Tα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια ξεκίνησαν από την κτηνοτροφία

Κατηγορία Έρευνα
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 10:24 Διαβάστηκε 1590 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Η αυξανόμενη εμφάνιση και η επικράτηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων (superbugs) που είναι ικανά να σκοτώσουν ανθρώπους δεν ήταν πάντα το σοβαρότατο πρόβλημα που είναι σήμερα, καθώς μερικά από αυτά τα θανατηφόρα στελέχη προέρχονται στην πραγματικότητα από αβλαβή παθογόνα για τον άνθρωπο. Όμως η ευρέως διαδεδομένη πρακτική της υπερχρήσης αντιβιοτικών σε ζώα που εκτρέφονται σε εργοστασιακές μονάδες είναι τουλάχιστον ένα από τα βασικά αίτια που έχει προκαλέσει τη μετατροπή αυτών των αβλαβών βακτηριακών στελεχών σε ισχυρούς δολοφόνους.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση του Αμερικανικού Συλλόγου Μικροβιολόγων, mBio, εξηγεί πως για παράδειγμα, το περίφημο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη στέλεχος CC398 του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus - MRSA), φαίνεται να προέρχεται από ένα είδος αβλαβούς προβιοτικού στο σώμα, γνωστού ως ευαίσθητου στη μεθικιλλίνη σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus - MSSA). Σύμφωνα με τον Lance Price και τους συναδέλφους του, το αβλαβές MSSA μεταμορφώθηκε σε θανατηφόρο MRSA ως αποτέλεσμα της μετανάστευσής του στα ζώα μαζικής εκτροφής, στα οποία χορηγούνται υπερβολικές ποσότητες αντιβιοτικών.

"Η σύγχρονη παραγωγή ζωικών ειδών διατροφής χαρακτηρίζεται από υπερβολικά συνωστισμένα ζώα και συνήθη χρήση αντιβιοτικών, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την εμφάνιση νέων παθογόνων ζωονοσογόνων παραγόντων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά", γράφουν οι συγγραφείς στην περιοδική έκδοσή τους. "Τα συμπεράσματά μας υποστηρίζουν έντονα την ιδέα ότι το σχετικό με τα ζώα στέλεχος MRSA CC398 προήλθε από το MSSA στον άνθρωπο" (http://mbio.asm.org/content/3/1/e00305-11).

Τα ζώα στα εργοστάσια μαζικής εκτροφής ταΐζονται συνήθως με αντιβιοτικά όπως η τετρακυκλίνη και η μεθικιλλίνη, προκειμένου να αυξηθούν ταχύτερα. Αυτά τα φάρμακα συμβάλλουν επίσης στο να αποφευχθούν ασθένειες που προκαλούνται από τη βρωμιά, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εργοστασιακού συστήματος διατροφής, το οποίο περιορίζει τα ζώα σε συνθήκες ανθυγιεινής διαβίωσης και τα αναγκάζει σε αφύσικη διατροφή που τα αναγκάζει να αναπτύξουν συχνές λοιμώξεις (https: //www.naturalnews. com / 028031_antibiotics_infections.html).

Διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες και ομάδες δημόσιας υγείας έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να πείσουν τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να ρυθμίσει σωστά τη χρήση αντιβιοτικών στις ζωοτροφές, αλλά ο οργανισμός έχει απορρίψει κάθε τέτοιο αίτημα. Ακόμη και μετά την καταγγελία εναντίον του το περασμένο καλοκαίρι, ο FDA αντέστρεψε ήσυχα μια προηγούμενη υπόσχεση ότι θα αρχίσει μία ρύθμιση για τα αντιβιοτικά και δημοσίευσε (βολικά) μια ανακοίνωση σχετικά με αυτό το κατά την περίοδο των Χριστουγέννων όταν λίγοι έδιναν ιδιαίτερη προσοχή (http://www.guardian.co.uk).

Αργότερα, ωστόσο, ο FDA αποφάσισε τελικά να προστατεύσει ορισμένα αντιβιοτικά από το να αχρηστευθούν, απαγορεύοντας τη χρήσης τους στη ζωική παραγωγή, όμως αυτά τα συγκεκριμένα φάρμακα αντιπροσωπεύουν το 0,2% αυτών που χρησιμοποιούνται συνήθως σε μονάδες μαζικής εκτροφής ούτως ή άλλως, σύμφωνα με το New Scientists. Ως εκ τούτου, οι φάρμες παραγωγής ανθεκτικών στελεχών μικροβίων (superbugs) είναι ελεύθερες να συνεχίσουν να εκσφενδονίζουν θανάσιμα παθογόνα ενώ ο FDA προσποιείται ότι όλα είναι καλά.

Πηγές: motherjones.com