Ανθοϊάματα: Ψυχισμός και αμυντικό σύστημα

Κατηγορία Ανθοϊάματα
Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2021 07:20 Διαβάστηκε 639 φορές
Τεύχος 101 Μαρίνα Αγγελή, Ψυχίατρος - Ολιστική ψυχοθεραπεύτρια - Σύμβουλος Ανθοϊαμάτων

Ακούμε και διαβάζουμε πάντοτε πάρα πολλά για την ανάγκη προστασίας από εξωγενείς βλαπτικούς παράγοντες που απειλούν την υγεία μας κυρίως κατά το χειμώνα, για λοιμώξεις από ιούς κλπ, με πιο πρόσφατο τον διάσημο κοροναϊό. Με το δεδομένο ότι η σύγχρονη ιατρική αλλά και η γενικότερη κοινωνική νοοτροπία αντιμετωπίζουν ακόμη το φυσικό σώμα ξεκομμένο από το ευρύτερο ανθρώπινο σύστημα, πολύ λίγη σημασία δίνεται στο ρόλο της εσωτερικής στάσης και των ψυχικών συνθηκών που επικρατούν στη ζωή του ανθρώπου και στο πώς αυτά επηρεάζουν, θετικά ή αρνητικά, τον οργανισμό. Τεράστιο ενδιαφέρον, εργασία και ερευνητικές προσπάθειες επενδύονται στην ανακάλυψη τρόπων παθητικής υποβοήθησης του οργανισμού μέσα από εξωτερικούς παράγοντες (φάρμακα, εμβόλια κλπ), ωσάν αυτά να αποτελούσαν το μοναδικό μέσον που μπορεί να επιδρά στην υγεία και να την επηρεάζει.
Όσο και αν η έρευνα και η ανακάλυψη ιατρικών θεραπειών μπορεί να είναι χρήσιμη ή και αναγκαία, ιδίως σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είναι λυπηρό πραγματικά η προσοχή να αποσπάται σ’ αυτές τόσο αποκλειστικά που να ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι… ζωντανός. Δεν διαθέτει μόνο ‘ένα σώμα’, έστω και αν αυτό το σώμα είναι ένα ασύλληπτης σοφίας και πολυπλοκότητας ζωντανό σύστημα περίπλοκων και αλληλεξαρτώμενων λειτουργιών, τις οποίες η επιστήμη, στην όποια έκταση και βαθμό τις έχει γνωρίσει και μελετήσει, απλώς υποβοηθά και ποτέ δεν μπορεί να αντικαταστήσει. Ακόμη και το τελειότερο φάρμακο ή η πιο προχωρημένη ιατρική παρέμβαση δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτε αν ο ζωντανός οργανισμός δεν αναλάμβανε να τα εντάξει στις λειτουργίες του και να τα αξιοποιήσει. Όσο και αν αισθανόμαστε υπερήφανοι για τα κατορθώματα της σύγχρονης επιστήμης, θα είναι μέγα λάθος το να ξεχνάμε ότι το ανθρώπινο σώμα, στην υγεία και στην αρρώστια του, είναι κάτι πολύ περισσότερο, πλουσιότερο, βαθύτερο και μυστήρια πολυδιάστατο από απλές βιολογικές λειτουργίες που χρειάζεται να ρυθμιστούν και να επιδιορθωθούν με εξωτερικές παρεμβάσεις και μόνον.
Όλα αυτά, σαν γενικές αρχές, είναι γνωστά σε αυτούς που συμμερίζονται συνειδητά μια ολιστική αντίληψη για την υγεία. Αλλά και ο κάθε άνθρωπος που διαθέτει μια βασική ικανότητα αυτοπαρατήρησης, γνωρίζει από εμπειρία ότι η λεγόμενη άμυνα του οργανισμού του έχει σχέση με την γενικότερή του κατάσταση, την φυσική και την ψυχική. Έχει παρατηρήσει ότι, παράλληλα με την βασική ικανοποίηση των σωματικών του αναγκών, όταν αισθάνεται μέσα του καλά και χαρούμενος, όταν νοιώθει αισιόδοξος και δυνατός, με ελπίδα και ισχυρή διάθεση για ζωή, «δεν τον πιάνει τίποτε» (εν προκειμένω, ο οργανισμός του αντιστέκεται στις λοιμώξεις).  
