Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών ως ευκαιρία αυτογνωσίας και αυτοφροντίδας

Κατηγορία Αυτοβελτίωση
Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021 07:15 Διαβάστηκε 480 φορές
Τεύχος 104 Μαρούσα Πολυκανδριώτη: Κοινωνική Λειτουργός, Υπαρξιακή Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Η εποχή του καλοκαιριού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την περίοδο των διακοπών. Ανεξάρτητα από τη διάρκεια τους και τον τόπο προορισμού αποτελούν μία υπέροχη ευκαιρία να αποφορτιστούμε από την καθημερινότητα. Να νιώσουμε ανέμελοι ακολουθώντας τους προσωπικούς μας ρυθμούς και κάνοντας δραστηριότητες που μας χαροποιούν. Οι διακοπές συντελούν στην βελτίωση της υγείας, αύξηση της ενέργειας, καλυτέρευση της ποιότητας του ύπνου, ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας, συγκέντρωσης και μνήμης. Έρευνες δείχνουν ότι μετά από δύο εβδομάδες διακοπών μειώνεται κατά 30% η πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος μέσα στο χειμώνα.
Ωστόσο πολλές φορές ενδέχεται να λειτουργήσουν απλά και μόνο ως απόδραση από μία δύσκολη καθημερινότητα, με αποτέλεσμα να μην είναι ποτέ αρκετές και η ολοκλήρωσή τους να φέρνει απογοήτευση και θλίψη. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να αποτελέσουν μία πολύτιμη πληροφορία που αφορά την ζωή μας και τον τρόπο που την έχουμε διαμορφώσει. Συνεπώς προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Πώς βιώνω την καθημερινότητα μου; Αντλώ νόημα από αυτή, χαρά, ικανοποίηση; Πώς αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου; Με φροντίζω; Μου μιλάω με αγάπη; Μήπως με έχω φορτώσει μόνο με υποχρεώσεις έχοντας κάνει στην άκρη τις προσωπικές μου ανάγκες;
Όλοι οι τομείς της ζωής μας αποτελούν προεκτάσεις της πιο σημαντικής σχέσης, αυτής με τον εαυτό μας. Από την παιδική ηλικία μάθαμε να βλέπουμε την ύπαρξη μας μέσα από τα μάτια των σημαντικών μας ανθρώπων· εκπαιδευτήκαμε να αυτοαξιολογούμαστε ανάλογα με το κατά πόσο ανταποκρινόμασταν με επιτυχία στις προσδοκίες τους. Η αξία μας καθρεφτιζόταν στο βλέμμα τους. Μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο και κάτω από τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η οικογένεια σαν σύνολο και το κάθε μέλος της ξεχωριστά, δίνονται διάφοροι ρόλοι τους οποίους ο καθένας καλείται να ακολουθήσει. Όλα αυτά διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό την προσωπικότητά μας και κατ' επέκταση τον τρόπο που δρούμε.
Ως παιδιά ακολουθούμε πιστά το ρόλο που μας δόθηκε καθώς η ασφάλεια και η αξία μας εξαρτώνται από την τήρησή του. Πολλές φορές στην ενήλικη ζωή τείνουμε ασυνείδητα να αναπαράγουμε τους δοσμένους ρόλους με αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι λειτουργούμε μηχανικά, οριζόμαστε από τις εξωτερικές συνθήκες και δεν μπορούμε να επηρεάσουμε ουσιαστικά τη ζωή μας. Μέσα από την πορεία της ψυχοθεραπείας ο θεραπευόμενος οδηγείται στο να συνειδητοποιήσει και στη συνέχεια να επαναδιαπραγματευτεί όλα τα παραπάνω.
Η λέξη διακοπές προέρχεται από το ρήμα διακόπτω – κάνω μια παύση, σταματώ κάτι που κάνω. Στις διακοπές βγάζω τον εαυτό μου από τον αυτόματο πιλότο και του προσφέρω επιλογές ψυχικής και σωματικής ανάτασης. Αντίστοιχα μία συνεδρία ψυχοθεραπείας μπορεί να δράσει ως ένας τρόπος παύσης και αποστασιοποίησης από την τρέχουσα καθημερινότητα. Ο θεραπευόμενος μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο έρχεται σε επαφή, σύνδεση με τη δική του αλήθεια λαμβάνοντας τον αναγκαίο χώρο και χρόνο. Μέσα από την αφήγηση της προσωπικής του ιστορίας συνειδητοποιεί επαναλαμβανόμενα μοτίβα ζωής, επεξεργάζεται περιοριστικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις και ανακαλύπτει νέους τρόπους διαχείρισης.
Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μία προσωπική επένδυση καθώς ο θεραπευόμενος καλλιεργεί το θεμελιώδες δικαίωμα του για αυτοπραγμάτωση. Όλοι μας δικαιούμαστε να εκφράσουμε τον αυθεντικό μας εαυτό και να οικοδομήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε απολαμβάνοντας τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Η φροντίδα της ψυχική μας υγείας βάζει τα θεμέλια για την ενίσχυση της σωματικής μας ευεξίας. Ποτέ δεν είναι αργά, σε οποιαδήποτε ηλικία, σε οποιαδήποτε φάση ζωής και να βρισκόμαστε.
Ας αποτελέσει ο πολύτιμος χρόνος των φετινών καλοκαιρινών διακοπών μία ευκαιρία για σύνδεση με τη φύση, τους αγαπημένους μας, μια δυνατότητα να έρθουμε πλησιέστερα στην αληθινή μας ύπαρξη. Κοιτάζοντάς μας τρυφερά, επιβραβεύοντας τον τρόπο που σταθήκαμε σε επιτυχίες, αποτυχίες, προσπάθειες και υπερβάσεις βάζουμε το σπόρο ώστε να κρατήσουμε το συναίσθημα της χαράς και του προσωπικού νοήματος των διακοπών στην καθημερινότητά μας. Ας μας το επιτρέψουμε, το αξίζουμε!


masousa polykandrioti2

Η Πολυκανδριώτη Μαρούσα είναι Κοινωνική Λειτουργός, Ψυχοθεραπεύτρια με κατεύθυνση τη Συστημική Υπαρξιακή προσέγγιση. Σπούδασε στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Αθηνών και έχει λάβει πενταετή εκπαίδευση στην Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία. Διαθέτει δεκαετή επαγγελματική εμπειρία, καθώς έχει εργαστεί παρέχοντας υπηρεσίες Συμβουλευτικής, σε Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, σε Ψυχιατρικές δομές και σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών.
Εργάζεται ως  Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, πραγματοποιώντας συνεδρίες ατομικής Ψυχοθεραπείας, ομαδικής Ψυχοθεραπείας και Θεραπείας Ζευγαριού.
Πληροφορίες: Κινητό: 6906 17 87 94 - email: marousapolik1@gmail.com