Πώς μπορείτε να δώσετε λύση στα προβλήματα πέψης χρησιμοποιώντας ένζυμα. [Τι κάνουν τα ένζυμα; Γνωρίστε τους τύπους και τις λειτουργίες τους]

Κατηγορία Διατροφή
Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023 08:33 Διαβάστηκε 2154 φορές
Holistic Life: τεύχος 115 Dr Τζέννυ Γκούντμαν

Όταν η Δρ Έλεν Κάτλερ ήταν πέντε ετών, η σχέση της με το φαγητό άλλαξε ξαφνικά. Κάθε φορά που έτρωγε, είχε κράμπες και η κοιλιά της φούσκωνε υπερβολικά μέχρι που έμοιαζε έγκυος. Ανέπτυξε πολλαπλές σοβαρές τροφικές ευαισθησίες και είχε συνεχώς δυσκοιλιότητα. Ως έφηβη, "κοίταζα άλλα κορίτσια της ηλικίας μου με έκπληξη, βλέποντάς τα να τρώνε ό,τι ήθελαν και να μπορούν να φορούν αυτά τα στενά τζιν", αναφέρει. "Για χρόνια πίστευα ότι δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για την κατάστασή μου και ότι δεν υπήρχε καμία βοήθεια στον ορίζοντα".
Όταν μπήκε στη σχολή χειροπρακτικής, τα συμπτώματά της επιδεινώθηκαν κάτω από το άγχος του συνδυασμού πλήρους φοίτησης στη σχολή και νυχτερινής εργασίας σε εφημερίες με επείγοντα περιστατικά. Διαγνώστηκε με ελκώδη κολίτιδα και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, της συνέστησαν φάρμακα και χειρουργική επέμβαση, αλλά αρνήθηκε.
Αντ' αυτού δοκίμασε μια μεγάλη ποικιλία εναλλακτικών θεραπειών, από κολονοθεραπείες μέχρι νηστεία, περίεργες δίαιτες και συμπληρώματα διατροφής. Αλλά συνέχισε να αρρωσταίνει όλο και περισσότερο, υποφέροντας από κόπωση, συνεχή κρυολογήματα και χρόνιες πληγές στο στόμα.
Τελικά, εξομολογήθηκε την κατάστασή της σε έναν από τους καθηγητές της στη σχολή. Προς μεγάλη της έκπληξη, της συνέστησε να δοκιμάσει να παίρνει πεπτικά ένζυμα φυτικής προέλευσης όταν έτρωγε. Χωρίς να έχει τίποτα να χάσει, το δοκίμασε, λαμβάνοντας με θρησκευτική ευλάβεια πεπτικά ένζυμα σε κάθε γεύμα.
"Δύο εβδομάδες αργότερα, τα συμπτώματα της κολίτιδας είχαν εξαφανιστεί μαζί με την κόπωση, τα κρυολογήματα, τις πληγές στο στόμα, τις ευαισθησίες στα τρόφιμα, τα πάντα", λέει η Κάτλερ. "Ήταν σαν να έγινα ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος".
Σε εκείνο το σημείο άρχισε η δια βίου μελέτη της για αυτό που η ίδια αποκαλεί "μικροθαύματα".

