Έρευνα: Τα καλύτερα λιπαρά για έναν υγιή εγκέφαλο

Κατηγορία Διατροφή
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 08:24 Διαβάστηκε 2143 φορές
Τεύχος 90 Dr Joseph Mercola

Για δεκαετίες, οι υπεύθυνοι υγείας μας έλεγαν να αυξήσουμε την κατανάλωση φυτικών ελαίων. Όμως οι ιατροί Joseph Mercola και James DiNicolantonio ισχυρίζονται ότι αυτή η συμβουλή αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ - και όχι μόνο.

Αν ακολουθήσετε το 2015 Dietary Guidelines for Americans (Οδηγίες Διατροφής για Αμερικανούς) ή τον αντίστοιχο Οδηγό Eatwell στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να καταναλώνετε άφθονα φυτικά έλαια, όπως σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο και ηλιέλαιο, για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ενώ αυτές οι συστάσεις δίνουν έμφαση στην κατανάλωση φυτικών ελαίων, ένας άλλος εξαιρετικά σημαντικός τύπος λιπαρών – τα ωμέγα-3 - αγνοείται εντελώς. Τα ωμέγα-3 λιπαρά θεωρούνται εδώ και χρόνια «υγιεινά για την καρδιά», αλλά όχι μόνο δεν περιλαμβάνονται σε αυτές τις κατευθυντήριες οδηγίες, αλλά τώρα δέχονται επίθεση στον Τύπο.

Πολλοί καρδιολόγοι δεν θεωρούν πλέον τα ωμέγα-3 υγιεινή πρόταση για την καρδιά και ακόμη και ο Dr Eric Topol, αρχισυντάκτης του Medscape, ένας αξιοσέβαστος ειδικός ιατρικών ειδήσεων, δήλωσε: «Έχω πάρα πολλούς ασθενείς που έρχονται σε εμένα λαμβάνοντας ιχθυέλαιο, και τους παρακαλώ να το σταματήσουν ".

Στην πραγματικότητα, οι αρχές θα μπορούσαν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι το ιχθυέλαιο δεν είναι απλώς άχρηστο - είναι πράγματι επιζήμιο για την υγεία. Κατηγορείται ακόμη από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου για αύξηση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη.

Φυτικά έλαια;
Τα λεγόμενα φυτικά έλαια προέρχονται από σιτηρά, όσπρια και σπόρους όπως το καλαμπόκι, η σόγια, οι ηλιόσποροι και οι σπόροι βαμβακιού και συχνά ονομάζονται βιομηχανικά σπορέλαια.

Προκειμένου να εξαχθούν μεγάλες ποσότητες ελαίου από φυτικές ουσίες όπως οι σπόροι σόγιας και οι καρποί καλαμποκιού - οι οποίες δεν είναι λιπαρές ουσίες εξαρχής - εφαρμόζονται τεράστια ποσά θερμότητας και πίεσης. Αυτά τα έλαια μπορούν να θερμανθούν ξανά για να καθαριστούν, να λευκανθούν και να αφαιρεθεί η έντονη οσμή τους πριν αυτά εμφιαλωθούν.

Στη συνέχεια, παραμένουν στα ράφια των καταστημάτων σε διάφανες πλαστικές φιάλες, όπου εκτίθενται στα λαμπερά φώτα σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο. Αυτά τα εύθραυστα έλαια εκτίθενται στο επιβλαβές τρίο: της θερμότητας, του φωτός και του αέρα, πολλές φορές πριν φτάσουν στο κατάστημα, πόσο μάλλον μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα στο σπίτι σας.

Τα σπορέλαια είναι υψηλά σε ένα συγκεκριμένο τύπο πολυακόρεστου λιπαρού οξέος που ονομάζεται λινολεϊκό οξύ, το οποίο θεωρείται ένα "βασικό" λίπος.

Από το 1961, όταν η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και έπειτα οι υγειονομικές υπηρεσίες και κυβερνητικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο άρχισαν να συμβουλεύουν τους ανθρώπους να αντικαταστήσουν τα ζωικά λίπη με φυτικά έλαια, έχουμε βιώσει μια δραματική αύξηση της κατανάλωσης ωμέγα-6 λινολεϊκού οξέος.

