Νέα έρευνα: Τα φλαβονοειδή βοηθούν στην μακροζωία των πασχόντων από Πάρκινσον

Κατηγορία Έρευνα
Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 09:03 Διαβάστηκε 476 φορές
Online Neurology - Απόδοση: Holistic Life

Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον θα πρέπει να αρχίσουν να τρώνε μούρα και να πίνουν κόκκινο κρασί καθώς τα φλαβονοειδή θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να ζήσουν περισσότερο.
Οι πάσχοντες που καταναλώνουν έως και 673mg φλαβονοειδών κάθε μέρα έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να είναι ζωντανοί σε σύγκριση με όσους δεν καταναλώνουν καμία από αυτές τις ουσίες.
Αν και η νόσος του Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική ασθένεια, που προκαλεί τρέμουλο και προβλήματα ισορροπίας, δεν είναι από μόνη της θανατηφόρα, αν και οι πάσχοντες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν ως αποτέλεσμα ενός ή περισσότερων συμπτωμάτων.
Ερευνητές από το Penn State υποστηρίζουν ότι τα φλαβονοειδή φαίνεται να εξουδετερώνουν κάποιες από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος. Καθώς τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χρόνιας νευροφλεγμονής και να επιβραδύνουν την απώλεια νευρώνων, γεγονός που μπορεί να προστατεύσει από τη γνωστική παρακμή και την κατάθλιψη, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Xinyuan Zhang. (Οι μεταβολίτες των φλαβονοειδών μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και τη σκλήρυνση των αρτηριών, γνωστή ως αθηροσκλήρωση.)
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 599 γυναικών και 652 ανδρών που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με Πάρκινσον και τους ρώτησαν πόσο συχνά κατανάλωναν τροφές και ποτά πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως τσάι, μήλα, μούρα, πορτοκάλια και κόκκινο κρασί. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να είναι ακόμη ζωντανοί.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα μούρα και το κόκκινο κρασί περιέχουν περισσότερα φλαβονοειδή από τα υπόλοιπα τρόφιμα και ποτά που εξετάστηκαν.
Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Πάρκινσον, όπου ο εγκέφαλος δεν παράγει αρκετή ντοπαμίνη, έναν σημαντικό νευροδιαβιβαστή.

Πηγή: Neurology, 2022; 10.1212/WNL.00000000000013275Medical news Today