Τι είναι τα ένζυμα;*
Τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες που αποτελούνται από αμινοξέα και δημιουργούνται σε πολλές περιοχές του σώματος - στο στομάχι και στο λεπτό έντερο, στο θύμο αδένα, στο ήπαρ, στο πάγκρεας και αλλού. Τα ένζυμα είναι απαραίτητα για όλες τις διαδικασίες της ζωής και είναι υπεύθυνα για την επιτάχυνση των χημικών αντιδράσεων σε κάθε κύτταρο του σώματός μας.
Γνωστά και ως βιοκαταλύτες, είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της ομοιόστασης (της συνολικής βιοχημικής ισορροπίας), βοηθούν σε όλες τις διαδικασίες δομικής υποστήριξης (για παράδειγμα, στη δημιουργία μυών) και διασπούν ένα τεράστιο φάσμα ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των τροφών και των τοξινών.
Τα χιλιάδες διαφορετικά ένζυμα στο σώμα μπορούν να καταταγούν σε έξι θεμελιώδεις κατηγορίες με βάση τη λειτουργία τους: υδρολάσες που εμπλέκονται σε χημικές αντιδράσεις με το νερό, οξειδοαναγωγάσες που καταλύουν διαδικασίες οξείδωσης, λυάσες που διασπούν χημικούς δεσμούς, τρανσφεράσες που εμπλέκονται σε λειτουργίες μεταφοράς (όπως η σηματοδότηση), λιγάσες που εμπλέκονται σε διαδικασίες σύνδεσης και ισομεράσες που διευκολύνουν τις δομικές αλλαγές σε διάφορα μόρια.
Κάθε ένζυμο στο σώμα είναι υπεύθυνο για μια συγκεκριμένη δράση, από την υποβοήθηση της αναπνοής έως τη διευκόλυνση της πέψης, από την πήξη του αίματος έως την υποστήριξη της νευρικής λειτουργίας και την αντιγραφή του DNA.
Όλες οι διαφορετικές κατηγορίες ενζύμων μπορούν να ενταχθούν σε τρεις κύριες κατηγορίες: τα μεταβολικά ένζυμα (ή αλλιώς συστημικά ένζυμα) που τρέχουν κάθε πτυχή των βιοχημικών διεργασιών του σώματός μας, τα πεπτικά ένζυμα που χωνεύουν τις τροφές μας και τα τροφικά ένζυμα που μπορούν να ληφθούν μόνο εξωτερικά από ωμές τροφές.
"Η συντριπτική πλειονότητα των ενζύμων που κατασκευάζονται από το σώμα είναι συστημικά ένζυμα", λέει η Κάτλερ. "Είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση των ιστών του αίματος και των οργάνων μας. Εξασφαλίζουν ότι η καρδιά μας χτυπάει τακτικά, οι μύες μας συστέλλονται και χαλαρώνουν σωστά και οι αισθήσεις μας, συμπεριλαμβανομένης της όρασης και της ακοής, παραμένουν οξυμένες. Απομακρύνουν τη δυνητικά ανθυγιεινή LDL-χοληστερόλη από το αίμα, παράγουν και εξισορροπούν τις ορμόνες μας και παρέχουν τους νευροδιαβιβαστές που υποστηρίζουν τη μνήμη και τη διάθεση".
Τα συστημικά ένζυμα υποστηρίζουν επίσης την κυτταρική ανάπτυξη και επιδιόρθωση, μετατρέπουν τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη σε καύσιμα για τα κύτταρά μας και βοηθούν στην αποβολή των άχρηστων υλικών από το σώμα.
"Σε ιδανικές συνθήκες, το σώμα μας μπορεί να παράγει όλα τα συστημικά ένζυμα που χρειάζεται", λέει. "Αλλά αν το σώμα εξαντλήσει τα αποθέματά του -κυρίως επειδή είναι τόσο απασχολημένο με την παραγωγή πεπτικών ενζύμων- δεν μπορεί πλέον να θεραπευτεί ή να ανοικοδομηθεί αποτελεσματικά. Τότε είναι που εμφανίζονται πολλά προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτό το σημείο, η συμπλήρωση με τα κατάλληλα συστημικά ένζυμα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά".
Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους το σώμα πρέπει να εργάζεται τόσο σκληρά για τη δημιουργία πεπτικών ενζύμων είναι επειδή τα ένζυμα των τροφών συχνά εξαντλούνται ή ακόμη και εξαλείφονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, της παστερίωσης και της επεξεργασίας. Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην έλλειψη ενζύμων στις τροφές μας είναι η ταχεία εξάντληση των θρεπτικών συστατικών στα εδάφη στα οποία καλλιεργούνται. Η δημιουργία ενδογενών πεπτικών ενζύμων (που παράγονται στο σώμα) καθίσταται ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν στη διάσπαση των τροφών, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τη μεταφορά τους σε όλο το σώμα.
Δυστυχώς, καθώς γερνάμε, κυρίως λόγω του στρες και της κατανάλωσης ιδιαίτερα επεξεργασμένων, βασικά άπεπτων τροφών, το σώμα μας χάνει την ικανότητά του να δημιουργεί αρκετά πεπτικά και συστημικά ένζυμα.
"Αν το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει σωστά τις τροφές για μεγάλο χρονικό διάστημα, απλά εγκαταλείπει κατά κάποιο τρόπο την προσπάθεια να δημιουργήσει πεπτικά ένζυμα", τονίζει η Κάτλερ. "Και όταν δεν χωνεύετε την τροφή σας, τότε τα σωματίδια της τροφής εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και στους ιστούς, και το ανοσοποιητικό σύστημα τίθεται σε κίνδυνο, και τότε αρχίζετε να έχετε όλες αυτές τις τροφικές ευαισθησίες και αντιδράσεις.
"Αρχίζετε να φτερνίζεστε και να βήχετε. Έχετε κνίδωση και πονοκεφάλους. Κουράζεστε και δεν μπορείς να γυμναστείτε. Έχετε συνεχείς φλεγμονές και πόνο. Τα μαλλιά σας πέφτουν και δεν μπορείτε να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις και είστε πάντα άρρωστοι".
Η Κάτλερ λέει ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες εναλλακτικής υγείας, ακόμη και οι γιατροί, καταλήγουν να συνταγογραφούν κάθε είδους συμπληρώματα διατροφής για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων. Δυστυχώς, λέει ότι τα συμπληρώματα είναι λίγο-πολύ μία αποτυχημένη λύση αν δεν χωνεύετε σωστά τις τροφές.
"Αρχίζετε να παίρνετε βιταμίνες και μέταλλα και να ξοδεύετε όλα αυτά τα χρήματα σε συμπληρώματα και καταλήγετε απλώς με ακριβά ούρα και κόπρανα. Γιατί αν δεν μπορείτε να χωνέψετε ούτε καν το φαγητό σας, πώς περιμένετε να χωνέψετε όλα αυτά τα συμπληρώματα που παίρνετε; Αλλά αν απλά αρχίσετε να παίρνετε πεπτικά ένζυμα, μπορείτε να αρχίσετε να χωνεύετε ξανά σωστά την τροφή σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα αρχίζει να λειτουργεί ξανά, το ίδιο και η παραγωγή ενζύμων στο σώμα".
Η Κάτλερ μιλάει για τους χιλιάδες ασθενείς που έχει βοηθήσει με ενζυμοθεραπεία όλα αυτά τα χρόνια -όπως ένας άνδρας που ήρθε σε αυτήν με χρόνια φλεγμονή στα γόνατα και αρθρίτιδα. Στα εξήντα του, είχε υποβληθεί σε αντικατάσταση ενός γόνατος και των δύο ισχίων και δεν ήθελε να υποβληθεί σε άλλη μια χειρουργική επέμβαση. Αφού αξιολόγησε τα συμπτώματά του και τον τρόπο ζωής του, συνειδητοποίησε ότι δεν χώνευε υδατάνθρακες. Επίσης, έτρωγε πάρα πολλές πρωτεΐνες, έπινε πολύ αλκοόλ και γενικά υπερκατανάλωνε. Του χορήγησε πεπτικά ένζυμα και του συνέστησε κάποιες ασκήσεις. Ο πόνος, η φλεγμονή και η επιθυμία του για φαγητό μειώθηκαν γρήγορα. Έξι χρόνια αργότερα, το γόνατό του εξακολουθεί να είναι δυνατό και το ίδιο ισχύει και για τον ίδιο.
enzima table

