικής επεξεργασίας είναι ένα θέμα στο οποίο επικεντρώνονται πολλοί ερευνητές. Έχει αποδειχθεί ότι τα συναισθήματα που βιώνονται διανοητικά θα εκδηλωθούν επίσης σωματικά και τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε μια υγιή καρδιά είναι όχι μόνο να τρώτε υγιεινά, αλλά και να εντάξετε στη ζωή σας τεχνικές διαλογισμού για να ισορροπήσετε την ενέργεια της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Γιατί η Καρδιά κρατάει το κλειδί για την Παγκόσμια Ειρήνη

Η καρδιά βοηθά να κατανοήσουμε τον κόσμο μέσα από τα συναισθήματα. Μας επιτρέπει να κατανοήσουμε την πραγματικότητά μας με καθολικό τρόπο. Αυτή η βιολογική γεννήτρια ηλεκτρομαγνητικών πεδίων μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον σε συναισθηματικό επίπεδο και πέρα από αυτό, δίνοντάς μας μια αίσθηση σύνδεσης με όλα τα πράγματα. Αυτή η συναισθηματική σύνδεση είναι που δημιουργεί δεσμούς μεταξύ των ατόμων.

Όταν μαθαίνουμε πώς να σκεφτόμαστε με την καρδιά, γίνεται ευκολότερο για μας να κατανοούμε τους άλλους και να ζούμε αρμονικά μαζί τους. Για αυτούς τους λόγους, η καρδιά κατέχει το κλειδί για την ένωση της ανθρωπότητας και την επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης.

Πηγή: wakingtimes.com; February 18, 2016;