Έρευνα: Τα εμβόλια για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) δεν λειτουργούν.

Κατηγορία Υγεία
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 08:25 Διαβάστηκε 5867 φορές
online Απόδοση: Ιορδάνης Βελισσάρης

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το εμβόλιο κατά του HPV, για την προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δεν λειτουργεί.

Τα δύο κύρια εμβόλια για τον HPV, Gardasil και Cervarix, είναι γνωστά για τη δράση τους για ανωμαλίες του τραχήλου της μήτρας. Αυτές οι καλοήθεις ανωμαλίες - οι οποίες είναι γνωστές ως χαμηλού βαθμού αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας - επιλύονται αυθόρμητα, χωρίς να προχωρήσουν σε κάτι πιο σοβαρό, ανεξάρτητα από το αν το άτομο είχε κάνει το εμβόλιο HPV (ανθρώπινου θηλωματοϊού).

Οι μελέτες που διερευνούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα έπρεπε να έχουν επικεντρωθεί αποκλειστικά σε υψηλού βαθμού ασθένειες του τραχήλου της μήτρας που συχνά γίνονται καρκινικές, αλλά μόνο μετά από 10 χρόνια, λένε ερευνητές από τα πανεπιστήμια των Newcastle και Queen Mary.

Οι ερευνητές εξέτασαν ξανά 12 μελέτες που είχαν αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των δύο εμβολίων. Όχι μόνο οι μελέτες περιελάμβαναν τις χαμηλού βαθμού ανωμαλίες του τραχήλου της μήτρας, αλλά είχαν επίσης εξετάσει δείγματα τραχήλου κάθε έξι έως δώδεκα μήνες, αντί των συνηθέστερων 36 μηνών, κι έτσι έλαβαν πολλές περισσότερες περιπτώσεις καλοήθων ανωμαλιών.

Η ερευνήτρια Claire Rees δήλωσε: "Βρήκαμε ανεπαρκή δεδομένα για να καταλήξουμε σαφώς στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο HPV αποτρέπει τις ανώμαλες κυτταρικές αλλαγές". Με άλλα λόγια, δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια λειτουργούσαν.

Αντίθετα, οι γυναίκες θα πρέπει να επιλέγουν την τακτική εξέταση ΠΑΠ ως αποτελεσματικότερο τρόπο προστασίας από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, λένε.

Μία ακόμα απόδειξη ότι το εμβόλιο μπορεί να μην λειτουργεί οφείλεται στην είδηση ότι τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αυξάνονται δραματικά μεταξύ των γυναικών στην ηλικία των 20. Υπήρξε αύξηση κατά 54 τοις εκατό των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την τελευταία δεκαετία, η οποία, σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές οφείλεται στην πτώση του ποσοστού γυναικών που κάνουν το τεστ. Από το 2010, τα ποσοστά έχουν μειωθεί κατά περίπου 8%. Τα εμβόλια κατά του HPV εισήχθησαν το 2008.


Πηγή: Journal of the Royal Society of Medicine_2020

Η έρευνα όπως δημοσιεύτηκε

Σχετικά με το Newcastle University