Ομοιοπαθητική & Covid-19: Αναφορικά στοιχεία των δύο πρώτων ετών από την πανδημία Covid -19

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 07:21 Διαβάστηκε 355 φορές
Περιοδικό Holistic Life: Τεύχος 119 Γεώργιος Πάνος - Ομοιοπαθητικός, παιδοψυχολογία, παιδοψυχιατρική, συμβουλευτική

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ακούστηκαν πολλά. Η Ομοιοπαθητική κοινότητα από την πρώτη στιγμή δραστηριοποιήθηκε και αντιλήφθηκε τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτή την πανδημία. Έτσι πολύ σύντομα από την έναρξη της πανδημίας υπήρχαν στη φαρέτρα των πιστοποιημένων Ομοιοπαθητικών τα σκευάσματα που εξατομικευμένα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία του νέου κορωνοϊού σε οποιοδήποτε επίπεδο νόσησης. Στην Ομοιοπαθητική δεν περιμένουμε να «γνωριστούμε» με το μικρόβιο αλλά βλέπουμε την ανταπόκριση της άμυνας του οργανισμού και ενισχύουμε όμοια τη δράση αυτή. Τα οργανικά συστήματα όπως είναι ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτουν έναν εσωτερικό μηχανισμό που ονομάζεται Ομοιόσταση. Είναι γνωστό ότι ομοιόσταση δίνει πάντα την καλύτερη δυνατή απάντηση στα εξωτερικά ερεθίσματα σε σχέση με τον περιορισμό της και τη δαπάνη ενέργειας του οργανισμού. Μετά αυτή την προετοιμασία, δεν έμενε παρά να δούμε και να διαχειριστούμε τους πρώτους νοσούντες.
Από την εποχή του Hahnemann (πατέρας της Ομοιοπαθητικής) το 1800, υπάρχουν συνεχόμενες αναφορές για την βοήθεια που έχει προσφέρει η Ομοιοπαθητική στις επιδημίες -  πανδημίες. Σε αρκετές μελέτες μάλιστα, υπερτερεί θεραπευτικά έναντι των συμβατικών μεθόδων αντιμετώπισης με ενδείξεις μικρότερης θνητότητας. Το κόστος δε της παραγωγής ομοιοπαθητικών δόσεων σε μαζική παραγωγή πολύ χαμηλό! 
Γιατί όμως σήμερα η Ομοιοπαθητική δεν «ακούστηκε» ως βοήθεια στην πανδημία του κορωνοϊου; Μόλις πρόσφατα άρχισαν να εμφανίζονται διάφορες μελέτες πάνω σε αυτό. Φυσικά όσοι συνδέονται με την Ομοιοπαθητική, κατά την πανδημία στράφηκαν σε αυτή και σίγουρα έλαβαν κάποιο Ομοιοπαθητικό σκεύασμα κατά τη νόσησή τους.
Μετά την ολοκλήρωση δύο ετών από την έναρξη της πανδημίας με βάση τα στοιχεία που διατηρούνται στο αρχείο μου, δημιουργήθηκε μια εικόνα για την πανδημία. Τα στατιστικά στοιχεία έχουν προέλευση από τον πληθυσμό των πελατών σε ολόκληρη τη χώρα, χωρίς όμως να υπάρχει ομοιογένεια στις περιοχές.
Τα αποτελέσματα αφορούν 97 περιπτώσεις πλήρους ίασης μετά από νόσηση από το νέο κορωνοϊο.
Στο ομοιοπαθητικό ίαμα ανταποκρίθηκαν και άτομα που δεν είχαν ξανακάνει Ομοιοπαθητική. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και άτομα ηλικίας άνω των 65. Σε κάποιες περιπτώσεις η κατάσταση της υγείας των νοσούντων περέπεμπε σε εισαγωγή σε νοσοκομείο (π.χ. υψηλός πυρετός, χαμηλό οξυγόνο) παρόλα αυτά προτίμησαν να πάρουν ομοιοπαθητικό ίαμα, φυσικά με θεραπευτική επιτυχία.
Σκόπιμα δεν δημιουργήθηκαν γραφήματα νόσησης ή άλλης μεταβλητής μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων καθώς οι δύο ομάδες δεν μελετήθηκαν συγκριτικά και οποιαδήποτε αναφορά θα εμφάνιζε λανθασμένα αποτελέσματα.
Αρκετοί ήταν αυτοί που ανέπτυξαν συμπτώματα κορονοϊού λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό τους.
Υπήρξαν 4 οικογενειακές περιπτώσεις που μέσα στην οικογένεια δεν κόλλησαν όλοι.
2 από τις παραπάνω περιπτώσεις εισήχθησαν προληπτικά στο νοσοκομείο.
1 περίπτωση έλαβε την απόφαση να παραμείνει σπίτι και έλαβε επιτυχώς ομοιοπαθητικά παρά την εξαιρετική σοβαρότητα της κατάστασής του.
3 περιπτώσεις είχαν σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό.
1 θάνατος μετά την πρώτη δόση εμβολίου.

