Νέα έρευνα δείχνει ότι τα εμβόλια Covid αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών και νευρολογικών διαταραχών

Κατηγορία Έρευνα
Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 06:11 Διαβάστηκε 426 φορές
On line Pub Med - Vaccine 2024

Τα εμβόλια Covid-19 έχουν συνδεθεί με σημαντική αύξηση των καρδιακών, αιματολογικών και νευρολογικών διαταραχών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρακολούθησε 99 εκατομμύρια εμβολιασθέντες.
Οι άνθρωποι που έχουν κάνει ένα από τα κύρια εμβόλια Covid -που παρασκευάζονται από την Pfizer, τη Moderna ή την AstraZeneca- έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του τριπλάσιου κινδύνου μυοκαρδίτιδας ή φλεγμονής της καρδιάς.
Το εμβόλιο Moderna αυξάνει κατά 3,7 φορές τον κίνδυνο οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας (ADEM) (ένα οίδημα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό που προκαλεί βλάβη στην επένδυση των νευρικών ινών), ενώ το εμβόλιο AstraZeneca αυξάνει τον κίνδυνο ADEM και εγκάρσιας μυελίτιδας (οίδημα του νωτιαίου μυελού) έως και 3,9 φορές.
Μία δόση του εμβολίου mRNA της Pfizer αυξάνει κατά 1,05 φορές τον κίνδυνο παράλυσης του Bell (μιας προσωρινής αδυναμίας ή παράλυσης των μυών στη μία πλευρά του προσώπου), και υπήρξε 1,4 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου Moderna.
Οι ερευνητές, από το Ινστιτούτο Statens Serum στην Κοπεγχάγη, ανέλυσαν δεδομένα από συστήματα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων από οκτώ χώρες που είχαν παρακολουθήσει 99 εκατομμύρια ανθρώπους στους οποίους είχαν χορηγηθεί πάνω από 183 εκατομμύρια ενέσεις ενός από τα εμβόλια Covid.

Η έρευνα: Vaccine, 2024; doi: 10.1016/j.vaccine.2024.01.100