Μεταξύ του 1909 και του 1999, η εκτιμώμενη ποσότητα λινολεϊκού οξέος που καταναλώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε από περίπου 2,8% σε 7,2% των συνολικών θερμίδων – μία αύξηση περισσότερο από 2,5 φορές.1 Αυτό αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που συνέβησαν στην αμερικανική διατροφή κατά τον 20ο αιώνα.

Η δραματική αύξηση της κατανάλωσης λινολεϊκού οξέος οφείλεται κυρίως στη χρήση σογιέλαιου. Το σογιέλαιο είναι υψηλό σε λινολεϊκό οξύ και η κατανάλωση σογιέλαιου αυξήθηκε πάνω από το 1.000 τοις εκατό από το 1909 έως το 1999.2

Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, η διατροφή μας περιείχε περίπου ίσες ποσότητες ωμέγα-6 και ω-3 λιπαρών οξέων. Τώρα, όμως, τρώμε σχεδόν 30 φορές περισσότερα ωμέγα-6 λιπαρά, σε σχέση με ωμέγα-3.3

Τα λίπη είναι τα δομικά στοιχεία των ζωτικών σηματοδοτικών μορίων στο σώμα σας που μπορούν είτε να βοηθήσουν στην προώθηση είτε να βοηθήσουν στην επίλυση της φλεγμονής. Τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 λιπαρά μπορούν να χρησιμεύσουν ως δομικά στοιχεία για προ- και αντι-φλεγμονώδεις ενώσεις, αλλά γενικά, τα ωμέγα-3 παράγουν περισσότερες αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, ενώ τα ωμέγα-6 παράγουν περισσότερες προ-φλεγμονώδεις ενώσεις.

Γιατί τα ωμέγα-6 λιπαρά είναι βλαβερά;
Υπάρχουν τέσσερις κύριοι παράγοντες που μπορούν να βλάψουν ένα λίπος: η θερμότητα, το φως, ο αέρας και η πίεση. Και η μορφή που παίρνει αυτή η ζημιά είναι η οξείδωση.

Η οξείδωση είναι υπεύθυνη για την πρόκληση χημικών αλλαγών στα λίπη -τα λίπη στις τροφές σας καθώς και τα λίπη στο σώμα σας.

Αυτό με το οποίο καταλήγουμε όταν οξειδώνεται το λινολεϊκό οξύ είναι κάτι που ονομάζεται οξειδωμένοι μεταβολίτες λινολεϊκού οξέος, οι οποίοι έχουν εμπλακεί στην πρόκληση ή την επιδείνωση πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και των ηπατικών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών.4

Δεδομένου ότι η Δυτική διατροφή είναι τόσο πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά, πολλοί άνθρωποι ζουν σε μια σταθερή κατάσταση φλεγμονής, σαν να είναι το σώμα τους συνεχώς γεμάτο βλάβες και τραυματισμούς, αλλά αυτό που συμβαίνει πραγματικά είναι ότι υπάρχουν υπερβολικά ωμέγα-6 και ανεπαρκή ωμέγα- 3.

Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την ψωρίαση, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, την υπέρταση, την αρτηριοσκλήρωση, τις αλλεργίες, τον καρκίνο και άλλες παθήσεις.5

Τα λιπαρά οξέα - όλα τα είδη, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων - είναι τα κύρια στοιχεία σε όλες τις κυτταρικές μεμβράνες. Οι μεμβράνες των κυττάρων μοιάζουν με τους φύλακες ασφαλείας που υπερασπίζονται την περίμετρο κάθε κυττάρου: αφήνουν ωφέλιμες ουσίες όπως βιταμίνες και ανόργανα άλατα και αποτρέπουν τις βλαβερές όπως οι τοξίνες και τα απόβλητα.

Προκειμένου οι κυτταρικές μεμβράνες να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, πρέπει να κατασκευαστούν σωστά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν μία υγιή σύνθεση λιπών, και αυτά τα λίπη πρέπει να είναι ακέραια και άθικτα.

