Πώς οι στατίνες μπορούν να προκαλέσουν Αλτσχάιμερ

Κατηγορία Έρευνα
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 07:21 Διαβάστηκε 836 φορές
Holistic Life - Online Alzheimer’s Center at Temple

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι στατίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Τα φάρμακα μειώνουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης ABCA7, η οποία προστατεύει από τη νόσο. Η λήψη του φαρμάκου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της πρωτεΐνης έως και 40% και αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να προκαλέσει τη νόσο Αλτσχάιμερ, λένε ερευνητές από το τμήμα υγείας του Temple University.
Σε προηγούμενες έρευνες, διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άτομα ηλικίας 63 έως 78 ετών που είχαν χαμηλά επίπεδα είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο.
Στο νέο ερευνητικό τους πρόγραμμα, οι ερευνητές θέλησαν να κατανοήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ της πρωτεΐνης, της φλεγμονής και των στατινών. Χρησιμοποιώντας εγκεφαλικές κυτταρικές σειρές, μείωσαν τα επίπεδα της ABCA7 πριν τροφοδοτήσουν τα κύτταρα με δόσεις ροσουβαστατίνης. Το φάρμακο κατέστειλε τη σύνθεση της χοληστερόλης, οπότε μόλις εξαντλήθηκαν τα επίπεδα στα κύτταρα, η στατίνη σταμάτησε την περαιτέρω παραγωγή της πρωτεΐνης.
Σε μια άλλη δοκιμή, οι ίδιες κυτταρικές σειρές εκτέθηκαν σε κυτοκίνες, μόρια που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.
Τα επίπεδα της πρωτεΐνης μειώθηκαν κατά 40 έως 20 τοις εκατό, αρκετά για να προκαλέσουν Αλτσχάιμερ. "Η εξάντληση της χοληστερόλης και η φλεγμονή μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της ABCA7 στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Nicholas Lyssenko.

Πηγή: Cells, 2023; 12: 2143; doi: 10.3390/cells12172143