Τραυματισμός πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και καρδιαγγειακή άσκηση

Κατηγορία Υγεία
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 07:18 Διαβάστηκε 668 φορές
Τεύχος 88 Στέλιος Συρόπουλος PT-Msc

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός συνδέσμου στο γόνατο. Κατόπιν αυτού του τραυματισμού αυξάνεται ο κίνδυνος μελλοντικών κοινών προβλημάτων με τη μορφή λειτουργικών περιορισμών και αλλοιώσεων της άρθρωσης. Δευτερεύουσες επιδράσεις περιλαμβάνουν ελαττωματική νευρομυϊκή λειτουργία με μειωμένη αντοχή, λειτουργική απόδοση, διαφορετικό πρότυπο κίνησης και εξασθένηση του ορθοστατικού ελέγχου τόσο μετά από οξύ ή χρόνιο τραυματισμό του συνδέσμου όσο και μετά την ανασυγκρότησή του. Οι ασθενείς αυτοί αν και λειτουργούν καλά κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής έχουν μειωμένη ικανότητα να διατηρήσουν ισορροπία ρίχνοντας βάρος στο τραυματισμένο πόδι σε απαιτητικές καταστάσεις ενώ είναι κουρασμένοι. Αυτό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο περαιτέρω τραυματισμών. Η κόπωση προκαλείται από ένα συνδυασμό διαφορετικών φυσιολογικών μηχανισμών που εμφανίζονται τόσο στο κεντρικό όσο και στο περιφερικό σύστημα επηρεάζοντας τις προσκείμενες νευρομυϊκές οδούς και εκφράζεται ως έλλειψη ιδιοδεκτικότητας. Έτσι η μυϊκή κόπωση οδηγεί σε μείωση της απόδοσης για εργασία, η οποία μπορεί να έχει επίδραση στον ορθοστατικό έλεγχο.

Η βραχυχρόνια υπομέγιστη καρδιαγγειακή άσκηση πραγματοποιείται σε ένα εργομετρικό ποδήλατο. Ο καρδιακός ρυθμός καταγράφεται συνεχώς κατά τη διάρκειά της. Η κλίμακα borg χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί το υποκειμενικό επίπεδο της προσπάθειας κατά την άσκηση. Σε αυτή τη κλίμακα αριθμοί που κυμαίνονται από 6 έως 20 αντιστοιχούν στις εξής περιγραφές: 6 = καμία προσπάθεια, 13 = κάπως σκληρή, 15 = σκληρή, 17 = πολύ σκληρή, 19 = εξαιρετικά σκληρή και 20 = μέγιστη άσκηση. Η συγκεκριμένη κλίμακα σχεδιάστηκε για να αυξηθεί γραμμικά η ένταση της άσκησης και ο καρδιακός ρυθμός σε άσκηση ποδηλασίας και σχετίζεται με φυσιολογικές μεταβλητές όπως η καρδιακή συχνότητα και η συγκέντρωση γαλακτικού οξέος στο αίμα. Το φορτίο εργασίας (watt) ορίζεται ανάλογα με τη φυσική κατάσταση κάθε ασθενή με στόχο επίτευξη καρδιακής συχνότητας πάνω από το 60% της προβλεπόμενης μέγιστης (220-ηλικία). Ο ρυθμός του πεταλιού διατηρείται σταθερός στις 60 πεταλιές ανά λεπτό. Η άσκηση ξεκινά με προθέρμανση, άσκηση και αποθέρμανση. Η απουσία αυξημένου πόνου στο γόνατο ή κόπωσης σύμφωνα με την κλίμακα borg (μικρότερο των 16 βαθμών) επιτρέπει στους ασθενείς να συνεχίσουν την άσκηση ποδηλασίας για 30 λεπτά. Το εργομετρικό ποδήλατο ξεκινά τρεις εβδομάδες μετά το χειρουργείο κάνοντας 31 συνεδρίες με διάρκεια 12 εβδομάδων.

Η άσκηση σε εργομετρικό ποδήλατο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε ασθενείς με τραυματισμό του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου διότι παράγει χαμηλότερη ένταση στον ίδιο τον σύνδεσμο. Οι δυνάμεις που ασκούνται στην κνημιαία άρθρωση κατά τη διάρκειά της σε μέτρια επίπεδα ισχύος είναι μικρότερες από ότι στο περπάτημα. Χαμηλό επίπεδο έντασης, υψηλός ρυθμός και προβλεπόμενο ύψος σέλας αποτελούν εγγύηση για την άσκηση χαμηλών δυνάμεων στην άρθρωση του γόνατος.

