Aντιμετώπιση των Κρίσεων Πανικού με ανθοϊάματα

Κατηγορία Ανθοϊάματα
Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 08:29 Διαβάστηκε 3416 φορές
Τεύχος 102 Μαρίνα Αγγελή, Ψυχίατρος - Ολιστική ψυχοθεραπεύτρια - Σύμβουλος Ανθοϊαμάτων

Η μακροχρόνια πλέον εμπειρία αντιμετώπισης των Κρίσεων Πανικού με ανθοϊάματα έχει αποδείξει τη θαυμαστή πραγματικά θεραπευτική τους επίδραση σε αυτό το τόσο βασανιστικό για όλο και περισσότερο κόσμο πρόβλημα. Οι Κρίσεις Πανικού, εκδηλώνονται ξαφνικά με ψυχοσωματικά συμπτώματα, συχνά με ταχυκαρδία, εφίδρωση, πόνο και βάρος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή αυξημένη πίεση, τάση λιποθυμίας κ.α. Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν συνήθως από λίγα λεπτά έως και περίπου μία ώρα και συχνά κάνουν τους ανθρώπους να τρέχουν έντρομοι στα επείγοντα των νοσοκομείων για εξετάσεις, οι οποίες δεν δείχνουν κάτι παθολογικό. Τα επεισόδια μπορεί να εξακολουθήσουν να συμβαίνουν ξαφνικά, σε ανύποπτο χρόνο και χώρο και χωρίς φαινομενικά να συνδέονται με κάποιο αίτιο, μέχρι να διαγνωστεί σαν αιτία το άγχος και να χαρακτηριστεί η κατάσταση ως Κρίσεις Πανικού, οι οποίες, αν επαναλαμβάνονται, χαρακτηρίζονται ως Διαταραχή Πανικού. Τέτοιες κρίσεις συχνά συμβαίνουν επί πολλά χρόνια, προκαλώντας φόβο, επειδή δεν γνωρίζει κανείς αν και πότε θα συμβούν και τι να κάνει. Συχνά οι άνθρωποι περιορίζουν τη ζωή τους αποφεύγοντας μετακινήσεις, εξόδους, ταξίδια κλπ, και φροντίζοντας να συνοδεύονται από ανθρώπους με τους οποίους αισθάνονται οικεία, οι οποίοι ‘γνωρίζουν το πρόβλημα’ και θα σπεύσουν να βοηθήσουν αν χρειαστεί. Η συνήθης αντιμετώπιση είναι φαρμακευτική (αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά), με ή χωρίς ψυχολογική υποστήριξη.

Ξεκινώντας πριν από δυόμιση περίπου δεκαετίες την προσπάθεια αντιμετώπισης των συναισθημάτων που συνόδευαν τις κρίσεις πανικού (φόβος σε βαθμό τρόμου, άγχος, αμηχανία κλπ), μετά από πολλές προσπάθειες κατανόησης της ψυχολογίας του ατόμου που βιώνει αυτή την φαινομενικά ανεξήγητη κατάσταση αλλά και παρατήρηση των γενικότερων συνθηκών της ζωής του πριν και μετά τις κρίσεις και των αντιδράσεών του απέναντι σε αυτές τις συνθήκες σε συνάρτηση με την ιδιοσυγκρασία του, κατέληξα σε έναν συνδυασμό ανθοϊαμάτων τα οποία από τότε χρησιμοποιώ ανεξαρτήτως ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των επί μέρους περιπτώσεων, βασιζόμενη μόνο στην διάγνωση των Κρίσεων Πανικού. Τα βασικά ανθοϊάματα αυτής της φόρμουλας, επιλεγμένα από την συλλογή των ανθοϊαμάτων Bach, είναι τα : Agrimony, Cherry Plum, Chestnut Bud, Impatiens, Red Chestnut και Gentian. Ο λόγος επιλογής κάποιων από αυτά είναι προφανής (πχ Agrimony για την αμηχανία στη σκέψη της πιθανής κοινωνικής έκθεσης, τον φόβο μπροστά στο ενδεχόμενο του να αναγκαστεί να αποκαλύψει το άτομο μπροστά στους άλλους την ταραχή του, ανησυχία που οδηγεί συχνά σε συμπεριφορές αγοραφοβίας). Για άλλα, όπως π.χ. το Red Chestnut, θα χρειάζονταν αρκετή ψυχολογική επεξήγηση για την αιτιολόγηση της αναγκαιότητάς τους. Ο φόβος στην περίπτωση των Κρίσεων Πανικού, παρά την θεαματική του κυριαρχία, που δίνει και το όνομά της στην συγκεκριμένη διαταραχή, αποδεικνύεται ότι είναι απλά δευτερογενής. Ο φόβος ακολουθεί τα συμπτώματα, δεν τα προκαλεί. Είναι ένα απλό αποτέλεσμα της όλης ψυχοσυναισθηματικής πίεσης που έχει βιώσει το άτομο και που η Κρίση Πανικού αποτελεί απλά το ξέσπασμα, την εκτόνωση, με σκοπό την αποφόρτιση και την ανακούφιση του οργανισμού, όπως μέσα από μια καταιγίδα.