Όταν τα λίπη στα κύτταρα οξειδώνονται, μπορεί να προκαλέσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλεί καταστροφή και άλλων βιολογικών μορίων, συμπεριλαμβανομένου του DNA και των πρωτεϊνών.6

Η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον και άλλες νευρολογικές και νευροεκφυλιστικές διαταραχές εμφανίζουν μεταξύ άλλων συσσώρευση μη φυσιολογικών και δυσλειτουργικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Αυτές οι δυσλειτουργικές πρωτεΐνες μπορεί να μην είναι οι κύριες αιτίες αυτών των παθήσεων, αλλά καθώς συσσωρεύονται και φθάνουν σε τοξικά επίπεδα μέσα και έξω από τα κύτταρα, επιδεινώνουν την εξέλιξη της ασθένειας.

Και το χειρότερο είναι ότι στον κυτταρικό τραυματισμό, η καταστροφική αλυσιδωτή αντίδραση της οξείδωσης και της βλάβης δεν παραμένει εντοπισμένη σε ένα μόνο κύτταρο. Τα περισσότερα κύτταρα είναι αρκετά κοντά το ένα στο άλλο ώστε τα μόρια που προκαλούν οξείδωση – οι ελεύθερες ρίζες - να μπορούν να πηδούν από το ένα κύτταρο στο άλλο συνεχώς δημιουργώντας ένα ντόμινο μέχρι να φτάσουν σε μια περιοχή που έχει αρκετά αντιοξειδωτικά για να τα εξουδετερώσει.7

Δεδομένου ότι οι μεμβράνες των κυττάρων - ειδικά εκείνες του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος - είναι τόσο πλούσιες με πολυακόρεστα λίπη, το σώμα φαίνεται να ερμηνεύει την οξείδωση αυτών των λιπών ως σήμα ότι προκαλείται βλάβη και στη συνέχεια προσπαθεί να αποκριθεί για να επισκευάσει την κυτταρική βλάβη.8

Τα ελαττωματικά λίπη είναι σαν το συναγερμό σε ένα πυροσβεστικό σταθμό, που ειδοποιεί τους πυροσβέστες να πάρουν τα εργαλεία τους και να τρέξουν στο πυροσβεστικό όχημα. Το DHA (εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ), το μεγαλύτερο ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στον εγκέφαλο, φαίνεται να είναι το «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» από την άποψη του συναγερμού οξείδωσης.

Αν ένα κύτταρο έχει καταστραφεί τόσο πολύ ώστε είναι πιο ασφαλές να θυσιαστεί αντί να «μολύνει» τα κοντινά κύτταρα, διαπράττει κυτταρική αυτοκτονία, μια διαδικασία που ονομάζεται απόπτωση. Αλλά εάν μια κυτταρική μεμβράνη δεν έχει αρκετό DHA, δεν στέλνει προειδοποιητικά σήματα, αφήνοντας αυτό το κατεστραμμένο κύτταρο να διαρρέει πιο τοξικά μόρια στο περιβάλλον του, βλάπτοντας τους γείτονές του.

Πολλές από τις μελέτες που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά δεν έχουν καμία επίδραση στις διαδικασίες της νόσου αγνόησαν το ρόλο των υπερβολικών ωμέγα-6 στις δίαιτες των ατόμων. Δεν είναι ότι τα ωμέγα-3 «δεν κάνουν τίποτα», είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο για αυτά να κάνουν τη διαφορά ενάντια της υπερβολικής ποσότητας των ωμέγα-6 που πρέπει να εργαστούν ενάντια. Θα ήταν σαν οι πυροσβέστες να προσπαθούν να σβήσουν μια τεράστια φωτιά χρησιμοποιώντας φλιτζάνια καφέ.

Προκειμένου να αντισταθμιστεί η ποσότητα των ωμέγα-6 στη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων σήμερα, οι μελέτες θα έπρεπε να δώσουν στους ανθρώπους περίπου 4 γραμμάρια ωμέγα-3. Αλλά οι περισσότερες μελέτες χρησιμοποίησαν περίπου 1 γραμμάριο ή ακόμα λιγότερο.

Η διαδικασία μετατροπής των λιπαρών ω-6 και ω-3 σε άλλα λίπη στις ίδιες οικογένειες απαιτεί πολλαπλά στάδια, καθένα από τα οποία ελέγχεται από ένα ένζυμο. Διάφορες παθήσεις επηρεάζουν τη δραστηριότητα αυτών των ενζύμων.

