Ανθοϊάματα για συναισθηματικές αντιδράσεις σχετικά με τον εμβολιασμό

Κατηγορία Ανθοϊάματα
Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021 08:21 Διαβάστηκε 616 φορές
Τεύχος 103 Μαρίνα Αγγελή, Ψυχίατρος - Ολιστική ψυχοθεραπεύτρια - Σύμβουλος Ανθοϊαμάτων

Η μεγάλη, πρακτικά και ψυχολογικά, πίεση ως προς τον εμβολιασμό κατά του γνωστού ιού αφενός και οι τρομακτικές ειδήσεις για παρενέργειες των εμβολίων που γνωστοποιούνται κάθε τόσο αφετέρου, είναι φυσικό να έχουν φέρει πολλούς σε κατάσταση ταραχής, αμηχανίας και φόβου. Η ψυχολογική στήριξη και ενδυνάμωση στην περίπτωση αυτή όπως και σε κάθε φορτισμένη φάση ζωής είναι βεβαίως σημαντική, καθώς μπορεί να κάνει το υποκειμενικό βίωμα ηπιότερο και πιο γαλήνιο. Πολλοί όμως, με πιο ολιστική σκέψη, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η θετική ψυχική στάση μπορεί να συνεισφέρει, και μάλιστα ουσιαστικά, και στον τρόπο αντίδρασης του σώματός μας  καθαυτόν, βοηθώντας το να αξιοποιήσει τις δυνάμεις που διαθέτει με τον ικανοποιητικότερο δυνατό τρόπο.

Αποφάσεις: ‘Τι να κάνω ;’
Υπάρχουν βεβαίως ανθοϊάματα που μπορούν να μας ενισχύσουν ψυχικά σε αυτή τη διαδικασία, είτε ανήκουμε σε αυτούς που πρόκειται να εμβολιαστούν ή και εμβολιάστηκαν ήδη είτε σε εκείνους που αποφασίζουν να μη προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο. Ξεκινώντας κατ’ αρχήν από πιθανές δυσκολίες γύρω από αυτή την ίδια την απόφαση: Αν κάποιος αισθάνεται ότι ‘δεν ξέρει τι να κάνει’ και τη μια στιγμή αποφασίζει να κάνει -ή να μη κάνει- το εμβόλιο αλλά το αλλάζει αμέσως μετά, το Bach Scleranthus θα τον βοηθήσει να συνειδητοποιήσει και να σταθεροποιηθεί στην επιλογή και στην απόφαση που κατά βάθος θεωρεί σωστή γι’ αυτόν. Αν αισθάνεται ‘χαμένος’ και μπερδεμένος ως προς το τι θέλει και τι πιστεύει πραγματικά ή αν νοιώθει γενικά ότι δεν έχει τη δύναμη να ξεκαθαρίσει και να υποστηρίξει τη δική του θέση, θα είναι χρήσιμο να σκεφθεί το Bach Cerato. Ανάλογη επίδραση θα έχει το ανθοΐαμα Paw Paw των Australian Bush. Αν πάλι κάποιος  έ χ ε ι  ουσιαστικά καταλήξει και αποφασίσει αλλά παρόλαυτα επηρεάζεται από την αντίθετη στάση του περιβάλλοντός του και δυσκολεύεται να ολοκληρώσει την απόφασή του, θα ενισχυθεί από το Bach Walnut. Το ανθοΐαμα της FES Goldenrod θα δώσει στον άνθρωπο τη δύναμη να υιοθετήσει, να δηλώσει και να υποστηρίξει αν χρειαστεί τη θέση του για το τι θεωρεί σωστό για τον εαυτό του, χωρίς να φοβάται την πιθανή αποδοκιμασία και απόρριψη από το περιβάλλον του.
Είτε όμως επιλέξει κανείς να εμβολιαστεί είτε να μην εμβολιαστεί ή να το αναβάλει, τα ανθοϊάματα που αναφέρονται παρακάτω μπορούν να αφορούν όλους, επειδή τα συναισθήματα που δημιουργεί η παρούσα υγειονομική κατάσταση στον κόσμο είναι κοινά.

