Πώς το κοινό κρυολόγημα θα μπορούσε να σας προστατεύσει από τον Covid-19 !

Κατηγορία Υγεία
Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 09:04 Διαβάστηκε 3366 φορές
Τεύχος 100 WDDTY - Απόδοση: Ιορδάνης Βελισσάρης

Η ανοσολογική σας απάντηση μπορεί να ήταν απλώς μια πρόβα για τον πιο μολυσματικό ιό SARS-COV-2 που προκαλεί τον Covid-19. Ένα κρυολόγημα, ένας άλλος κοροναϊός, παράγει κύτταρα μνήμης - γνωστά ως Β κύτταρα - που ξέρουν πώς να ανταποκριθούν εάν “συναντήσετε” τον ιό Covid.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που αναρρώνουν από τον Covid-19 έχουν μια προϋπάρχουσα επάρκεια Β κυττάρων μνήμης που παράγουν γρήγορα αντισώματα Τα Β κύτταρα μνήμης μπορούν να ανιχνεύσουν παθογόνα και να δημιουργήσουν αντισώματα για να τα καταστρέψουν.

Η προστασία είναι μακροχρόνια και μπορεί ακόμη και να σας προστατεύσει για το υπόλοιπο της ζωής σας. Από τη στιγμή που έχει υπάρξει μόλυνση από έναν ιό, μια άλλη μόλυνση από την ίδια οικογένεια ιών θα προκαλέσει μια πολύ ταχύτερη απόκριση και θα μπορούσε ακόμη και να “καθαρίσει” μια λοίμωξη πριν από τη εξέλιξή της.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς είχαμε προσβληθεί από κρυολόγημα θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι με Covid-19 δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 26 άτομα που ανάρρωναν από ήπια έως μέτρια συμπτώματα του Covid-19 και τα σύγκριναν με 21 υγιείς δότες των οποίων τα δείγματα είχαν συλλεχθεί πριν από 10 χρόνια. Μέτρησαν τα επίπεδα των Β κυττάρων μνήμης και των αντισωμάτων που στοχεύουν πρωτεΐνες που είναι κοινά σε όλους τους κοροναϊούς, όπως οι Covid, SARS, MERS και το κοινό κρυολόγημα.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν στη συνέχεια το επίπεδο προστασίας που παρέχουν τα κύτταρα μνήμης.

Πηγή: mBio, 2020; 11; doi: 10.1128/mbio.01991-20