Ωφέλιμα για ό,τι σας ενοχλεί*
Τα ένζυμα έχει αποδειχθεί ότι είναι θεραπευτικά για ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών ανεπαρκειών, των οφθαλμικών προβλημάτων και των προβλημάτων των αρθρώσεων, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.1 Το ένζυμο granzyme A έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει τη φλεγμονή.2 Το ένζυμο PRMT1 ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία και τη δημιουργία αντισωμάτων.3 Το ένζυμο L-ασπαραγινάση χρησιμοποιείται εδώ και καιρό με φάρμακα για την επιτυχή θεραπεία της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας.4
Οι ελλείψεις ενζύμων θεωρούνται πιθανός ένοχος πίσω από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.5 Μια μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί αν η συμπληρωματική χορήγηση του ενζύμου DAO (οξειδάση της διαμίνης, ένα πεπτικό ένζυμο που παράγεται στα νεφρά, το θύμο και τα έντερα) μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ινομυαλγίας.6
Η ενζυμική θεραπεία χρησιμοποιείται στη θεραπεία των ασθενειών λυσοσωμικής αποθήκευσης, σπάνιων γενετικών ασθενειών που προκαλούν συσσώρευση τοξινών στα κύτταρα.7 Το ένζυμο αργινάση 1 μελετάται ως θεραπεία για ορισμένους καρκίνους, καθώς και για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία προκαλεί το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή λόγω έλλειψης οξυγόνου, εμποδίζοντας την όραση.8 Η αργινάση μελετάται επίσης ως θεραπεία για καρδιαγγειακές παθήσεις,9 και το ένζυμο αλκαλική φωσφατάση έχει βρεθεί ότι προάγει την περιοδοντική αναγέννηση σε ποντίκια.10