Φόβος και αίσθημα κατεπείγουσας ανάγκης για ψυχολογική βοήθεια
Το συνηθέστερο συναίσθημα που εμφανίζεται φυσικά είναι η ανησυχία και ο φόβος. Αυτοί που αισθάνονται μέτριο έως και μεγάλο φόβο και ταραχή καθώς πηγαίνουν προς τα εμβολιαστικά κέντρα, θα βοηθηθούν πάρα πολύ από το Bach Rescue Remedy σε συχνή χρήση. Η χρήση του Rescue Remedy, στις περιπτώσεις που έχει ένδειξη, μπορεί να ξεκινά αμέσως μόλις εμφανίζεται ο φόβος και η ταραχή ακόμη και σαν σκέψη, και δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς ‘την τελευταία στιγμή’ πριν αντιμετωπίσει αυτό που τον φοβίζει. Στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται ότι ο φόβος υποχωρεί μετά τον εμβολιασμό, όμως το Rescue Remedy μπορεί φυσικά να χρησιμοποιείται και αργότερα, αν ο φόβος εξακολουθεί.
Εκτός από το Rescue Remedy των ανθοϊαμάτων Bach, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία αντίστοιχων ανθοϊαμάτων ‘πρώτης ανάγκης’ που ηρεμούν και καθησυχάζουν βαθιά όταν οι καταστάσεις δημιουργούν φόβο και τρόμο, ανησυχία και ταραχή. Ανάμεσά τους, το Emergency Essence από τα Australian Bush Flower Essences, το Ανθοΐαμα της Διάσωσης από τη συλλογή Ελληνικά Ανθοελιξήρια, το Immediate Relief των Living Tree Orchids.

Ανησυχία
Εξαιρετικό για τα αισθήματα ανησυχίας είναι το Australian Bush Crowea.
Το ανθοΐαμα Bach Gentian, που ενισχύει την καλή διάθεση και την μη-αποθάρρυνση όταν κάτι φαίνεται να μη πηγαίνει καλά, θα βοηθήσει όποιον ανησυχεί και τρομάζει όταν παρατηρεί ‘παρενέργειες’ (πχ το σημείο ένεσης πονάει ‘πολύ’, αισθάνεται ‘αδύναμος’ κλπ), και γενικά αν κάποιος τείνει να φοβάται και να μεγαλοποιεί αυτά που αισθάνεται θεωρώντας τα ως πιθανές παρενέργειες.
Στις περιπτώσεις που χρειάζεται ακόμη περισσότερη ‘ενίσχυση’ κατά των συγκεκριμένων αυτών φόβων, το ανθοΐαμα Bach Mimulus.
Το Australian Bush Dog Rose of the Wild Forces θα απομακρύνει τους πόνους και τις ενοχλήσεις που οφείλονται σε σωματοποίηση λόγω ψυχολογικών αιτίων, δηλαδή στα συμπτώματα που είναι ‘ψυχοσωματικά’ ως προς τη φύση τους, αν και αυτός που τα νοιώθει νομίζει ότι είναι πραγματικά, σωματικά.
Αν κάποιος, λόγω της παρουσίας κάποιων πραγματικών ή φανταστικών συμπτωμάτων ή και ακούγοντας διάφορα τρομακτικά ‘σενάρια’ που κυκλοφορούν σχετικά με το μέλλον όσων έχουν εμβολιαστεί, νοιώθει φοβισμένος και ανασφαλής σε σημείο πραγματικής απόγνωσης θεωρώντας ότι ‘τώρα είναι αργά’, ότι είναι ‘καταδικασμένος’ και ότι ‘τίποτε τώρα πια’ δεν μπορεί να τον βοηθήσει, θα ηρεμήσει με το Sweet Chestnut (Bach).

Σύγχυση και αποσύνδεση
Σε πολλούς ανθρώπους, ο φόβος και η σύγχυση έχουν λειτουργήσει τόσο καταλυτικά που τους έχουν κάνει να αισθάνονται σαν θρυμματισμένοι, διαλυμένοι, σαν να είναι ‘έξω από το σώμα τους’, σαν να μη μπορούν να βρουν τον εαυτό τους και να πατήσουν στα πόδια τους ξανά – μια κατάσταση με στοιχεία από αυτό που στη ψυχολογία αποκαλείται αποσύνδεση (dissociation).
Η Echinacea της FES θα βοηθήσει άμεσα και πολύ σημαντικά εδώ.