Τα γραφήματα που ακολουθούν προκύπτουν από στοιχεία του αρχείου μου και δεν πρόκειται για μια σταθμισμένη ποιοτική έρευνα σε μεγάλο επίπεδο. Παρόλα αυτά αποτυπώνει μέρος της εξέλιξης και της Ομοιοπαθητικής αρωγής στην πανδημία του νέου κορονοϊού.
Στο γράφημα που ακολουθεί θα δούμε τα δυο χρόνια εξέλιξης από την έναρξη, χωρισμένα σε 4 εξάμηνα. Αυτό θα βοηθήσει να κατανοήσουμε την εξάπλωση του ιού μέσα από τα τηλεφωνήματα που δέχθηκα και αφορούσαν νόσηση από τον ιό. Το δείγμα αφορά ολόκληρη την επικράτεια χωρίς όμως να υπάρχει πληθυσμιακή ισοκατανομή. Να θυμίσω πως το 1ο & 2ο εξάμηνο υπήρχε καραντίνα. Στα τέλη του 2ου εξαμήνου ξεκινάει ο εμβολιασμός. Από το 3ο & 4ο εξάμηνο ξεκινάνε πάλι οι μετακινήσεις με κάποιους περιορισμούς και μάσκα.
1250

Στο επόμενο γράφημα μπορούμε να δούμε πόσες δόσεις ομοιοπαθητικού χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε ξεχωριστή και μοναδική περίπτωση νόσησης για να επιτευχθεί ίαση. Αφορά περιπτώσεις από ήπια μέχρι σοβαρή νόσηση.
Οι ήπιες και απλές περιπτώσεις συμπτωμάτων αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία με φυτοθεραπευτικό βάμμα εχινάκειας και αφορά το 22% των περιπτώσεων.
Στις περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα δεν έδειχναν τάσεις βελτίωσης χρησιμοποιήθηκε Ομοιοπαθητικό ίαμα. Ανάλογα τη σοβαρότητα και την πορεία της θεραπευτικής εξέλιξης χρησιμοποιήθηκαν από 1 μέχρι 5 ιάματα, όπως σε περιπτώσεις ιδιαίτερα σοβαρές. Έτσι, το 52% των νοσούντων έλαβε 1 ομοιοπαθητικό ίαμα για να ολοκληρωθεί η θεραπεία από τα συμπτώματα που είχε προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, 2 δόσεις ομοιοπαθητικού το 21% και το 5% έλαβε πάνω από 3 δόσεις μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία τους.
1251

Στο γράφημα που ακολουθεί βλέπουμε ομοιοπαθητικά ιάματα και τη συχνότητα που χρησιμοποιήθηκαν. Τα ομοιοπαθητικά ιάματα κατά τις αποδείξεις τους παρουσιάζουν μια σύνθετη ψυχοσωματική συμπτωματολογία. Αυτή η σύνθετη ψυχοσωματική εικόνα χρειάζεται να ταιριάζει στην εικόνα που απορρέει από τον νοσούντα. Αυτό προκύπτει από ένα ολοκληρωμένο ιστορικό που περιλαμβάνει τα σωματικά συμπτώματα και την ψυχική κατάσταση του ατόμου.
Στην κλασική Ομοιοπαθητική η συνταγογράφηση γίνεται με ένα ομοιοπαθητικό ίαμα που συνδέεται με την λήψη του ιστορικού. Κατά την θεραπευτική εξέλιξη η συμπτωματολογία αλλάζει ή υποχωρεί. Εάν η θεραπευτική διαδικασία σταματήσει ή δεν προχωράει τότε συνταγογραφείται το επόμενο ένα ομοιοπαθητικό.
Τα κύρια φάρμακα που εμφανίστηκαν στην πανδημία είναι τα: Arsenicum, Sulphur, Phosphorus, Pulsatilla, Lycopodium, Bryonia και άλλα. Η επικοινωνία με συναδέλφους ανέδειξε και άλλα ομοιοπαθητικά θεραπευτικά ιάματα, όπως Carbo vegetabilis, Drosera,κα. Από αυτό λοιπόν προκύπτει πως δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος «τυφλός» κανόνας για τη συνταγογράφηση ομοιοπαθητικού αλλά υπάρχει εξατομίκευση που στηρίζεται στην εικόνα που εμφανίζει το άτομο που νοσεί.

1252

Η δυναμοποίηση που συνοδεύει το ομοιοπαθητικό ίαμα χρειάζεται να ταιριάζει στην έκφραση της ζωτικής δύναμης του οργανισμού στη φάση της νόσησης.
Παρακάτω βλέπουμε τις δυνομοποιήσεις των ομοιοπαθητικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Δόθηκαν: 100 δόσεις 1Μ,

8 δόσεις 10Μ,

1 δόση 50Μ

Συμπεράσματα:
Η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε ιώσεις ακόμα και αν αυτές εμφανίζονται ως νέες. Η ομοιοπαθητική δεν συνταγογραφεί ανάλογα με τα παθογόνα αλλά ενισχύει την άμυνα που οργανισμού με τον τρόπο που έχει επιλέξει ο ίδιος ο οργανισμός μέσω του μηχανισμού της Ομοιόστασης. Για αυτό το λόγο, η Ομοιοπαθητική συνταγογράφηση είναι υψηλά εξατομικευμένη και στηρίζεται στη λήψη ενός ολοκληρωμένου ιστορικού. Τα ομοιοπαθητικά ιάματα είναι καλά μελετημένα πολλές δεκαετίες, στερούνται από παρενέργειες (side effects), έχουν φυσική προέλευση και λειτουργούν εναρμονισμένα με τις φυσικές λειτουργίες του σώματος.
Οι παραπάνω αναφορές δεν συνδέονται μια ολοκληρωμένη μελέτη και χρειάζεται περεταίρω διερεύνηση για να τεκμηριωθούν τα στοιχεία. Αποτυπώνει στατιστικά στοιχεία από το αρχείο μου από τους πρώτους 97 νοσούντες από το νέο κορωνοϊό.