Πώς να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα την νόσο του Αλτσχάιμερ με φυσικούς τρόπους

Κατηγορία Υγεία
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 08:27 Διαβάστηκε 890 φορές
Holistic Life: Τεύχος 112 Δρ Τζένη Γκούντμαν

Η Σ. είναι μεγαλοδικηγόρος, που ζει στη βορειοδυτική Αγγλία. Ήρθε να με δει στις αρχές της δεκαετίας του '50, πολύ στεναχωρημένη που έχανε τη συγκέντρωσή της, άρχιζε να ξεχνάει λέξεις και περιστασιακά δυσκολευόταν με την ορθογραφία (δεν ήταν δυσλεκτική).

Τα συμπτώματα αυτά δεν ήταν συνεχή, αλλά εμφανίζονταν αρκετά συχνά ώστε να την ανησυχούν. Όσο πιο έξυπνοι είναι οι άνθρωποι, τόσο πιο γρήγορα αντιλαμβάνονται τα ανεπαίσθητα σημάδια της δικής τους γνωστικής παρακμής. Μια αξονική τομογραφία της έδωσε τη διάγνωση πρώιμης νόσου Αλτσχάιμερ.
Όπως πάντα, ξεκίνησα αναρωτώμενη για τις αιτίες του προβλήματος. Η πρώτη αιτία που βρήκαμε ήταν μια απλή αλλά συχνή (και εύκολα προλαμβανόμενη ή θεραπεύσιμη): η ανεπάρκεια βιταμίνης D. Όταν λέω ανεπάρκεια, εννοώ, στην περίπτωσή της, σχεδόν πλήρη έλλειψη αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού. Η βιταμίνη D πρέπει να μετράται μεταξύ 75 και 200 nmol/l. Έτσι, το 60 είναι χαμηλό, το 40 πολύ χαμηλό και το 20 εξαιρετικά ανησυχητικό. Η βιταμίνη D της Σ. βρέθηκε στο 5. Το εργαστήριο επανέλαβε την εξέταση για να βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται για λάθος και δυστυχώς δεν ήταν. Ήταν 5,0. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Πώς είχε πέσει τόσο χαμηλά; Στην περίπτωσή της, υπήρχαν τέσσερις λόγοι:

1. Η βορειοδυτική Αγγλία έχει την πιο πυκνή νεφοκάλυψη από οποιοδήποτε άλλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου- δεν περνάει αρκετός ήλιος για να παραχθεί βιταμίνη D στο δέρμα.
2. Η Σ. είχε πολύ σκουρόχρωμη επιδερμίδα- χρειαζόταν πολύ περισσότερη ηλιοφάνεια από ό,τι ένα άτομο με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα για να παράγει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D.
3. Η Σ. δεν έτρωγε ποτέ ψάρι. Δεν ήταν χορτοφάγος, απλώς μισούσε τα ψάρια. Ωστόσο, τα λιπαρά ψάρια είναι η κυριότερη διατροφική πηγή της βιταμίνης D, καθώς επίσης και ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τον εγκέφαλο.
4. Η Σ. προσπαθούσε πάντα να χάσει βάρος- για 25 χρόνια έκανε δίαιτες με χαμηλά λιπαρά, χάνοντας έτσι τα λίπη που είναι ζωτικής σημασίας για έναν υγιή εγκέφαλο - και για τη βιταμίνη D που περιέχουν.

