Tο λεμφικό σύστημα & πώς να το διατηρήσετε υγιές!

Κατηγορία Υγεία
Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023 08:19 Διαβάστηκε 978 φορές
Holistic Life: Τεύχος 113 William Tyler ND

Το σώμα μας περιλαμβάνει ένα πλήθος από σημαντικά συστήματα για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας. Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με το καρδιαγγειακό σύστημα, το πεπτικό σύστημα και το νευρικό σύστημα, αλλά έχετε ακούσει για το λεμφικό σύστημα;
Αποτελούμενο από ένα περίπλοκο δίκτυο οργάνων, αγγείων και εξειδικευμένων υγρών, το λεμφικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των τοξινών και των αποβλήτων από τους ιστούς του σώματος, στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και των ασθενειών και στην εξισορρόπηση των υγρών σε όλο το σώμα. Το λεμφικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την άμυνα ενάντια σε δυνητικά επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς - γι' αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μπορούμε να φροντίζουμε το δικό μας λεμφικό σύστημα. Αλλά πρώτα, ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια βασική φυσιολογία.

Το λεμφικό σύστημα
Η "λέμφος" είναι ένα διαυγές υγρό που συλλέγει και μεταφέρει πρωτεΐνες, λίπη, βακτήρια, περίσσεια υγρών και κατεστραμμένα κύτταρα σε όλο το σώμα μέσω δομών που μοιάζουν με σωλήνες και ονομάζονται λεμφαγγεία. Το λεμφικό υγρό μεταφέρεται στους λεμφαδένες όπου υφίσταται συστηματική επεξεργασία και καθαρίζεται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (γνωστά και ως λευκά αιμοσφαίρια).
Σκεφτείτε την τελευταία φορά που παλέψατε με ένα κρυολόγημα ή νιώσατε εξαντλημένοι. Θυμάστε να αισθάνεστε μικρά, ευαίσθητα εξογκώματα γύρω από τις πλευρές του λαιμού σας; Αυτά τα εξογκώματα ήταν πιθανότατα διογκωμένοι λεμφαδένες- το σημάδι μιας φυσιολογικής και υγιούς ανοσολογικής απόκρισης! Όταν είμαστε αδιάθετοι, οι λεμφαδένες μπαίνουν σε δράση και αρχίζουν να καταπολεμούν παθογόνους μικροοργανισμούς και άλλα ξένα σωματίδια. Μόλις τελειώσει αυτή η δουλειά, το λεμφικό σύστημα επιστρέφει στη συνηθισμένη του λειτουργία: καθαρίζει τις τοξίνες και τα απόβλητα από τους ιστούς του σώματος.

Λεμφαγγεία & ανθρώπινη υγεία
Με περίπου 700 λεμφαδένες να είναι διασκορπισμένοι σε όλο το ανθρώπινο σώμα, δεν είναι περίεργο που το λεμφικό σύστημα έχει ισχυρή επιρροή στη συνολική μας υγεία.
Πρώτον, το λεμφικό σύστημα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα. Όταν το λεμφικό σύστημα βρίσκεται υπό πίεση και στρες, ο όγκος του υγρού που περιβάλλει τον σωματικό ιστό μπορεί να αυξηθεί, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο. Τα υγιή λεμφικά τριχοειδή μειώνουν την περίσσεια του υγρού και αποκαθιστούν την ισορροπία στο σώμα.
Δεύτερον, πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν τη σημασία του λεμφικού συστήματος για την απορρόφηση των διαιτητικών λιπών και των λιποδιαλυτών βιταμινών στο πεπτικό σύστημα.
Τρίτον, και ίσως η πιο γνωστή λειτουργία του λεμφικού συστήματος, είναι η άμυνά του κατά των ασθενειών και των εισβολέων μικροοργανισμών. Ως εκ τούτου, το λεμφικό σύστημα θεωρείται ότι εμπλέκεται σε μια ποικιλία καταστάσεων υγείας, από λοιμώξεις έως καρκίνο, μεταβολικές και φλεγμονώδεις ασθένειες.

Φροντίστε το λεμφικό σας σύστημα
Η διατήρηση ενός υγιούς λεμφικού συστήματος μπορεί να επιτευχθεί με απλές αλλά αποτελεσματικές προσεγγίσεις του τρόπου ζωής. Ακολουθούν συμβουλές, βασισμένες σε αποδείξεις, για να περιποιηθείτε και να αγαπήσετε τη λέμφο σας!

Πίνετε άφθονο νερό - Η αφυδάτωση είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες λεμφικής συμφόρησης, η οποία μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τα υπάρχοντα λεμφικά προβλήματα. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ενθαρρύνει την υγιή λεμφική λειτουργία και μειώνει την κατακράτηση νερού.

Ασκηθείτε - Ενώ η ανθρώπινη καρδιά είναι υπεύθυνη για την άντληση φρέσκου αίματος σε όλο το σώμα, το λεμφικό σύστημα βασίζεται στην κίνηση του λείου μυϊκού ιστού για τη μεταφορά υγρού προς τους λεμφαδένες. Η ενασχόληση με διάφορες μορφές άσκησης μπορεί να προάγει την υγιή λεμφική δραστηριότητα - είτε πρόκειται για τρέξιμο, είτε για περπάτημα, είτε για τακτική ορθοστασία και διατάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας!

Ακολουθήστε διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά - Η προτεραιότητα σε μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφών και ποτών μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία, υποστηρίζοντας την υγιή αποτοξίνωση, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγοντας τη βέλτιστη λειτουργία της λέμφου.

Τεχνικές μάλαξης για λεμφική παροχέτευση - Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν απαλές, αργές και ρυθμικές κινήσεις που εφαρμόζονται στο δέρμα κοντά στις μασχάλες, το λαιμό, τα χέρια, τα πόδια και τα πέλματα για την τόνωση του λεμφικού συστήματος και την αύξηση της υγιούς κυκλοφορίας της λέμφου. Η λεμφική παροχέτευση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το πρήξιμο (γνωστό ως οίδημα) και βοηθά σε προβλήματα υγείας όπως το λεμφοίδημα και η ινομυαλγία. Η λεμφική αποστράγγιση μπορεί να πραγματοποιηθεί από έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία, ή μπορείτε να μάθετε βασικές τεχνικές για να τις χρησιμοποιήσετε στον εαυτό σας στο σπίτι.

Ως συνήθως, συνιστάται να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό επαγγελματία υγείας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λεμφική υγεία, καθώς υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που μπορεί να μην είναι ιδανικές ή ασφαλείς για ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, θρόμβους αίματος, νεφρικά προβλήματα, ενεργές λοιμώξεις ή προβλήματα κυκλοφορίας. Εάν δεν είστε σίγουροι, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον επαγγελματία υγείας σας.