Όπως και πολλοί άλλοι, ο Δρ. Έντουαρντ Μπαχ, δημιουργός των γνωστών ανθοϊαμάτων, έχει αναφερθεί αναλυτικά στο θέμα της σχέσης των συναισθημάτων και της ψυχής με την υγεία. Η ομοιοπαθητική όπως και όλες οι ενεργειακές θεραπείες βασίζονται σε αυτήν ακριβώς την αρχή. Όλοι μας όμως είμαστε εκτεθειμένοι σε μια διαρκή, έντονη, μαζική προβολή μιας τάσης αντιμετώπισης των σωματικών προβλημάτων, και της συγκεκριμένης ίωσης αυτό το διάστημα, σαν κάτι που αφορά ‘μόνο’ το σώμα, σαν ένα πρόβλημα που οφείλεται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες, σαν να επρόκειτο πχ για ένα δυστύχημα. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, είναι ανθρώπινο να δοκιμάζεται και είτε να καταργείται είτε να μειώνεται η αυτοπεποίθηση και η πίστη μας στην ορθότητα και την αναγκαιότητα της ολιστικής αντίληψης.
Από τον κόσμο των ανθοϊαμάτων, υπάρχουν ‘βοηθοί’ που μπορούν να μας ενισχύσουν σ’ αυτή την πολλαπλά απαιτητική διαδικασία, τώρα και πάντα. Το ανθοΐαμα SELF HEAL της FES είναι εξαιρετικό στο να ‘υπενθυμίζει’ στον ταραγμένο ανθρώπινο νου ότι η δύναμη για την ενίσχυση και την αποκατάσταση της υγείας του βρίσκεται μέσα του, ότι δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται ούτε να νοιώθει αβοήθητος και απόλυτα εξαρτημένος από την όποια εξωτερική μέθοδο ή θεραπεία – ότι αυτά είναι απλώς μέσα που μπορεί, αν και σε όποιο βαθμό χρειάζεται, να τα χρησιμοποιεί, αλλά ότι αυτός ο ίδιος είναι που έχει τελικά τον έλεγχο της ζωής του και της υγείας του και ότι η δύναμη και η ικανότητα αυτοΐασης αναβλύζει από μέσα του. Το HOUND’S TONGUE (FES) είναι κατάλληλο για να προσδώσει μια διάσταση πνευματικότητας στον υλιστικό νου, αυτόν που δεν μπορεί να αντιληφθεί τίποτε άλλο στον κόσμο εκτός από μηχανιστικές εκδηλώσεις της ύλης, σε όλες τις καταστάσεις και βεβαίως και στο ίδιο του το σώμα και στις διαδικασίες της υγείας και της ζωής. Το ίδιο ανθοΐαμα θα ενδυναμώσει την ικανότητα του μη-υλιστικού νου στο να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του υλισμού όταν αυτός παρουσιάζεται σαν η μοναδική έγκυρη πρόταση ζωής. Το CERATO (BACH) θα διασφαλίσει την ικανότητά μας να σκεπτόμαστε ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς τον κίνδυνο να εισέλθουμε σε σύγχυση μέσα από τις πιέσεις και τις γνώμες των άλλων και το WALNUT (BACH) θα μας ενδυναμώσει στο να μένουμε ανεπηρέαστοι στο δρόμο που έχουμε χαράξει και στα όσα έχουμε αποφασίσει. Το RESCUE REMEDY (BACH) είναι ένα γενικότατης χρήσης ηρεμιστικό ανθοΐαμα, ιδιαίτερα κατάλληλο σε καιρούς φόβου και γενικευμένης αναστάτωσης. Το ASPEN (BACH) είναι πολύ κατάλληλο στο να αντιμετωπίζει ακαθόριστους φόβους που αποκτούν έναν σχεδόν μεταφυσικό χαρακτήρα (‘αόρατοι εχθροί μπροστά στους οποίους δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, ούτε να τους διακρίνουμε καν’).
Εννοείται ότι πολλά άλλα ανθοϊάματα ή σχετικές θεραπευτικές παρεμβάσεις μπορεί να απαιτηθούν προκειμένου να αισθανθεί κανείς καλά μέσα του, με δύναμη, χαρά και διάθεση για ζωή, αλλά αυτά αφορούν εξατομικευμένες προσεγγίσεις που βρίσκονται πέραν των δυνατοτήτων μιας γενικής προσέγγισης όπως αυτή.


Αγγελή

Η Μαρίνα Αγγελή είναι ιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική, εκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία και πολυετή ενασχόληση με εναλλακτικές θεραπείες και κυρίως με τη μέθοδο των Ανθοϊαμάτων και τις θεραπευτικές εφαρμογές τους στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων. Έχει γράψει πολλά άρθρα και εργασίες για τα Ανθοϊάματα καθώς και το βιβλίο 'Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ'. Είναι ιδρυτικό μέλος και νυν πρόεδρος της Ελληνικής Ανθοϊαματικής Εταιρείας.