Η βραχυχρόνια υπομέγιστη καρδιαγγειακή άσκηση σε τραυματισμό πρόσθιου χιαστού συνδέσμου αυξάνει την ισορροπία στη μονοποδική στήριξη στο τραυματισμένο πόδι βελτιώνοντας τον ορθοστατικό έλεγχο, την ιδιοδεκτικότητα μειώνοντας την κόπωση. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί από την επίδραση που έχει η άσκηση στο ποδήλατο στη νευρομυϊκή λειτουργία των μυών της τραυματισμένης και μη τραυματισμένης πλευράς των κάτω άκρων.

Οι μηχανικοί υποδοχείς του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συμβάλλουν στο νευρομυϊκό σύστημα ελέγχοντας τον μυϊκό τόνο γύρω από το γόνατο μέσω του αντανακλαστικού τόξου σταθεροποιώντας την άρθρωση του γόνατος. Η δράση των αρθρικών υποδοχέων, της μυϊκής ατράκτου και των τενόντιων οργάνων Golgi μπορεί να μειωθεί από την κόπωση λόγω του τραυματισμού με αποτέλεσμα έλλειψη ιδιοδεκτικότητας και απώλεια των μυϊκών αντανακλαστικών υπεύθυνων για τη σταθερότητα της άρθρωσης.

Δεν θα ήταν ασυνήθιστο για έναν αθλητή ψυχαγωγίας να περιμένει 2-3 μήνες μετά τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού να κάνει τη χειρουργική επέμβαση και να ξεκινήσει βραχυχρόνια υπομέγιστη καρδιαγγειακή άσκηση. Ο όγκος και η ένταση της μυϊκής δραστηριότητας μειώνονται αμέσως και δραματικά μετά από την χειρουργική επέμβαση συμβάλλοντας στην ατροφία και στην έλλειψη αντοχής των τετρακεφάλων. Η προεγχειρητική άσκηση ποδηλασίας αυξάνει τη μυϊκή δύναμη των κάτω άκρων βοηθώντας στην ταχύτερη αποκατάσταση.

Οι εμβιομηχανικές μελέτες έχουν δείξει ότι η εργομετρική ποδηλασία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος αποκατάστασης. Οι δυνάμεις στην κνημιαία άρθρωση και η πίεση στον τραυματισμένο σύνδεσμο κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι χαμηλότερες από τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, καθιστώντας τη πολύτιμο εργαλείο στην αποκατάσταση ασθενών με χειρουργείο πρόσθιου χιαστού.

 

Ο Συρόπουλος Στυλιανός αποφοίτησε από το τμήμα φυσικοθεραπείας του Τει Αθήνας το έτος 2003. Το 2006 άνοιξε το δικό του εργαστήριο φυσικοθεραπείας στην περιοχή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νέα Ιωνία Αττικής. Παράλληλα με την ενασχόλησή του ως εργαστηριούχος φυσικοθεραπευτής εργάστηκε στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε δύο κρατικά νοσοκομεία το Αρεταίειο Νοσοκομείο και το Σισμανόγλειο νοσοκομείο με διάρκεια θητείας δύο έτη. Η κλινική εμπειρία πάνω στην αντιμετώπιση του επειγόντως περιστατικού χρονίως πασχόντων ασθενών τον οδήγησε στην απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου το 2014 στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση από την Ιατρική σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η συμμετοχή του σε παγκόσμια και πανευρωπαικά πρωταθλήματα κολύμβησης απο το 2011 έως σήμερα είναι συνεχής σε Κίνα, Αγγλία, Ιταλία, Τουρκία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Μάλτα. Οι γνωσεις του πάνω στην φυσιολογία της αερόβιας άσκησης λόγω της πολυετούς εμπειρίας του στην μαραθώνια Κολύμβηση αλλά και στην βασική-εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής έχοντας πιστοποίηση απο το ευρωπαικό συμβούλιο αναζωογόνησης και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στον ασθενή με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις και τον καθιστά πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του θεράποντα ιατρού.