Η ιδανική ενζυμική αγωγή*
Σύμφωνα με την Δρ Κάτλερ, το ιδανικό σχήμα είναι να λαμβάνετε μια πραγματικά καλή φόρμουλα πεπτικών ενζύμων με κάθε γεύμα. Συνιστά επίσης τη λήψη ενζύμων πρωτεάσης μεταξύ των γευμάτων - τουλάχιστον να παίρνετε πρωτεάση το βράδυ για να βοηθήσετε τον οργανισμό να επιδιορθωθεί.
"Η πρωτεάση είναι το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την πέψη των πρωτεϊνών", λέει, "και συμβάλλει στη γενική καλή υγεία με πολλούς τρόπους. Καθαρίζει το αίμα και διασπά τα μόρια που μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνει το οίδημα και τη φλεγμονή και επίσης αποτρέπει τη συσσώρευση υπερβολικής ινικής, η οποία μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνους θρόμβους αίματος και ίνωση (συσσώρευση υπερβολικής ινικής στους μυϊκούς ιστούς)".

Πώς να πάρετε τα ένζυμα*
Πάρτε πεπτικά ένζυμα αμέσως πριν αλλά όχι περισσότερο από 10 λεπτά πριν από κάθε γεύμα. Εάν έχετε κάποια πάθηση που σχετίζεται με τα οξέα, όπως καούρα ή παλινδρόμηση οξέων, γαστρίτιδα ή έλκος, πάρτε μία κάψουλα με την πρώτη μπουκιά φαγητού.
Εάν έχετε φάει ένα ιδιαίτερα μεγάλο γεύμα, πάρτε άλλο ένα ένζυμο αμέσως μετά. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας με τη μία μπορεί να υπερφορτώσει την ικανότητα του σώματός σας να χωνέψει το φαγητό, οπότε προσαρμόστε τη δόση σας ανάλογα.

Πρωτεάση και άλλα πρωτεολυτικά ένζυμα*
Για τη γενική διατήρηση της υγείας, η Κάτλερ συνιστά τη λήψη μιας κάψουλας πρωτεάσης δύο ή τρεις φορές την ημέρα, μία ώρα πριν ή δύο ώρες μετά το γεύμα.
Για συστημική χρήση, δεν θέλετε το ένζυμο να αρχίσει να δρα στις τροφές στο έντερο. Αντίθετα, θα πρέπει να ταξιδεύει ανέπαφο από τα έντερα στην κυκλοφορία του αίματος, όπου μπορεί να δράσει στο αίμα και το λεμφικό σύστημα.
Πίνετε μια καλή ποσότητα φρέσκου νερού με πρωτεάση.

Επιθυμία για φαγητό
Αν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί έχετε λιγούρες για ζάχαρη, υδατάνθρακες, λίπος και αλάτι ή πρωτεΐνες, να η απάντηση.
"Οι τροφές που λαχταράμε είναι αυτές στις οποίες είμαστε πιο ευαίσθητοι, επειδή δεν τις χωνεύουμε", λέει η Δρ Κάτλερ. "Αν δεν διασπάτε τους υδατάνθρακές σας, για παράδειγμα, δεν απορροφάτε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, οπότε τα αποζητάτε. Μόλις αρχίσετε να χωνεύετε τις τροφές που λαχταράτε, δεν θα τις λαχταράτε πια".

Φυτικές ίνες
Οι άνθρωποι που δεν χωνεύουν τις φυτικές ίνες έχουν πρόβλημα με τις ωμές τροφές, συνήθως επειδή έχουν πρόβλημα με την πέψη της κυτταρίνης - ένα σημαντικό δομικό συστατικό των κυτταρικών τοιχωμάτων των πράσινων φυτών. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά καταλήγουν με προβλήματα ευερέθιστου εντέρου που μπορούν εύκολα να διορθωθούν με τη λήψη κυτταρινάσης, ενός ενζύμου που δεν παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός και το οποίο δημιουργείται κυρίως από βακτήρια και μύκητες.