Βαθύς κλονισμός της εμπιστοσύνης
Ο άνθρωπος που αναστατώνεται καθώς σκέπτεται διάφορα πράγματα που έχει ακούσει για κρυφούς κινδύνους και κακόβουλες προθέσεις από πλευράς επιστήμης κλπ, θα ανακουφιστεί από το Bach Holly, είτε αυτού του είδους η έλλειψη εμπιστοσύνης (που γίνεται συχνότερα αισθητή σαν φόβος) εκδηλώνεται σε κάποιον πριν τον εμβολιασμό είτε και μετά, μέσα από διάφορα που μπορεί να του λέγονται και τον τρομάζουν, ή βεβαίως και στη περίπτωση αυτού που αποφασίζει να μην εμβολιαστεί λόγω αυτών των ανησυχιών.
Ας διευκρινιστεί εδώ ότι το Holly, όπως και όλα τα ανθοϊάματα, δεν επηρεάζει την αντίληψη σε επίπεδο πεποιθήσεων και νοητικής αξιολόγησης των καταστάσεων. Ηρεμώντας όμως την συγκεκριμένη ψυχική αναστάτωση που πηγάζει από την μη-εμπιστοσύνη, το ανθοΐαμα αυτό δίνει στο νου καλύτερες προϋποθέσεις να λειτουργήσει με αντικειμενικότητα και με ψυχραιμία.
Ανάλογη δράση θα έχει το ανθοΐαμα Mountain Devil των Australian Bush Essences.
Αν η αίσθηση της απειλής μέσα από την έλλειψη εμπιστοσύνης έχει και μια πιο μεταφυσική χροιά (πχ ‘σκοτεινές δυνάμεις που επιχειρούν να αλλάξουν τον κόσμο μέσα από τα εμβόλια’ κλπ), ο άνθρωπος θα βοηθηθεί πάρα πολύ από το Aspen του Bach.
Εξαιρετικό ως προς την ανάκτηση της βασικής εμπιστοσύνης και τη μείωση του αισθήματος απειλής από τους άλλους είναι και το Green Rose (FES, από την πρόσφατη συλλογή της ‘Range of Light’).
Σε καταστάσεις όπου η ένταση της καχυποψίας αγγίζει τα όρια της παράνοιας, πλην των Holly και Green Rose θα χρειαστεί και το Oregon Grape τη FES.

Ανάγκη για ηρεμία και κάθαρση
Το Crab Apple, ο ‘καθαριστής’ ανάμεσα στα Ιάματα Μπαχ, θα έχει ασφαλώς ένδειξη μετά το εμβόλιο για να καθαρίσει το νου, τον ψυχισμό και τον οργανισμό μας από ότι είναι αρνητικό και μη-χρήσιμο. Το Star of Bethlehem, παρόλο που αποτελεί συστατικό του Rescue Remedy, θα μεγιστοποιήσει την επίτευξη ηρεμίας στο σύστημά μας μέσω της απάλυνσης του σχετικού σοκ σε ψυχολογικό αλλά και σε σωματικό επίπεδο.
Αν παρόλαυτα η όλη κατάσταση γύρω μας κάνει να νοιώθουμε πανικοβλημένοι και αβοήθητοι μπροστά σε έξωθεν παρεμβάσεις, αν νοιώθουμε να τρέμουμε για το αν αυτές οι παρεμβάσεις θα είναι επιτυχημένες ή μη και ‘διαγράφουμε’ ουσιαστικά τη δύναμη που έχει στην πραγματικότητα ο οργανισμός μας και τη δυνατότητά του να είναι ισχυρός μας σύμμαχος, το Self- Heal της FES θα μας ‘ξαναστήσει στα πόδια μας’, θα ενεργοποιήσει μέσα μας την αίσθηση της δύναμης και της ευθύνης για την υγεία μας και θα μας δώσει θάρρος, τοποθετώντας τα πράγματα στη σωστή τους προοπτική.


Αγγελή
Η Μαρίνα Αγγελή είναι ιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική, εκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία και πολυετή ενασχόληση με εναλλακτικές θεραπείες και κυρίως με τη μέθοδο των Ανθοϊαμάτων και τις θεραπευτικές εφαρμογές τους στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων. Έχει γράψει πολλά άρθρα και εργασίες για τα Ανθοϊάματα καθώς και το βιβλίο 'Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ'. 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Aντιμετώπιση των Κρίσεων Πανικού με ανθοϊάματα