Η συχνότητα εμφάνισης της αντίστασης στην ινσουλίνη και του διαβήτη τύπου 2 έχει αυξηθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια. Σε περισσότερους από τους μισούς Αμερικανούς ενήλικες έχει διαγνωστεί προδιαβητική κατάσταση ή διαβήτης τύπου 2, και αυτές οι καταστάσεις οδηγούν σε μείωση της δραστηριότητας ενός από αυτά τα βασικά ένζυμα μετατροπής.9

Από την άλλη πλευρά, η ινσουλίνη αυξάνει τις δράσεις άλλων ενζύμων που εμπλέκονται στην διαδικασία μετατροπής. Όταν η δραστηριότητα των διάφορων ενζύμων είναι  πολύ αυξημένη ή πολύ μειωμένη, οι ενώσεις που παράγονται είτε συσσωρεύονται είτε μειώνονται.

Στην περίπτωση του ALA (αλφα-λινολεϊκό οξύ), του αρχικού ωμέγα-3 λιπαρού οξέος, οι μεταγενέστεροι μεταβολίτες είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που συμβάλλουν στη σύνθεση του DHA και ενός άλλου σημαντικού ωμέγα-3 στο σώμα, του ΕΡΑ (εικοσαπεντανοϊκό οξύ), τα οποία λείπουν από τη σύγχρονη διατροφή.

Άτομα με χρόνιες φλεγμονές χαμηλού βαθμού μπορούν να θεωρηθούν ότι βρίσκονται σε κατάσταση έλλειψης ΕΡΑ και DHA. Οι νευρώνες στον εγκέφαλο είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε DHA, οπότε μια ανεπαρκής προσφορά DHA θα μπορούσε επίσης να συμβάλει σε προβλήματα γνωστικής λειτουργίας.

Γνωσιακή εξασθένηση και ασθένεια Alzheimer
Το DHA πιστεύεται ότι αποτελεί το 30-50% όλων των λιπών στον εγκέφαλο των θηλαστικών.10 Το DHA και το EPA είναι επίσης απαραίτητα για τη σηματοδότηση της ινσουλίνης στον εγκέφαλο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα, που μπορεί να διαταραχθεί στη νόσο του Alzheimer. Τα μακράς αλύσου ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία και την πλαστικότητα του εγκεφάλου.11

Οι ασθενείς με νόσο του Alzheimer έχουν βρεθεί ότι έχουν χαμηλότερες ποσότητες DHA στον εγκέφαλο σε σύγκριση με υγιή άτομα.12 Το 10-15% των ασθενών με ήπια γνωστική εξασθένηση θα αναπτύξουν πλήρη άνοια εντός ενός έτους από τη διάγνωση και τα άτομα αυτά βρέθηκαν να έχουν χαμηλά επίπεδα ΕΡΑ και DHA στο αίμα.13

Στη μελέτη Framingham Heart Study, στην οποία συμμετείχαν 899 άνδρες και γυναίκες, όλοι χωρίς άνοια κατά την έναρξη της μελέτης, σε διάστημα εννέα ετών, τα άτομα των οποίων τα επίπεδα DHA ήταν τα υψηλότερα είχαν σχεδόν 50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με άτομα με χαμηλότερα επίπεδα.14

Με το DHA να διαδραματίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη φυσική δομή των νευρώνων, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δεν γίνεται να έχετε υγιή γνωστική λειτουργία χωρίς επαρκές DHA.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-3 έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες συγκεντρώσεις νευροδιαβιβαστών, περισσότερους υποδοχείς για αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, αυξημένη ανάπτυξη νευρώνων στον ιππόκαμπο (μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μάθηση και τη μνήμη), υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ενζύμων, μειωμένες συγκεντρώσεις κατεστραμμένων λιπών των εγκεφαλικών κυττάρων, καλύτερη ροή αίματος στον εγκέφαλο και καλύτερη μνήμη.15

Η μεγάλη κατανάλωση ψαριών, η οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σχετίζεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και νόσου του Alzheimer.16 Μία μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που καταναλώνουν ψάρια μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο είχαν 60% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης του Alzheimer σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε σπάνια ή δεν τρώνε ποτέ ψάρια.17

Ο ρόλος της αντίστασης στην ινσουλίνη

Η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές γνωστικής εξασθένισης σχετίζονται επίσης με τη μείωση της πρόσληψης και του μεταβολισμού της γλυκόζης στον εγκέφαλο.