Πρωτεΐνες και λίπη*
Οι άνθρωποι που δεν χωνεύουν τις πρωτεΐνες τείνουν να λαχταρούν τις πρωτεΐνες και τη ζάχαρη. Συχνά φουσκώνουν σχεδόν αμέσως μετά το φαγητό και μπορεί επίσης τελικά να αναπτύξουν προβλήματα όπως γαστρίτιδα, καούρα ή γαστρεντερική παλινδρόμηση. Είναι επιρρεπείς σε θέματα σκωληκοειδίτιδας. Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι επίσης ένα ζήτημα.
Όταν δυσκολεύεστε να χωνέψετε τα λίπη, καταλήγετε να επιθυμείτε λιπαρές τροφές και αλάτι. Επίσης, φουσκώνετε -όπως οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα με την πέψη των πρωτεϊνών, φουσκώνετε σχεδόν αμέσως μετά το φαγητό.
Επιπλέον, μπορεί να αντιμετωπίσετε:

- Δυσκολία στην απώλεια βάρους.
- Συχνές ή χρόνιες λοιμώξεις (βακτηριακές, ιογενείς ή ζυμομυκητιασικές).
- Διαβήτη ή περίσσεια σακχάρου στα ούρα.
- Υπογλυκαιμία
- Οστεοαρθρίτιδα.
- Προβλήματα εκφυλισμού των δίσκων της σπονδυλικής στήλης.
- Οστικές αγκυλώσεις.
- Οστεοπόρωση.
- Νόσο της χοληδόχου κύστης.
- Υποθυρεοειδισμός
- Ενοχλήσεις εμμηνόπαυσης, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή/και ινοκυστικοί μαστοί.
- Άγχος.
- Ελλείψεις βιταμινών Α, D και Ε.

Υδατάνθρακες*
Τα άτομα που δεν χωνεύουν τους υδατάνθρακες επιθυμούν υδατάνθρακες και σάκχαρα (ψωμί και γλυκά κ.λπ.). Όταν δεν χωνεύετε τους υδατάνθρακες, η τροφή καταλήγει να ζυμώνεται στο έντερό σας και έτσι αναπτύσσονται συμπτώματα που σχετίζονται με τη ζύμωση. Υποφέρετε επίσης από φούσκωμα μερικές ώρες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε υδατάνθρακες.
Μπορεί να έχετε περισσότερα προβλήματα με ευερέθιστο έντερο, μαλακά κόπρανα ή δυσκοιλιότητα. Μερικές φορές μπορεί να έχετε εναλλαγές μεταξύ μαλακών κενώσεων και δυσκοιλιότητας. Μπορεί επίσης να υποφέρετε από κόπωση.
Τα πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

- Υπερβολικά αέρια μετά την κατανάλωση ωμών ή πλούσιων σε φυτικές ίνες τροφών.
- Διάρροια, ειδικά μετά την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν λακτόζη.
- Δυσκοιλιότητα, ειδικά μετά την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν μαλτόζη ή σακχαρόζη.
- Τάση για άφθες ή έρπητα ζωστήρα.
- Δερματικά προβλήματα όπως ακμή, έκζεμα και ψωρίαση.
- Υψηλά επίπεδα λιπών στο αίμα, ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
- Αναπνευστικά προβλήματα, ιδίως άσθμα.
- Ίλιγγοι ή ζάλη.
- Κολίτιδα ή νόσος του Crohn.
- Καντιντίαση (μολύνσεις από ζυμομύκητες).
- Λοιμώξεις του αυτιού.
- Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
- Συναισθηματική δυσφορία όπως εναλλαγές της διάθεσης, κατάθλιψη, κρίσεις άγχους, θυμός ή βίαιη συμπεριφορά.

Τι να αναζητήσετε σε μια φόρμουλα πεπτικών ενζύμων*
Σύμφωνα με την Δρα Κάτλερ, τα ένζυμα φυτικής προέλευσης είναι τα καλύτερα. Επιπλέον, τα ένζυμα ζωικής προέλευσης καταστρέφονται πιο εύκολα από το οξύ του στομάχου. Βεβαιωθείτε επίσης ότι οι κάψουλες έχουν φυτική βάση και δεν είναι φτιαγμένες από ζωική ζελατίνη.
Πολλά προϊόντα ενζύμων διαθέτουν επικάλυψη που έχει σχεδιαστεί για να εκτίθενται λιγότερο τα ένζυμα στα οξέα του στομάχου, αλλά η Κάτλερ λέει ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά από εκείνα χωρίς επικάλυψη.
Όταν ψάχνετε για ένα αποτελεσματικό πεπτικό ένζυμο ευρέος φάσματος, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 13 διαφορετικά ένζυμα στη φόρμουλα. Μην ανησυχείτε για το πώς αναγράφεται η ποσότητα κάθε ενζύμου. Τις περισσότερες φορές είναι σε ενζυμικές μονάδες, το μέτρο της καταλυτικής δραστηριότητας ενός συγκεκριμένου ενζύμου (ρυθμός χημικής αντίδρασης). Οι ενζυμικές μονάδες είναι διαφορετικές για κάθε ένζυμο. Για παράδειγμα, τα ένζυμα κυτταρινάσης μετρώνται σε μονάδες κυτταρινάσης (CU) και η δραστηριότητα των πρωτεασών μετράται σε μονάδες αιμοσφαιρίνης βάσης τυροσίνης (HUT).
"Πραγματικά δεν έχει σημασία", λέει η Κάτλερ. "Οι μονάδες είναι συνήθως ισοδύναμες. Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν χιλιοστόγραμμα στην ετικέτα, άλλες χρησιμοποιούν μονάδες. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε".
Συμβουλεύει να αγοράζετε συνδυασμούς με τα περισσότερα από τα ακόλουθα ένζυμα:

