Burnout: Αναρρώστε από την εξάντληση

Κατηγορία Υγεία
Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 13:23 Διαβάστηκε 225 φορές
Holistic Life: Τεύχος 112 τον Dr Shawn Tassone MD, PhD Gynecologist

Τα επινεφρίδια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή πολλών ορμονών καθημερινά που χρησιμοποιούνται σε όλο το σώμα. Όταν τα επινεφρίδια κουράζονται, αυτό μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας, ξεκινώντας από μια ορμονική ανισορροπία. Δεδομένου ότι τα επινεφρίδια είναι τόσο σημαντικά για τη συνολική λειτουργία του σώματος, είναι σύνηθες η κόπωσή τους να γίνεται αισθητή σε διάφορους τομείς της ζωής, αν και μπορεί να μην είμαστε σίγουροι για το τι ακριβώς συμβαίνει εσωτερικά.

Η πιο συνηθισμένη διαταραχή των επινεφριδίων μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και αν δεν είμαστε σωματικά άρρωστοι- αντίθετα, φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με το άγχος. Τα συμπτώματα είναι συνήθως αυτοάνοσες αντιδράσεις, οπότε για μερικούς ανθρώπους μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Όταν το αυτοάνοσο σύστημα αρχίζει να λειτουργεί σε υπερδιέγερση, αρχίζει να επιτίθεται σε υγιείς ιστούς επειδή υποψιάζεται λανθασμένα ότι το σώμα δέχεται επίθεση από κάποια απειλή. Αυτή η διαταραχή ονομάζεται συνήθως "κόπωση των επινεφριδίων" και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ορμονικές ανισορροπίες και συμπτώματα που σχετίζονται με τις ορμόνες.

Η κύρια ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια είναι η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες. Εκτός από τη ρύθμιση του στρες, η κορτιζόλη είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών, τη διαχείριση της κατακράτησης υγρών και του σωματικού βάρους, μας βοηθά στον ύπνο και τη συγκέντρωση, μας παρέχει σεξουαλική ορμή και πολλά άλλα.

Μια άλλη σημαντική ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια είναι η αλδοστερόνη. Η αλδοστερόνη δεσμεύεται στους νεφρούς για να προκαλέσει διατήρηση του νατρίου και έκκριση καλίου, γεγονός που αυξάνει την κατακράτηση νερού και την αρτηριακή πίεση. Το συνολικό αποτέλεσμα της αλδοστερόνης είναι η αύξηση της επαναρρόφησης ιόντων και νερού στους νεφρούς. Ο ρόλος της ως ανθρώπινου μεταβολίτη είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη ρύθμιση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών και του νερού σε όλο το σώμα.

Η κόπωση των επινεφριδίων μπορεί επίσης να συμβάλει σε ανεπάρκεια οιστρογόνων και τεστοστερόνης. Όταν το χρόνιο στρες, συμπεριλαμβανομένου του στρες από ασθένειες ή ακόμη και από ακραία αθλητική προπόνηση, προκαλεί τα επινεφρίδια να παράγουν περισσότερη κορτιζόλη και DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόνη, μια ορμόνη που τα επινεφρίδια χρησιμοποιούν για να παράγουν άλλες ορμόνες) εις βάρος της παραγωγής ορμονών του φύλου, τα επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης πέφτουν.

Οι συνέπειες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις γυναίκες που βρίσκονται σε περιεμμηνόπαυση ή εμμηνόπαυση, δεδομένου ότι τα επινεφρίδια είναι κρίσιμα για την παραγωγή οιστρογόνων και τεστοστερόνης μετά την εμμηνόπαυση.