Η γλυκόζη συνήθως χρησιμεύει ως κύρια πηγή καυσίμου του εγκεφάλου και οι τομογραφίες δείχνουν ότι οι ασθενείς με Alzheimer έχουν σημαντική μείωση της κατανάλωσης γλυκόζης στον εγκέφαλο (έως και 20% σε ορισμένες περιοχές).18

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες μορφές άνοιας μπορεί απλώς να είναι αποτέλεσμα του εγκεφάλου που «λιμοκτονεί» για ενέργεια εξαιτίας της μειωμένης ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Μελέτες σε ζώα, οι οποίες φυσικά μπορεί να μην ισχύουν για τον άνθρωπο, έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια DHA και EPA μακράς αλυσίδας μπορεί να μειώσει την πρόσληψη γλυκόζης στον εγκέφαλο κατά 30-40%.19

Δεν είναι ότι δεν υπάρχει γλυκόζη. Είναι ότι ο εγκέφαλος δεν τη χρησιμοποιεί. Η επάρκεια σε DHA βοηθά τον εγκέφαλο να αποδεχθεί τη γλυκόζη. Αυτό το λίπος στη διατροφή σας μπορεί να αποτελέσει ένα καλό εργαλείο στο οπλοστάσιό σας για πρόληψη της του εγκεφάλου γνωσιακής βλάβης.

Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση. Μια ανασκόπηση μιας σειράς διπλών-τυφλών ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο δοκιμών διαπίστωσε ότι σε άτομα με νοητική εξασθένηση αλλά χωρίς άνοια, η συμπλήρωση DHA και EPA οδήγησε σε βελτιώσεις στην άμεση ανάκληση, προσοχή και ταχύτητα επεξεργασίας.

Δεν βρέθηκε κανένα όφελος σε εκείνους που εμφάνιζαν πλήρη νόσο του Αλτσχάιμερ, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να υπάρξει κατώτατο όριο, μετά το οποίο οι παρεμβάσεις που ωφελούν άτομα με ηπιότερη ανεπάρκεια δεν είναι πλέον αποτελεσματικές.20

Συμπέρασμα: Αρχίστε να λαμβάνεται ωμέγα-3 νωρίς και όχι αργότερα για να προστατεύσετε τη γνωστική λειτουργία σας. Το να λαμβάνετε ωμέγα-3 λιπαρά για να εξισορροπήσετε τα ωμέγα-6 σας βοηθά να διατηρείτε την φλεγμονή υπό έλεγχο, βοηθάει στην ανάπτυξη των νευρώνων στον εγκέφαλό σας για να υποστηρίξετε τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, επιτρέπει την υγιή επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών σας, τη λειτουργία των αγγείων (για σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης) και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Ο εγκέφαλός σας εξαρτάται από αυτά.

Ποιο λίπος;
Οι λέξεις κορεσμένα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα έχουν να κάνουν με τη χημική δομή των λιπαρών οξέων. Τα λίπη είναι μακριές αλυσίδες ατόμων άνθρακα ενωμένες μεταξύ τους. Αλλά αυτά τα άτομα άνθρακα έχουν επιπλέον χώρους για να προσκολληθούν και άλλα άτομα, και αυτά τα άλλα άτομα είναι υδρογόνο. Όταν πληρούνται όλοι οι επιπλέον χώροι που μπορούν να συμπληρωθούν, το λίπος λέγεται ότι είναι κορεσμένο - δηλαδή είναι κορεσμένο με άτομα υδρογόνου.