Αμυλάση: Μετατρέπει τους σύνθετους υδατάνθρακες σε απλά σάκχαρα.
Πρωτεάση: Διασπά πρωτεΐνες.
Γλυκοαμυλάση: Διασπά τα άμυλα και τους υδατάνθρακες μακράς αλυσίδας σε σάκχαρα.
Λιπάση: Διασπά λίπη.
Κυτταρινάση: Διασπά την κυτταρίνη (φυτικές ίνες) σε β-γλυκόζη.
Άλφα-γαλακτοσιδάση: Διασπά τα σάκχαρα και τα λίπη.
Διαστάση: Διασπά το άμυλο, μετατρέποντάς το σε μαλτόζη (σάκχαρο)
Ημικυτταρινάση: Διασπά την ημικυτταρίνη, μια μορφή κυτταρίνης από τα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών.
Ινβερτάση: Διασπά τη σακχαρόζη σε φρουκτόζη και γλυκόζη.
Β-γλυκανάση: Διασπά γλυκοζιτικούς δεσμούς (δεσμοί μεταξύ μορίων υδατανθράκων και άλλων ομάδων μορίων) που βοηθούν στο σχηματισμό μυκητιακών κυττάρων όπως η καντιντίαση.
Πεπτιδάση: Διασπά πρωτεΐνες.
Φυτάση: Προλαμβάνει την απώλεια οστικής μάζας και μειώνει την οστεοπόρωση.
Παρακολουθήστε πώς ανταποκρίνεστε τόσο στα πεπτικά όσο και στα συστημικά ένζυμα για ένα μήνα.

Θεραπευτικά, αλλά όχι πανάκεια*
Η Κάτλερ είναι ξεκάθαρη ότι όσο καταπληκτικά και αν είναι τα ένζυμα, δεν είναι η απάντηση σε όλα (αν και μερικές φορές φαίνεται να είναι). Λειτουργούν καλύτερα σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης, μειωμένο στρες, ενυδάτωση και άλλα μέτρα υγείας. Μερικές φορές πρέπει να γίνουν σωματικές προσαρμογές, να εκκαθαριστούν ευαισθησίες, να απομακρυνθούν από το σώμα προβληματικές τοξίνες όπως τα βαρέα μέταλλα και πολλά άλλα. Αλλά κάνουν καταπληκτική δουλειά βελτιώνοντας τη συνολική υγεία και ζωτικότητα του ατόμου.
"Η ομορφιά με τα ένζυμα είναι ότι πραγματικά αισθάνεστε κάτι όταν τα παίρνετε. Νιώθεις τη διαφορά. Τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας βελτιώνονται, οι ορμόνες σας έρχονται σε ισορροπία, χάνετε βάρος, η ενέργεια αυξάνεται και οι λιγούρες εξαφανίζονται.
"Η ενζυμική θεραπεία είναι επίσης αντιγηραντική", λέει η ίδια. "Μπορεί να γερνάτε, αλλά δεν χρειάζεται να γερνάτε. Θα πρέπει να έχετε την ίδια ενέργεια με εκείνη που είχατε όταν ήσασταν νεότεροι. Για την αύξηση της μακροζωίας και την αντιγήρανση, η καλή πέψη είναι η σύστασή μου".

Δίαιτες για τροφικές δυσανεξίες*
Αν δεν χωνεύετε καλά κάποιες τροφές, πάρτε πεπτικά ένζυμα και καταναλώστε τις ακόλουθες τροφές στα περισσότερα γεύματα για να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες για μια υγιή ζωή.

