Έρευνα: Τα προβιοτικά μειώνουν στο μισό την οστική απώλεια στους ηλικιωμένους

Κατηγορία Έρευνα
Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 08:28 Διαβάστηκε 790 φορές
Τεύχος 101 Journal of Internal Medicine - Απόδοση Holistic Life

Είναι γνωστό ότι τα προβιοτικά αποικίζουν το έντερο με «καλά» βακτήρια, τα οποία συμβάλλουν στον τρόπο με τον οποίο το έντερο ρυθμίζει την υγεία μας. Αυτό που δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα είναι η ιδιαίτερη συμβολή των προβιοτικών στην υγεία των οστών. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χρήση προβιοτικών βοηθά στη μείωση της οστικής απώλειας στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και χαρακτηρίζουν την ανακάλυψη αυτή ως έναν νέο, διαφορετικό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προστατεύουμε τα οστά μας.
Οι περισσότερες γυναίκες μεγάλης ηλικίας πάσχουν από οστεοπόρωση ή ευθραυστότητα των οστών, πράγμα που σημαίνει ότι η παραμικρή πτώση μπορεί να προκαλέσει κάταγμα. Τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν να αντιμετωπίσουν την οστεοπόρωση σε κάποιο βαθμό, αλλά συχνά συνταγογραφούνται μόνο μετά την ανίχνευση της οστικής απώλειας.
Ωστόσο, όπως ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, οι γυναίκες που παίρνουν προβιοτικά για τουλάχιστον έναν χρόνο, έχουν τη μισή απώλεια οστού σε σχέση με τις γυναίκες σε παρόμοια κατάσταση που όμως δεν παίρνουν προβιοτικό συμπλήρωμα.
Οι ερευνητές δοκίμασαν ένα προβιοτικό σε 90 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 76 ετών, στις μισές από τις οποίες δόθηκε η ενεργή εκδοχή του και στις υπόλοιπες ένα εικονικό συμπλήρωμα (placebo). Μετά από ένα χρόνο, οι αξονικές τομογραφίες που μέτρησαν την υγεία των οστών στα κάτω άκρα όλων των γυναικών ανακάλυψαν ότι εκείνες που λάμβαναν το προβιοτικό είχαν τη μισή απώλεια οστού σε σχέση με εκείνες που έλαβαν το εικονικό σκεύασμα.
Καμία από τις γυναίκες που έλαβαν προβιοτικά δεν παρουσίασε παρενέργειες ή αντιδράσεις.
Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάστηκαν τα αποτελέσματα των προβιοτικών στην υγεία των οστών, αναφέρουν οι ερευνητές. Μέχρι τώρα, οι μελέτες περιορίζονταν σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δείχνουν έναν ακόμα τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να βοηθήσει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστικής απώλειας. 


(Πηγή: Journal of Internal Medicine, 2018; doi: 10.1111/joim.12805)