Όταν δύο ή περισσότερα από τα άτομα άνθρακα σε ένα λίπος διπλασιάζουν την έλξη τους μεταξύ τους (ένας διπλός δεσμός), μειώνονται οι θέσεις για υδρογόνο. Εξαιτίας αυτού, το λίπος λέγεται ότι είναι ακόρεστο, επειδή δεν περιέχει την πλήρη ποσότητα υδρογόνου που θα είχε εάν δεν υπήρχε διπλός δεσμός. Όταν υπάρχει μόνο ένας διπλός δεσμός στο μόριο του λίπους, είναι ένα μονοακόρεστο λίπος. Όταν υπάρχουν δύο ή περισσότεροι διπλοί δεσμοί, αυτό είναι ένα πολυακόρεστο λίπος.

Με λίγα λόγια, τα κορεσμένα λίπη είναι πιο σταθερά από τα ακόρεστα λίπη. Οι διπλοί δεσμοί καθιστούν τα ακόρεστα λίπη επιρρεπή σε επιβλαβείς χημικές μεταβολές κατά την έκθεση σε θερμότητα, αέρα και φως: όσο πιο πολλούς διπλούς δεσμούς έχει ένα λίπος, τόσο πιο ασταθές είναι.

Αυτό σημαίνει ότι μερικά λίπη και έλαια είναι καλύτερα προσαρμοσμένα για το μαγείρεμα, ενώ άλλα καλύτερα να καταναλώνονται κρύα ή να μην τρώγονται καθόλου.

Καλά για μαγείρεμα
• Όλα τα τετηγμένα ζωικά λίπη (βοδινό, πάπια, κοτόπουλο, λαρδί), συν τα έλαια καρύδας και τα φοινικέλαια (όλα αυτά είναι κορεσμένα λίπη).
• Το ελαιόλαδο (ο αριθμός των διπλών δεσμών καθορίζει το πόσο "εύθραυστο" είναι και πόσο εύκολα φθείρεται ένα λιπαρό οξύ και τα μονοακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο έχουν μόνο έναν διπλό δεσμό).

Κακά για μαγείρεμα
• Όλα τα λεγόμενα φυτικά έλαια (βιομηχανικά σπορέλαια - αυτά είναι πολυακόρεστα και εύκολα καταστρέφονται.)

Τύποι ωμέγα-3 λιπαρών
Το λινολεϊκό οξύ είναι ένας υποτύπος του ω-6 λιπαρού οξέος.

Ομοίως, η κατηγορία ω-3 λιπαρών περιλαμβάνει αρκετούς διαφορετικούς υποτύπους λιπαρών οξέων.

Το αλφα-λινολενικό οξύ (ALA) είναι ένας υποτύπος ωμέγα-3 λιπαρών που, όπως το λινολεϊκό οξύ, είναι επίσης ένα «βασικό» λίπος, που σημαίνει ότι το σώμα  δεν μπορεί να το παράγει, γι'αυτό πρέπει να λαμβάνεται από τη διατροφή. Το ALA βρίσκεται κυρίως στα πράσινα λαχανικά, σε καρπούς με κέλυφος και σπόρους.

Το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA). Το ALA συχνά αναφέρεται ως το «αρχικό» ωμέγα-3 επειδή το σώμα μπορεί να μετατρέψει το ALA σε EPA και DHA. Εντοπίζονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, τα οστρακοειδή και το κριλ, ωστόσο τα ΕΡΑ και τα DHA υπάρχουν σε χαμηλότερα επίπεδα στο λίπος των χορτοφάγων ζώων (βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες, ελάφια) και στους κρόκους αυγών, ειδικά εάν η τροφή των ορνίθων περιλαμβάνει ιχθυάλευρα, λιναρόσπορο ή σπόρους chia. Ωστόσο, με εξαίρεση τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, οι άνθρωποι είναι σε θέση να μετατρέψουν μόνο περίπου το 5% του ALA σε EPA και μόλις 0,5% σε DHA.1

Κατά τους παλαιολιθικούς χρόνους, η συνολική πρόσληψη λινολεϊκού οξέος (ωμέγα-6) ήταν περίπου 7,5 έως 14 γραμμάρια την ημέρα. Αυτή τη στιγμή καταναλώνουμε δύο φορές αυτή την ποσότητα.2

Οι παλαιολιθικοί άνθρωποι κατανάλωναν μέχρι και 15 γραμμάρια ωμέγα-3, σε σύγκριση με σχεδόν αμελητέα 1,4 γραμμάρια σήμερα - 10 φορές λιγότερα.