Μπορεί να εμφανιστεί συνεχής γενικευμένη κόπωση, ακόμη και με επαρκή ανάπαυση - χαμηλή θερμοκρασία σώματος- ζαλάδα- αυξημένη ευαισθησία σε ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις - και αυξημένες περιβαλλοντικές ευαισθησίες και τροφικές αλλεργίες. Ενδέχεται επίσης να υπάρχει επιθυμία για ζάχαρη.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

 • χρόνια κόπωση που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες
 • μυϊκή αδυναμία
 • αλλαγές στην όρεξη, κυρίως απώλεια της όρεξης
 • απώλεια βάρους
 • πεπτικά προβλήματα
 • χαμηλή αρτηριακή πίεση ή χαμηλό σάκχαρο
 • αλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη
 • ακανόνιστη περίοδος

Αν πιστεύετε ότι πάσχετε από κόπωση των επινεφριδίων, συνιστώ να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με γιατρό, αλλά υπάρχουν επίσης μερικές φυσικές προτάσεις που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην αναστροφή των συμπτωμάτων - και να αποκαταστήσετε ισορροπία ορμονών.

Προσαρμόστε τη διατροφή σας
Εξαλείψτε ή περιορίστε την καφεΐνη, το αλκοόλ, τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα και καταναλώστε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Καταναλώστε περισσότερες πρωτεΐνες
Χρειάζεστε 1g άπαχης πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους και φροντίστε να καταναλώνετε φυσικούς υδατάνθρακες όπως λαχανικά και φρούτα χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα όπως τα μούρα.

Μειώστε το στρες
Εφαρμόστε αυτοφροντίδα, όπως διαλογισμό και τεχνικές αναπνοής.

Περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους
Προσθέστε μέτρια άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και ζητήστε επαγγελματική βοήθεια εφόσον χρειάζεται.

Θέστε τον ύπνο σε προτεραιότητα
Βάλτε τον εαυτό σας σε ένα πρόγραμμα ύπνου με οκτώ έως 10 ώρες ύπνου τη νύχτα για να αφήσετε τον οργανισμό σας να ανεφοδιαστεί.

Δοκιμάστε αιθέρια έλαια
Βάλτε μερικές σταγόνες από έλαια λεβάντας, μοσχοκάρυδου, πεύκου, δεντρολίβανου, ερυθρελάτης, γλυκού πορτοκαλιού και βαλεριάνας στο μπάνιο σας ή στο λάδι μασάζ για να υποστηρίξετε τα επινεφρίδια και ενδεχομένως να βοηθήσετε στα συμπτώματα της χαμηλής κορτιζόλης.

Κάντε εξετάσεις για τροφικές αλλεργίες
Πριν αρχίσετε να παίρνετε συμπληρώματα, μιλήστε πρώτα με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία και δείτε τι συνιστάται. Αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • Ένα ή περισσότερα προσαρμογόνα βότανα σε συμπλήρωμα διατροφής και ουσίες φυτικής προέλευσης που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του επινεφριδιακού συστήματος και της ικανότητας του οργανισμού να διαχειρίζεται το στρες και να αντιμετωπίζει την κόπωση: ρίζα γλυκόριζας (Glycyrrhiza glabra), το αγιουρβεδικό βότανο ασβαγκάντα (ashwagandha -Withania somnifera), ροντιόλα (rhodiola rosea), το περουβιανό βότανο maca (Lepidium meyenii), ή το φυτικό παράγωγο αμινοξέος betaine, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει την αύξηση των μυών (600mg) και την απώλεια λίπους (1.000mg). Πάρτε τα πριν από τα γεύματα, ιδανικά σε συνδυασμό με πεψίνη για μέγιστη αποτελεσματικότητα.
 • Μια μεθυλιωμένη πολυβιταμίνη του συμπλέγματος Β που περιέχει φολικό οξύ (1.000-2.000mcg), ριβοφλαβίνη (25 mg), βιταμίνη Β6 (10-25mg) και βιταμίνη Β12 (που ονομάζεται επίσης μεθυλοκοβαλαμίνη ή, στη συνθετική της μορφή, κυανοκοβαλαμίνη, 1.000 mcg).
 • Ιχθυέλαια και βιταμίνη C (3 g το καθένα ημερησίως).

1km8u4le0moj1vj8uekitf5euh. SX450
Ο Δρ Shawn Tassone είναι πιστοποιημένος ιατρός στη μαιευτική/γυναικολογία και την ενοποιημένη ιατρική (integrative medicine) και συγγραφέας του βιβλίου The Hormone Balance Bible (Hay House, 2021).