Υπάρχουν μαγνητικά μέταλλα μέσα στον εγκέφαλο μας;

Κατηγορία Έρευνα
Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 09:19 Διαβάστηκε 323 φορές
On line PNAS -Απόδοση: Holistic Life

Μπορεί να εκπλήσσει πολλούς, αλλά ο εγκέφαλός σας είναι γεμάτος μαγνητικά μέταλλα. Πράγματι, αυτή τη στιγμή συσσωρεύσεις μαγνητίτη βρίσκονται  θαμμένες στον εγκέφαλό σας, ένα ορυκτό που αποτελείται από οξείδιο του σιδήρου και είναι φυσικά μαγνητικό. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτό το ελκυστικό φυσικό χαρακτηριστικό ήταν ένα φυσικό φαινόμενο. Αλλά αυτό που φαινόταν να είναι μια φυσιολογική διαδικασία, τώρα μοιάζει περισσότερο με μεταλλικό παράσιτο. Όπως αναφέρει ο Michael Price στο Science, αποδεικνύεται ότι ο μαγνητίτης στον εγκέφαλο θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, μια διεθνής ομάδα γεωεπιστημόνων και βιολόγων υποστηρίζει ότι τα νανοσωματίδια μαγνητίτη προέρχονται από τα αιωρούμενα σωματίδια, ή αλλιώς την ατμοσφαιρική ρύπανση. Όταν μελέτησαν εγκεφαλικό ιστό από 37 νεκρά άτομα που ζούσαν στην Πόλη του Μεξικού και στο Μάντσεστερ της Αγγλίας (αμφότερες γνωστές για τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης), βρήκαν σωματίδια μαγνητίτη που "ταιριάζουν ακριβώς" με τα σωματίδια μαγνητίτη που παράγονται από την καύση και την τριβή σε βιομηχανικές διαδικασίες και απελευθερώνονται στον αέρα. Τα σωματίδια αυτά ήταν περισσότερα από εκείνα που φαίνεται να είναι φυσικής προέλευσης.
Όπως εξηγεί ο Price, οι φυσικές συσσωρεύσεις μαγνητίτη, οι οποίες πιθανότατα σχηματίζονται από τον σίδηρο που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να κάνει τη δουλειά του, συνήθως σχηματίζουν κρυσταλλικά σχήματα. Αλλά τα σωματίδια που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι προήλθαν από το εξωτερικό του σώματος έμοιαζαν με στρογγυλές σφαίρες. Άλλα μέταλλα βιομηχανικής προέλευσης, όπως κοβάλτιο, πλατίνα και νικέλιο, βρέθηκαν επίσης μέσα στους εγκεφάλους των ατόμων που εξετάστηκαν.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο μαγνητίτης εισπνέεται και εισέρχεται στον εγκέφαλο μέσω του οσφρητικού βολβού, ο οποίος είναι το τμήμα του εγκεφάλου που αναμεταδίδει πληροφορίες μεταξύ της μύτης και του εγκεφάλου. Γράφουν ότι θα μπορούσαν να ευθύνονται πράγματα όπως η έκθεση σε καυσαέρια ντίζελ, βιομηχανικά σωματίδια όπως αυτά που βγαίνουν από καπνοδόχους και πηγές σε εσωτερικούς χώρους, όπως η σκόνη τόνερ εκτυπωτών και οι φωτιές στην ύπαιθρο.
Ο μαγνητίτης είχε εντοπιστεί στην αρχαιότητα, αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1990 -όταν επιτέλους τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια υψηλής ανάλυσης ήταν διαθέσιμα στους επιστήμονες- για να τον ανακαλύψουν στον εγκέφαλο. Τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς τους μαγνήτες φαίνεται να έχουν βιολογική προέλευση, σχηματιζόμενοι από σίδηρο μέσα στο σώμα. Αλλά ανεξάρτητα από το από πού προέρχονται, ο ρόλος του μαγνητίτη έχει συζητηθεί έντονα. Αποτελούν άραγε τη φυσική βάση για τη μακροχρόνια μνήμη; Ένας τρόπος για τους ανθρώπους και τα ζώα να ανιχνεύουν και να ανταποκρίνονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης; Αυτά τα ερωτήματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα από το γεγονός ότι οι άνθρωποι με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις μαγνητίτη στον εγκέφαλο. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι ο μαγνητίτης καθιστά τα εγκεφαλικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στην αποδόμηση.
Ο Joe Kirshvinik, ο επιστήμονας που εντόπισε αρχικά μαγνητίτη στους ανθρώπινους εγκεφάλους τη δεκαετία του 1990, λέει ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν ο μαγνητίτης προκαλεί πραγματικά τη νόσο Αλτσχάιμερ ή κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη νόσο. Αυτό αναμφίβολα θα γίνει πιο σαφές καθώς τα νέα ευρήματα θα δώσουν ώθηση σε νέες έρευνες.