Δίαιτα δυσανεξίας στους υδατάνθρακες*
- Πολλά λαχανικά, ωμά ή μαγειρεμένα, χωρίς λίπος ή αλάτι.
- Πολύ μεταλλικό νερό και τσάι από βότανα.
- Μέτρια υγιεινά λίπη, φυτικές πρωτεΐνες και ζωικές πρωτεΐνες.
- Ελάχιστα σάκχαρα, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, καλαμπόκι και γλυκά λαχανικά όπως τα καρότα.
- Περιορισμένες αλμυρές τροφές (όπως σάλτσα σόγιας).
- Περιορισμένο αλκοόλ.
- Αποφύγετε τα δημητριακά εκτός από την κινόα, το φαγόπυρο και το άγριο ρύζι.
- Αποφύγετε όλα τα τεχνητά γλυκαντικά.
- Αποφύγετε τα καφεϊνούχα ποτά.

Δίαιτα δυσανεξίας σε πρωτεΐνες/λίπη.*
- Πολλά λαχανικά, ωμά ή μαγειρεμένα, χωρίς λίπος ή αλάτι.
- Πολλά φρούτα, χυμοί λαχανικών, χυμοί φρούτων.
- Άφθονο μεταλλικό νερό και τσάι από βότανα.
- Μέτρια αμυλούχα λαχανικά, όπως πατάτες, γλυκοπατάτες και χειμωνιάτικα κολοκύθια.
- Ελάχιστες πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων και των γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών.
- Περιορισμένες ελιές και αβοκάντο.
- Περιορισμένα αλμυρά τρόφιμα.
- Περιορισμένο αλκοόλ.
- Αποφύγετε τα δημητριακά, με εξαίρεση το φαγόπυρο, την κινόα και το άγριο ρύζι
- Αποφύγετε τα ζωικά λίπη και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια.
- Αποφύγετε τα τηγανητά τρόφιμα.
- Αποφύγετε τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, το τυρί κρέμα, την ξινή κρέμα.
- Αποφύγετε τους ξηρούς καρπούς macadamia και την καρύδα, τα καρύδια και τα βούτυρα ξηρών καρπών.
- Αποφύγετε το μπέικον.
- Αποφύγετε τα τεχνητά γλυκαντικά και τα ροφήματα με καφεΐνη.