Η δεύτερη αιτία ήταν το νευροτοξικό μέταλλο αλουμίνιο, το οποίο εμφανίστηκε υψηλό σε μια εξέταση ούρων και σε μια ειδική εξέταση MELISA. Το αλουμίνιο είναι γνωστό ότι βλάπτει τον εγκέφαλο και συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Πώς όμως είχε εισέλθει τόσο πολύ αλουμίνιο στον οργανισμό της;
Πρώτον, μαγείρευε σε κατσαρόλες αλουμινίου. Αυτό μπορεί να είναι μια χαρά για το βράσιμο ενός αβγού, αλλά η Σ. έφτιαχνε σάλτσα ντομάτας, η οποία είναι όξινη, οπότε θα έβγαινε λίγο από το αλουμίνιο, ειδικά όταν το άφηνε εκεί μέσα για μία ή δύο ημέρες. Δεύτερον, χρησιμοποιούσε πολύ αποσμητικό, το οποίο περιέχει αλουμίνιο. Τρίτον, μαγείρευε σε αλουμινόχαρτο, τυλίγοντας σε αυτό το κυριακάτικο ψητό, αφού πρώτα έστυβε χυμό λεμονιού από πάνω - και πάλι όξινο. Τέταρτον, είχε κάνει αρκετά εμβόλια τα προηγούμενα 10 χρόνια, εν μέρει για τροπικά ταξίδια, και τα περισσότερα από αυτά περιείχαν αλουμίνιο, που προστίθεται ως ενισχυτικό, για να κάνει το εμβόλιο πιο αποτελεσματικό.
Η Σ. αποδείχθηκε ότι είχε τρεις άλλους παράγοντες που συνέβαλαν: η μακροχρόνια διατροφή της με χαμηλά λιπαρά, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης (γι' αυτό δεν μπορούσε να χάσει βάρος) και η ατμοσφαιρική ρύπανση- ο τελευταίος αυτός παράγοντας είναι επίσης γνωστό ότι αποτελεί σημαντικό λόγο για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Το δυσκολότερο μέρος της θεραπείας της Σ. ήταν να πειστεί να τρώει τα υγιεινά λιπαρά που βοηθούν τον εγκέφαλο να επιδιορθωθεί: ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο, καρύδα, λίπος από βιολογικό κρέας ελευθέρας βοσκής και συμπληρώματα ωμέγα-3 ελαίων. Για δεκαετίες πίστευε τον μύθο ότι "το λίπος είναι κακό" και αποδείχτηκε δύσκολο για εκείνη να το ξεπεράσει.
Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι, καθώς η Σ. άρχισε να τρώει τα καλά λιπαρά, της ήταν πιο εύκολο να κόψει τη συνήθεια της ζάχαρης. Και αυτό, φυσικά, ήταν ζωτικής σημασίας- η άνοια έχει περιγραφεί ως "διαβήτης του εγκεφάλου".
Έδωσα στη Σ. υψηλή δόση βιταμίνης D και έκανα επανέλεγχο σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να ομαλοποιηθεί και να μπορέσουμε να μπει σε μια δόση συντήρησης. Ωστόσο, ανησυχούσα ότι αν ήταν τόσο χαμηλή για πολλά χρόνια, μπορεί να είχε οστεοπόρωση. Την έστειλα για σπινθηρογράφημα και πράγματι είχε οστεοπόρωση, την οποία αντιμετωπίσαμε με διατροφή και άφθονη άσκηση.
Έδωσα επίσης στη Σ. ένα απαιτητικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης, αλλά με τη ζωτική προσθήκη του θρεπτικού συστατικού πυριτίου, το οποίο είναι ιδιαίτερα καλό στην απομάκρυνση του αλουμινίου. Η Σ (η οποία έκανε τη δική της έρευνα) ήθελε να το κάνει αυτό πίνοντας νερό που έχει φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο, αλλά αυτή δεν είναι η αγαπημένη μου προσέγγιση, καθώς τα μπουκάλια είναι πλαστικά - βλαβερά για τον άνθρωπο, και για τον πλανήτη. Έτσι της έδωσα ένα συμπλήρωμα πυριτίου σε υγρή μορφή, και της έδωσα επίσης horsetail, ένα φυτικό συμπλήρωμα που είναι φυσικά πλούσιο σε πυρίτιο επειδή το απορροφά καλά από το έδαφος.
Τέλος, έδωσα στη Σ. όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου, ανεξάρτητα από την αιτία του προβλήματος: βιταμίνη Β12, σύμπλεγμα Β, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φωσφατιδυλοχολίνη και κουρκουμίνη. Επέμεινε άψογα στην απαιτητική θεραπευτική της αγωγή και ένα χρόνο αργότερα μια επαναληπτική μαγνητική εγκεφάλου έδειξε ότι οι χαρακτηριστικές λευκές κηλίδες στον εγκέφαλο είχαν συρρικνωθεί. Έναν χρόνο μετά, είχαν σχεδόν εξαφανιστεί. Ο νευρολόγος ήταν ευχαριστημένος - και προβληματισμένος.
Μερικά χρόνια μετά, η Σ. τα πηγαίνει πολύ καλά: δεν έχει συμπτώματα και είναι επιτυχημένη στην εργασία της. Έχει χάσει επιτέλους και το περιττό βάρος, τρώγοντας καλά λιπαρά και αφήνοντας τα γλυκά. Εξακολουθεί να μην αντέχει να τρώει ψάρι, αλλά παίρνει καθημερινά ιχθυέλαιο (ωμέγα-3).