Η διατροφή μας περιέχει επίσης 143 φορές λιγότερο EPA και DHA (100 έως 200 mg) από ότι οι παλαιολιθικοί άνθρωποι που κατανάλωναν (660 έως 14.250 mg).3

Σήμερα καταναλώνουμε 15 έως 20 φορές περισσότερα ωμέγα-6 από ωμέγα-3.

Διατροφικά ωμέγα-6 και ωμέγα-3: παρελθόν έναντι του παρόντος

Η σύγχρονη δίαιτα έχει διπλάσια επίπεδα ωμέγα-6, αλλά μόνο το ένα δέκατο των ωμέγα-3 που καταναλωνόταν στις παλαιολιθικές εποχές

Αναφορές

Br J Nutr, 2002; 88: 411-20

World Rev Nutr Diet, 1998; 83: 12-23; Am J Clin Nutr, 2000; 71: 179S-88S.

Cardiol Res Pract, 2010; 2010: 824938; Br J Nutr. 2010; 104: 1666-87

Πώς η ανεπάρκεια ωμέγα-3 βλάπτει τον εγκέφαλο
Η έλλειψη DHA και EPA μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα:

• Βλάβη της λειτουργίας της κυτταρικής μεμβράνης
• Μειωμένη παραγωγή ενέργειας στους νευρώνες
• Αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών ενώσεων
• Μειωμένη περιεκτικότητα σε φωσφατιδυλσερίνη - κύριο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών
• Μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης και δραστηριότητας υποδοχέα ντοπαμίνης
• Μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο
• Μειωμένη διαθεσιμότητα αυξητικών παραγόντων για την υποστήριξη υγιών νευρώνων
• Μείωση της παροχής αμινοξέων στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών). 

Αναφορές

1

Neurobiol Aging, 2012; 33: 1482.e17-29

Υγιεινοί τρόποι για να συμπληρώσετε τα ωμέγα-3

• Ψάρια ή φυτικά έλαια (που προέρχονται από φύκια): 3 έως 4 γραμμάρια την ημέρα (συνδυασμός EPA και DHA) για τη διατήρηση της καλής υγείας. Μπορεί να δικαιολογούνται περισσότερα για όσους πάσχουν από φλεγμονώδη, καρδιαγγειακή ή μεταβολική νόσο.
• Λάδι Krill: 500 mg ημερησίως ως δόση συντήρησης. 1 έως 3 γραμμάρια ημερησίως για όσους πάσχουν από ασθένεια που μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυξημένα επίπεδα ωμέγα-3.
• Αλφα-λινολενικό οξύ: 2,5 έως 5 γραμμάρια ημερησίως για τη διατήρηση της καλής υγείας. 5 έως 10 γραμμάρια ημερησίως από τροφές εμπλουτισμένες με λιναρόσπορο ή ALA, προκειμένου να μειωθεί η φλεγμονή.

Απόσπασμα από το Superfuel από τον Dr James DiNicolantonio και τον Δρ Joseph Mercola (Hay House, 2019)

Αναφορές

1

Prog Cardiovasc Dis, 2016; 58: 464-72

2

Open Heart, 2014; 1: e000032

3

Lancet, 1957; 272: 943-53; Proc Soc Exp Biol Med, 1954; 86: 872-8

4

Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 2012; 87: 135-41

5

Biomed Pharmacother, 2002; 56: 365-79

6

Free Radic Biol Med, 2006; 41: 362-87

7

Ibid

8

Ibid

9

N Engl J Med,1993; 328: 238-44; Ann N Y Acad Sci, 2002; 967: 183-95

10

Biotechnology J, 2006; 1: 420-39

11

Altern Med Rev, 2007; 12: 207-27

12

Neurochem Res, 1998; 23: 81-8

13

Lipids, 2000; 35: 1305-12

14

Arch Neurol, 2006; 63: 1545-50

15

Urol Oncol, 2005; 23: 36-48

16

Ann Neurol, 1997; 42: 776-82; BMJ, 2002; 325: 932-3

17

Arch Neurol, 2003; 60: 940-6

18

Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 2006; 75: 213-20

19

Ibid

20

Neurobiol Aging, 2012; 33: 1482.e17-29