Με τη συστηματική χρήση των ανθοϊαμάτων οι συγκινησιακές ‘συνήθειες’ αντίδρασης στο συγκεκριμένο στρες σταδιακά μεταβάλλονται και το νευροφυτικό ‘επανεκπαιδεύεται’ να αντιδρά στην ψυχοσωματική ένταση με ηρεμία και υπομονή. Ταυτόχρονα, μέσω ανθοϊαμάτων όπως το Chestnut Bud και το Red Chestnut, βαθύτερες συνειδητοποιήσεις σχετικές με τα προβλήματα που βρίσκονται στη βάση του συγκεκριμένου τύπου στρες συμβαίνουν αυθόρμητα και σε σύντομο χρόνο, ενώ συγχρόνως, και πάλι με τη βοήθεια των ανθοϊαμάτων, παρέχεται στο άτομο η συναισθηματική απελευθέρωση και το θάρρος να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές. Έτσι, μέσα από τη σύνδεση της εσώτατης ψυχικής εμπειρίας και των βαθύτερων ‘αιτημάτων’ της ψυχής με τις εξωτερικές εκδηλώσεις των προβλημάτων οδηγούμαστε σε βαθιά συνειδητοποίηση των αιτίων των παθολογιών, διαθέτοντας παράλληλα τα μέσα για την αντιμετώπισή τους.

Η μείωση της έντασης έως και η εξαφάνιση των συμπτωμάτων των Κρίσεων Πανικού συμβαίνει άμεσα. Χρειάζεται όμως συνήθως κάποιος χρόνος για την απαλλαγή από την ανησυχία του ότι αυτές μπορεί να ξανασυμβούν. Γι’ αυτό η χρήση των ανθοϊαμάτων χρειάζεται να παραταθεί μέχρι το άτομο να νοιώσει ότι η κατάσταση έχει αλλάξει μόνιμα και οριστικά. Αρχικά, τα ανθοϊάματα είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη διάρκεια της ημέρας ή και της νύχτας, όποτε υπάρχει ανησυχία ή έστω και μικρή σωματική δυσφορία ή ενόχληση του τύπου των κρίσεων πανικού. 

Αν στα ανθοϊάματα Bach, που αποτελούν την ‘ραχοκοκαλιά’ των ανθοϊαμάτων γι’ αυτή την περίπτωση, προστεθούν ορισμένα ακόμη, τα αποτελέσματα είναι αμεσότερα και η ανακούφιση αλλά και η αλλαγή μεγαλύτερες. Τέτοια βοηθητικά ανθοϊάματα έχουν αποδειχθεί τα Australian Bush: Dog Rose και Emergency Essence για το φόβο, Dog Rose of the Wild Forces για την τάση σωματοποίησης του στρες, Fringed Violet για πιθανές ενεργειακές αντιδράσεις προσαρμογής στο ‘σοκ’ της αλλαγής. Ο συνδυασμός συμπληρώνεται αρμονικά με τα Apricot (πιο χαρούμενη και ανάλαφρη διάθεση για το γενικά ‘ψυχοπλακωμένο’ στην περίπτωση των κρίσεων πανικού άτομο), Blackberry (φόβος ότι το άτομο ή κάποιος δικός του μπορεί να πεθάνει ή να πάθει κάτι σοβαρό) και Pimpernel (ενεργειακή εξισορρόπηση, αντιμετώπιση του ‘εν τω βάθει’ φόβου ότι κάποιος δεν έχει την ικανότητα για πραγματική ανεξαρτησία στη ζωή) της Pegasus.

Η εμπειρία δείχνει ότι αν τα ανθοϊάματα χρησιμοποιηθούν χωρίς παράλληλη ψυχοθεραπευτική εργασία, θα ανακουφίσουν και θα απαλλάξουν από τα συμπτώματα πρακτικά στο σύνολο των περιπτώσεων χωρίς συνήθως το άτομο να συνειδητοποιεί την βαθύτερη αλλαγή. Με ταυτόχρονη όμως ψυχολογική εργασία με τη βοήθεια έμπειρου ψυχοθεραπευτή, οι αλλαγές θα επεκταθούν πολύ πέραν μιας απλής απαλλαγής από τα συμπτώματα των κρίσεων και θα μεταβάλουν πολύ ουσιαστικά τη ζωή του ατόμου προς μια πολύ πιο θετική, ψυχικά ευχάριστη και μεταμορφωτική κατεύθυνση. Σ’ αυτή την περίπτωση, και άλλα ανθοϊάματα μπορεί φυσικά να απαιτηθούν αργότερα στην πορεία, σαν καταλύτες βαθύτερων αλλαγών.


Αγγελή

Η Μαρίνα Αγγελή είναι ιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική, εκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία και πολυετή ενασχόληση με εναλλακτικές θεραπείες και κυρίως με τη μέθοδο των Ανθοϊαμάτων και τις θεραπευτικές εφαρμογές τους στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων. Έχει γράψει πολλά άρθρα και εργασίες για τα Ανθοϊάματα καθώς και το βιβλίο 'Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ'.