Γυμνάζεται τακτικά και σχεδιάζει να μετακομίσει στην εξοχή- η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο μόνος παράγοντας που δεν μπόρεσα να αλλάξω. Η επιτυχία της οφείλεται στην απόλυτη αποφασιστικότητά της και στη θέλησή της να τηρήσει το πρόγραμμα, καθώς και στο γεγονός ότι η ίδια το πρόλαβε νωρίς, καθώς δεν αγνόησε τα ανεπαίσθητα σημάδια, αντιμετώπισε το γεγονός ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και ήρθε για συμβουλή μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που με έχουν συμβουλευτεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ το έκαναν σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο από ό,τι η Σ., όταν είχαν ήδη χάσει τη λειτουργικότητά τους και ήταν ήδη τακτικοί επισκέπτες κλινικών για την αντιμετώπιση προβλημάτων νοητικής εξασθένησης. Αν και η προσέγγιση που περιέγραψα παραπάνω μπορεί σίγουρα να τους βοηθήσει, μπορεί μόνο να "κρατήσει" τα συμπτώματα εκεί που βρίσκονται και να σταματήσει την επιδείνωσή τους για μερικά χρόνια- δεν μπορεί να τα αντιστρέψει. Αυτή είναι τουλάχιστον η δική μου εμπειρία. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία, και πολύ πιο εύκολη, επίσης.
Ο δημοφιλής Τύπος θα μας κάνει να πιστέψουμε ότι η άνοια οφείλεται στη "γήρανση του πληθυσμού" μας. Αυτό είναι ένας μύθος, και να γιατί. Πρώτον, στην πραγματικότητα δεν ζούμε περισσότερο από τους βικτοριανούς προγόνους μας. Ναι, η μέση ηλικία θανάτου στη βικτοριανή εποχή ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι σήμερα, αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι ο μέσος όρος συμπεριλάμβανε τη βρεφική θνησιμότητα: το ένα τέταρτο όλων των παιδιών πέθαιναν πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους από μολυσματικές ασθένειες (λόγω του υπερπληθυσμού, των ανθυγιεινών συνθηκών και της πείνας).
Αν βγάλετε αυτά τα παιδιά από την εξίσωση, οι Βικτωριανοί έζησαν όσο και εμείς - μέχρι τα 80 τους χρόνια και πέρα. Αλλά κράτησαν το μυαλό τους- πολύ σπάνια έπασχαν από άνοια.
Δεύτερον, η ασθένεια που περιέγραψε πρώτος ο Γερμανός γιατρός Alois Alzheimer ήταν η άνοια με πρώιμη έναρξη. Ο πρώτος του ασθενής ήταν 51 ετών. Τώρα βλέπουμε νοητική έκπτωση σε άτομα ηλικίας 40 και 50 ετών- αυτό είναι πρωτοφανές. Και οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν είχαν κάποιον πρόγονο με άνοια. Όλα οφείλονται στο περιβάλλον και τη διατροφή, όχι στα γονίδια.
Και, φυσικά, υπάρχει μια λογική αντίφαση στο να λέμε "Χάρη στα θαύματα της σύγχρονης ιατρικής, ζούμε πλέον αρκετά χρόνια για να αρρωστήσουμε σοβαρά". Αυτό σίγουρα δεν βγάζει κανένα νόημα για μένα!


Τζένη γκουντμαν
Η Δρ Τζένι Γκούντμαν αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς το 1982 και είναι μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Οικολογικής Ιατρικής. Ειδικεύεται στη Διατροφική και Περιβαλλοντική Ιατρική τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προ-σύλληψη (γονιμότητα και δημιουργία υγιών μωρών) και για τη συνεργασία με παιδιά.  Η Δρ Τζένι Γκούντμαν αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς το 1982 και είναι μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Οικολογικής Ιατρικής. Ειδικεύεται στη Διατροφική και Περιβαλλοντική Ιατρική τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προ-σύλληψη (γονιμότητα και δημιουργία υγιών μωρών) και για τη συνεργασία με παιδιά.  Η Η Δρ Τζένι Γκούντμαν έχει δώσει πολλές διαλέξεις, σε άλλους γιατρούς, σε επαγγελματίες της εναλλακτικής ιατρικής και στο ευρύ κοινό. Διηύθυνε επί 10 χρόνια μια ομάδα συζήτησης περιστατικών, όπου ιατροί και φυσικοπαθητικοί / διατροφολόγοι ανταλλάσσουν γνώσεις και κλινική εμπειρία.