Μικροθαύματα της πραγματικής ζωής*
Η Μ. ήταν 57 ετών και 70 κιλά παραπάνω από το φυσιολογικό βάρος. Ήρθε στην Δρ Κάτλερ μετά από συμβουλή του ψυχολόγου της, ο οποίος πίστευε ότι ο εθισμός της σε ορισμένα τρόφιμα, ιδίως στα γλυκά, σχετιζόταν κατά κάποιο τρόπο με υποκείμενες δυσανεξίες στα τρόφιμα. Λόγω του βάρους της, η M. είχε σοβαρούς πόνους στο ισχίο και το γόνατο και ανησυχούσε ότι τελικά θα χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου ή/και γόνατος. Είχε δοκιμάσει κάθε διαθέσιμη δίαιτα χωρίς επιτυχία και ήταν βαθιά απογοητευμένη και ανυπόμονη για κάτι που θα λειτουργούσε για αλλαγή.
Η Δρ Κάτλερ της ζήτησε να κάνει εξετάσεις αίματος και ούρων για να διασφαλίσει ότι δεν είχε υποκείμενα ιατρικά προβλήματα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους της. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε ηπατική και εντερική τοξικότητα και ότι δεν ήταν σε θέση να χωνέψει σωστά τα σάκχαρα και τα άμυλα. Η Δρ Κάτλερ την έθεσε σε ένα πρωτόκολλο αποτοξινωτικών συστημικών ενζύμων για την υποστήριξη της κανονικότητας του ήπατος και του εντέρου μαζί με ένα πεπτικό ένζυμο για να βοηθήσει στη διάσπαση των υδατανθράκων. Συνιστούσε επίσης να ακολουθεί τη δίαιτα για τη δυσανεξία στους υδατάνθρακες καθώς και να κάνει γρήγορο περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα.
Μόλις άρχισε να παίρνει τα ένζυμα, μαζί με ομοιοπαθητικά φάρμακα για την αποτοξίνωση, η M. άρχισε να χάνει βάρος. Μέσα σε επτά μήνες, έχασε τα επιπλέον 70 κιλά. Ο πόνος στο ισχίο και στα γόνατά της εξαφανίστηκε και η επιθυμία της για ζάχαρη εξαφανίστηκε.
Η Σ., 46 ετών, είχε σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα πιο σοβαρά συμπτώματά της ήταν οι ημικρανίες και η κόπωση, αν και είχε επίσης συχνές κρίσεις μουδιάσματος, ζάλης, λιποθυμίας, ταχυπαλμία και πόνο στη μέση. Το ιατρικό της ιστορικό περιελάμβανε πεπτικά προβλήματα, όπως αέρια, φούσκωμα στην κοιλιά και ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου. Η εργασία πλήρους απασχόλησης ήταν δύσκολη γι' αυτήν.
Οι εξετάσεις αποκάλυψαν δυσανεξία στους υδατάνθρακες μαζί με ειδικές ευαισθησίες στα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το σιτάρι, τα φασόλια, τα ζωικά και φυτικά λίπη, τη σοκολάτα, τον καφέ και ορισμένα αλκοολούχα ποτά που χρησιμοποιούνται στις χρωστικές ουσίες τροφίμων. Είχε επίσης τοξικότητα στο συκώτι/στη χοληδόχο κύστη και ήπια νεφρική δυσλειτουργία, η οποία συνέβαλε στον πόνο στην πλάτη της.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, ο Δρ Κάτλερ συνταγογράφησε πέντε ενζυμικές φόρμουλες: μία είχε σχεδιαστεί για να βελτιώσει τη λειτουργία του πεπτικού της συστήματος και μία άλλη για να θεραπεύσει το προφανώς διαρρέον έντερό της. Το τρίτο ενζυμικό πρωτόκολλο ήταν για την αποτοξίνωση του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και των νεφρών της και το τέταρτο για την αντιμετώπιση του φουσκώματος. Το τελευταίο ένζυμο που έπαιρνε ήταν για να ενισχύσει την αφομοίωση του ασβεστίου, του μαγνησίου και των ιχνοστοιχείων.
Αμέσως μετά την έναρξη αυτής της αγωγής, η Σ. παρατήρησε μια εντυπωσιακή μείωση των πεπτικών συμπτωμάτων και του φουσκώματος. Οι ημικρανίες της και ο πόνος στη μέση εξαφανίστηκαν. Η λειτουργία του ανοσοποιητικού της συστήματος βελτιώθηκε μαζί με την υπόλοιπη υγεία της. Σήμερα μπορεί να εργάζεται ολόκληρες μέρες χωρίς προβλήματα και μπορεί να τρώει σχεδόν ό,τι θέλει.

Βιβλιογραφικές αναφορές

1 Int J Mol Sci, 2021; 22(17): 9181
Front Immunol, 2020; 11: 931
Monash University, “Enzyme Behind Immune Cell Response Revealed,” Oct 12, 2017, monash.edu
Biochemistry, 2020; 59(35): 3193–3200
Med Hypotheses, 2000; 54(5): 853–4
NIH, “Fibromyalgia Treatment with Enzyme DAO,” NCT05389761, ClinicalTrials.gov
J Inherit Metab Dis, 2004; 27(3): 385–410
Medical College of Georgia at Augusta University, “Powerful Enzyme That Tamps Down Inflammation Holds Promise for Protecting the Eyes in Diabetes, Premature Birth,” Oct 12, 2022, ScienceDaily.com
Cell Death Discov, 2022; 8(1): 413
10 J Dent Res, 2021; 100(9): 993–1001

*Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ιατρού ή άλλου ειδικού της υγείας. Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα ή φυσικά σκευάσματα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας με δική σας πρωτοβουλία. Οι φυσικές θεραπείες δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε απαραιτήτως τον ιατρό σας για οποιοδήποτε θέμα υγείας και πριν την χρήση οποιουδήποτε βότανου, διατροφικού συμπληρώματος ή άλλης αγωγής.


Τζένη γκουντμαν
Η Δρ Τζένι Γκούντμαν αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς το 1982 και είναι μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Οικολογικής Ιατρικής. Ειδικεύεται στη Διατροφική και Περιβαλλοντική Ιατρική τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προ-σύλληψη (γονιμότητα και δημιουργία υγιών μωρών) και για τη συνεργασία με παιδιά. Η Δρ Τζένι Γκούντμαν έχει δώσει πολλές διαλέξεις, σε άλλους γιατρούς, σε επαγγελματίες της εναλλακτικής ιατρικής και στο ευρύ κοινό. Διηύθυνε επί 10 χρόνια μια ομάδα συζήτησης περιστατικών, όπου ιατροί και φυσικοπαθητικοί / διατροφολόγοι ανταλλάσσουν γνώσεις και κλινική εμπειρία.